Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες Ρώσοι στους δρόμους ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία συμμετείχαν σήμερα σε διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών σχεδίων για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα μετριάσει αυτό το διόλου δημοφιλές μέτρο.

russia1

 

Περίπου 9.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μόλις δύο χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση White Counter που καταμετρά τους συμμετέχοντες σε συγκεντρώσεις, όμως η αστυνομία της Μόσχας έκανε λόγο για 6.000 διαδηλωτές.

Πολλοί κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πανό του κύριου οργανωτή της διαδήλωσης, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (KPRF).

Ένα μεγάλο πανό έγραφε «Δεν εμπιστευόμαστε την Ενωμένη Ρωσία», το κυβερνών κόμμα του Πούτιν, και περιλάμβανε ένα σκίτσο που εικόνιζε μια κόκκινη γροθιά να χτυπάει τη λευκή πολική αρκούδα που είναι το λογότυπο του κόμματος του Πούτιν.

rusia2

«Σήμερα πραγματοποιούμε μια πανρωσική διαμαρτυρία εναντίον αυτής της κανιβαλιστικής μεταρρύθμισης», δήλωσε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο βετεράνος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Συνέχισε απαριθμώντας τις προτάσεις του κόμματός του για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες είναι επικεντρωμένες στη φορολόγηση των αποκαλούμενων ολιγαρχών της Ρωσίας, αντί της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλη τη Ρωσία. Στο Λένινγκραντ, στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια. Στον ρωσικό νότο, διαδηλώσεις έγιναν στο λιμάνι Νοβοροσιίσκ της Μαύρης Θάλασσας, στο Αστραχάν, στο Ροστόβ επί του Ντον και στις πρωτεύουσες των δημοκρατιών του Καυκάσου Καρατσάι-Τσερκεσία και Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, σύμφωνα με το Ιντερφάξ. Κόσμος βγήκε επίσης στους δρόμους στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, της χερσονήσου στη Μαύρη Θάλασσα

russia3

Να σημειωθεί ότι τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα στη Ρωσία ορίσθηκαν από τη σοβιετική εξουσία το 1928 και είναι τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. Τα όρια διατηρήθηκαν και μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1991, ενώ για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο τέθηκε το ζήτημα της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων το Γενάρη του 1997.

Στα μέσα του περασμένου Ιούνη η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου που θα ξεκινήσει το 2019 και θα συνεχισθεί έως το 2028 για τους άνδρες και έως το 2034 για τις γυναίκες.

Συντάξεις: Η ανωτερότητα της ΕΣΣΔ έναντι της Ρωσίας, της Ελλάδας κι όλου του καπιταλιστικού κόσμου