Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν το πρώτο σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Венера-3 έφτανε στην Αφροδίτη  (Η απήχηση στη Ελλάδα)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Ήταν 1 Μάρτη 1966 όταν το γίνεται πράξη η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης συσκευής σε άλλο πλανήτη. Επρόκειτο για το σοβιετικό   (μη επανδρωμένο) διαστημόπλοιο Венера-3 (Βενέρα 3, «Αφροδίτη» 3) έφτανε στην Αφροδίτη. Το σοσιαλιστικό καθεστώς στην ΕΣΣΔ αποδείκνυε ξανά το πόσο μπροστά ήταν στη ανάπτυξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και στον τομέα της κατάκτησης του διαστήματος.

Να σημειώσουμε ότι το σχετικό πρόγραμμα περιελάμβανε σειρά μη επανδρωμένων διαστημικών συσκευών που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ από το 1961 έως το 1984 με στόχο την μελέτη του πλανήτη Αφροδίτη, από όπου προήλθε και το όνομά του προγράμματος (Βενέρα στα ρωσικά σημαίνει Αφροδίτη). Συνολικά δέκα από τα σκάφη που εστάλησαν μπόρεσαν να αναμεταδώσουν δεδομένα από την επιφάνεια της Αφροδίτης και ακόμη δεκατρία μπόρεσαν να μεταδώσουν δεδομένα από την ατμόσφαιρα της.

Η εκτόξευση της συγκεκριμένης αποστολής έγινε στις 16 Νοέμβρη 1965 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκανούρ στο Καζακστάν. Περιελάμβανε (το τμήμα εισόδου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη) σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, επιστημονικά όργανα, πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, και μετάλλια με το έμβλημα της ΕΣΣΔ. Το Βενέρα 3 έφτασε στην Αφροδίτη έπειτα από ένα ταξίδι τρεισήμισι μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου η πορεία του χρειάστηκε να επιδιορθωθεί μόνο μία φορά από τους Σοβιετικούς ειδικούς. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο είχε βάρος ενός τόνου και διατηρούσε διαρκή ραδιοφωνική επικοινωνία με τη  ως τη στιγμή που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, στην τελική φάση της αποστολής του

Το διαστημόπλοιο συνετρίβη, κατά την προσεδάφισή του στην επιφάνεια της Αφροδίτης, πρόλαβε όμως να στείλει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και να αφήσει στην επιφάνειά του την κόκκινη σημαία της ΕΣΣΔ και μία μεταλλική πλακέτα με το σφυροδρέπανο!

Η απήχηση στην Ελλάδα

Το ζήτημα γίνεται πρωτοσέλιδο από τις εφημερίδες που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό αλλά και τον θαυμασμό τους για το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ΕΣΣΔ.

makedonia

-Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2/3) πρωτοσέλιδα έγραφε; «ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 31/2 ΜΗΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΘΑΣΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗΝ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΝ. ΣΥΝΕΤΡΒΗ ΕΠ’ ΑΥΤΗΣ ΑΦΟΥ ΕΡΡΙΨΕΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑΝ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ».Και αναφέρει στη συνέχεια: «Το πρακτορείον «Τας» μετέδωσεν ότι το διαστημόπλοιον «Βένους 3» έφθασεν εις τον μυστηριώδη πλανήτην Αφροδίτη και έρριψεν επ’ αυτού τον θυρεόν της Σοβιετικής Ενώσεως μετά από ταξίδιον τριών και ημίσεος μηνών εις το αχανές διάστημα. Η ρωσσική σημαία εναπαπετέθη εις την επιφάνειαν του πλανήτου την 09.56’ ώραν Μόσχας (08.56’ ώραν Ελλάδος) φέρουσα εμβλήματα του σοβιετικού στρατού….Το «Τας» υπογραμμίζει ότι το διαστημόπλοιον προσέκρουσεν εις την Αφροδίτην και ότι αι πληροφορίαι τας οποίας μετέδωσεν ίσως παράσχουν εις τους επιστήμονας την δυνατότητα να διαλευκάνουν το μυστήριον το οποίον καλύπτει παν ότι έχεις σχέσιν με τον πλανήτην αυτόν, η επιφάνεια του οποίου, λόγω των νεφώσεων, ουδέποτε κατέστη δυνατόν να παρατηρηθή. Επίσης, δεν είναι γνωστόν αν αι νεφώσεις αυταί περιέχουν οξυγόνον ή υδρατμούς. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταξύ των συστατικών της ατμοσφαίρας της Αφροδίτης κυριαρχεί το διοξείδιον του άνθρακος. Το «Βένους -3» είχεν εκτοξευθή την 16ην Νοεμβρίου, από μυστικόν κοσμοδρόμιον ευρισκόμενον πιθανώς εις την σοβιετικήν δημοκρατίαν του Καζακστάν»

eleutheria

– Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (2/3) με τίτλο: «ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΘΕΣ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ. ΑΠΟΣΤΑΣΙΣ 280 ΕΚΑΤΟΜ. ΧΛΜ- ΕΛΠΙΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗΝ ΤΟ 1996» Και αναφέρει: «Ο άνθρωπος έκαμε σήμερον αισθητήν την υπαρξίν του εις απόστασιν 280 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γην εντός του κοσμικού χώρου. Την 9.56’ ώραν Μόσχας (10.56’ ώρα Ελλάδος) σήμερον ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός «Αφροδίτη 3» έφθασεν αφού κατέρριψεν όλα τα ρεκόρ ακριβείας, εις τον πλανήτην Αφροδίτη και ετοποθετήσεν επί της επιφανείας του τα σοβιετικά εμβλήματα, αφού εταξίδευσαν εις το χάος επί τρεις και ήμισυ μήνας. Ο ραδιοπομπός του μετάδιδε πολυτίμυς πληροφορίας συνεχώς κατά την μακράν πτήσιν του και εσίγασε μόνο ολίγα λεπτά προ της αφίξεως του εις τον «μυστηριώδη» πλανήτην. Ο σταθμός συνετρίβη, προφανώς, επί της επιφανείας της Αφροδίτης. Ο διαπλανητικός σταθμός «Αφροδίτη 2» – που είχεν εκτοξευθή σχεδόν συγχρόνως με τον «αδελφόν» του – διήλθε την παρελθούσαν Κυριακήν εξ αποστάσεως 24.000 μόνον χιλιομέτρων από την πλανήτην. Αι αλλεπάλληλοι και εντυπωσιακαί επιτυχίαι της Σοβιετικής Ενώσεως εις το Διάστημα- προ ολίγου μόλις χρόνου επετεύχθη η ομαλή προσελήνωσις διαστημοπλοίου- δημιουργούν ήδη εις τους ειδικούς της Δύσεως την εντύπωσιν ότι οι Ρώσοι είναι πιθανώς εις θέσιν να αποστείλουν άνθρωπον εις την Σελήνην εντός του 1966, ενώ χαρακτηρίζουν το σημερινόν επίτευγμα ως «κατόρθωμα το οποίον ίσως να παραμείνη μοναδικόν επί πολλά έτη». Η άφιξις εις την Αφροδίτην «του πρώτου από τον άνθρωπον κατασκευασμένου αντικειμένου» αποτελεί-κατά γενικήν αναγνώρισιν- το πρώτο βήμα διά την εξερεύνησιν του πλέον μυστηριώδους εκ των πλανητών, ο οποίος καλύπτεται υπό στρώματος νεφών..»

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη