Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα Κυριακή στις Φιλιππίνες, κοντά στην πόλη Νταβάο στο νησί Μιντανάο, με μέγεθος 6,8 βαθμών Ρίχτερ και εστιακό βάθος 28,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS).

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε κτίρια, ενώ το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

Δύο ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 5 και 5,7 βαθμών, με επίκεντρο βόρεια της πόλης Χενεράλ Σάντος, καταγράφηκαν μετά τον κύριο σεισμό. Ο ραδιοσταθμός DZMM μετέδωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη Χενεράλ Σάντος, όπου εκκενώθηκε τοπικό νοσοκομείο.

Το Μιντανάο είχε πληγεί τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη από τέσσερις ισχυρούς σεισμούς, που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, όπου συχνά το γνωστό ως «δαχτυλίδι» της φωτιάς δίνει ισχυρούς και μικρότερους σεισμούς.

Ενα 6χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν τοίχος κατέρρευσε πάνω του, ενώ τουλάχιστον 14 άτομα τραυματίστηκαν: Αξιωματούχος από την Μαγκσαϊσάι της επαρχίας Νταβάο ντελ Σουρ έκανε ενημέρωση για τους 14 τραυματίες, ανέφεροντας ωστόσο ότι κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δρόμοι και κτίρια, περιλαμβανομένου του τοπικού γραφείου της κυβέρνησης, υπέστησαν ζημιές και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Ντουτέρτε, ο οποίος κατάγεται από την Νταβάο, βρισκόταν στην πόλη όταν σημειώθηκε ο σεισμός Ο προεδρικός εκπρόσωπος, Σ. Πανέλο ανέφερε ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και η γυναίκα και η κόρη του είναι καλά στην υγεία τους.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) ανακοίνωσε πως αναμένονται ζημιές και μετασεισμοί. Ηδη, αρκετοί είναι οι ισχυροί μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό. Ο ισχυρότερος είναι αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω, μέγεθος 5,7 βαθμών και επίκεντρο βόρεια της πόλης Χενεράλ Σάντος.

Παράλληλα, αναφορές από τοπικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο για κατάρρευση τριώροφου κτιρίου, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τους τυχόν εγκλωβισμένους.