Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγια σε Λέσβο – Κύθηρα: Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για αγνοούμενους μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λέσβο, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό που έγινε στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής στη Λέσβο έχουν διασωθεί 25 άτομα (11 άνδρες και 14 γυναίκες), ενώ, σήμρα το πρωί εντοπίστηκαν στη ξηρά τρεις ακόμη αγνοούμενοι. Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι 18. Ανάμεσα στα θύματα 16 νεαρές γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα ανήλικο αγόρι και ένας ακόμη άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός ώρες αργότερα απ’ τα πρώτα κορίτσια. Παράλληλα αγνοούνται 7 άτομα, εφόσον τελικά στη βάρκα επέβαιναν 53 όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ και όχι 40 σύμφωνα με τα όσα έγιναν αρχικά γνωστά απ’ τους διασωθέντες.

Η βάρκα στην οποία επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε αναχωρήσει εν μέσω θυελλωδών ανέμων από το Αϊβαλί της Τουρκίας.

Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθέντες.

«Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Στα Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας.

Ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες – μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι. Στα Κύθηρα δεν έχει ανασυρθεί ακόμη κάποια σορός όμως υπάρχουν μαρτυρίες για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Οι αγνοούμενοι είναι 15.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των 15 με 16 αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

Τουλάχιστον 237 χάθηκαν απ’ την αρχή του χρόνου στην ανατ. Μεσόγειο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τα πρόσφατα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και των Κυθήρων και ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους σε όλους όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω δυσμενών συνθηκών, όπως και στους κατοίκους των Κυθήρων που γενναιόδωρα προσέφεραν φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους διασωθέντες.

«Οι τραγωδίες αυτές είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να μην αναγκάζονται όσοι φεύγουν κυνηγημένοι από διώξεις και πολέμους να εμπιστεύονται τη ζωή τους σε αδίστακτους διακινητές. Χρειάζεται διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στο άσυλο και σε ασφαλείς οδούς», σημείωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες δύο ακόμα τραγωδιών στη Μεσόγειο. Άνθρωποι που ζητούν απελπισμένα την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή, ρισκάρουν τα πάντα σε θανάσιμα ταξίδια», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. «Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις διεθνείς συνεργασίες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να βελτιώσουμε τις διόδους για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση», προσέθεσε.

Μέχρι στιγμής μέσα στο 2022, έχουν σημειωθεί 7.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Οι κύριες εθνικότητες των νέο-αφιχθέντων περιλαμβάνουν την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Από τις αρχές του 2022, και πριν από τις σημερινές τραγωδίες, 237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ή αγνοούμενων στη Μεσόγειο θάλασσα για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 1.522.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας