Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για την κάνναβη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασής της να μην μετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν είναι υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλωσε πως θα ψήφιζε θετικά επί της Αρχής του νομοσχεδίου, απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρώντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά εκείνο να μην μετέχει, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή, ανάμεσα στα οποία είναι πλέον και ο ανθός. Στο εξής, προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα THC άνω του 0,2% θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών. Η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις και πολλές διευκολύνσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και διευρύνοντας το θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του 2018, σπεύδει να προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους «επενδυτές» για να ρίξουν λιμνάζοντα κεφάλαια σε αυτό το επικερδές πεδίο δράσης, «αίροντας» προηγούμενους περιορισμούς ως «σκαλοπάτι» και για την πλήρη απελευθέρωση.

Η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων έβγαζε «μάτι», με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την «αυτοκριτική» του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ότι έκανε «λάθος» το 2018 όταν καταψήφιζε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τη φαρμακευτική κάνναβη» και τις «ευκαιρίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερθεμάτισε για το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του, Αλ. Χαρίτση, να χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη τη στροφή 180 μοιρών» της ΝΔ, κατέθεσε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι σίγουρο ότι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ». Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για να γίνει το νομοσχέδιο πιο «τολμηρό», όπως να καλλιεργείται φαρμακευτική κάνναβη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας κ.ά.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε ξανά την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης με το αμίμητο «επιχείρημα» ότι «το 80% των νέων θα χρησιμοποιήσει μία φορά την κάνναβη. Θέλετε να γίνει αυτό ελεγχόμενα ή από παράνομα κυκλώματα;». Με αντίστοιχα «επιχειρήματα» την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης ζήτησε και ο επικεφαλής του Μέρα25, Γ. Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)