Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ έρχεται η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δεν πέρασαν πέντε μήνες από την ένταξη της χώρας στην ιμπεριαλιστική Βορειοατλαντική Συμμαχία και η συντηρητική κυβέρνηση της Φινλανδίας ετοιμάζει νόμο που θα απαγορεύει «τα σύμβολα του ναζισμού και του κομμουνισμού»!

Το πρόσχημα; Η «καταπολέμηση του ρατσισμού» (!) ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συμμετέχει το ακροδεξιό-ρατσιστικό «Κόμμα των Φινλανδών». Η πρόταση για το νέο νόμο έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν προβεί σε φιλοναζιστικά σχόλια.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο θα στοχεύει στην ποινικοποίηση «πράξεων με ρατσιστικά κίνητρα ενάντια σε Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές ομάδες», ενώ ποινικά κολάσιμη θα είναι και η «άρνηση του Ολοκαυτώματος». Υπάρχει, ωστόσο και κάτι ακόμη. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «το ενδεχόμενο να ποινικοποιηθεί η χρήση ναζιστικών και κομμουνιστικών συμβόλων για την προώθηση ιδεολογιών»!

Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ:

1) Έχουμε την αναπαραγωγή, ξεκάθαρα και ωμά, της κατάπτυστης και αντι-ιστορικής «θεωρίας των δύο άκρων», της εξίσωσης δηλαδή του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού. Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Φινλανδία έρχεται να «ευθυγραμμιστεί» με μια πολιτική που αποτελεί εδώ και χρόνια επίσημη ιδεολογία της Ένωσης.

2) Η Φινλανδία έρχεται να προστεθεί στο «κλαμπ» των χωρών-μελών της Ε.Ε στα οποία ο αντικομμουνισμός, κρατικά καθοδηγούμενος, έχει οδηγήσει σε απαγορεύσεις της πολιτικής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, διώξεις κομμουνιστών, κλπ, την ίδια στιγμή που συνεργάτες των Ναζί, δοσίλογοι και ντόπιοι φασίστες τιμούνται ως «ήρωες πολέμου». Τέτοιες χώρες είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

3) Η χρονική συγκυρία που επιλέγεται να προωθηθεί η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων δεν είναι διόλου τυχαία. Γίνεται εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία στον οποίο η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ στις 4 Απρίλη, συμμετέχει ενεργά στηρίζοντας «με τα μπούνια» το καθεστώς Ζελένσκι.

Την ίδια στιγμή, οι φασιστικές συμμορίες και τα ναζιστικά γκρουπούσκουλα «αλωνίζουν» στην Φινλανδία, σχεδιάζοντας μέχρι και ένοπλες επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες. Μόλις λίγες μέρες πριν η αστυνομία συνέλαβε ομάδα ακροδεξιών που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά μεταναστών που ζουν στη χώρα.

Αλλά, βέβαια, αυτό μοιάζει λεπτομέρεια, όταν ακροδεξιοί, φασίστες και λυσσασμένοι αντικομμουνιστές, έστω και κοστουμαρισμένοι, βρίσκονται στην ίδια την κυβέρνηση της χώρας…