Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με ορμή από τη χθεσινή κοσμοπλημμύρα η πλούσια 2η μέρα των εκδηλώσεων

Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στη ΘεσσαλονίκηΑπό την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Με την ορμή που έδωσε η κοσμοπλημμύρα της πρώτης μέρας, οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθούν το Σάββατο με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζονται σήμερα.

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως αυτή με θέμα «Αλήθειες και ψέματα πίσω από τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας» που θα φιλοξενηθεί στο Φοιτητικό Στέκι, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Παράλληλα, πλούσιο είναι το πρόγραμμα και στο Στέκι των Μαθητών και των Γυναικών, στο Στέκι Αθλητισμού και φυσικά στον Παιδότοπο.

Το αδιαχώρητο στην Κεντρική ΣκηνήΤο αδιαχώρητο στην Κεντρική Σκηνή

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Τα τραγούδια του Αγώνα» – Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

22.00 «Μίκης συναντά Τσιτσάνη» – Αφιέρωμα του Σωτήρη Μπαλλά

23.15 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Δημήτρη Ψαρρά

23.00 Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Workshop Πειραμάτων Φυσικής και Χημείας

19.30 Μάθημα χορού λάτιν

20.00 Συζήτηση με τίτλο: «Ελεύθερος χρόνος: #_ρίξε άκυρο_ στις επιλογές που σου πλασάρουν! Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει!». Θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

21.00 Συναυλίες με τους: ΚΧΘ, «Poison Heart», «Μολυσμένα Μυαλά»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Συζήτηση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα πίσω από τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συναυλίες με τους: «mystery dice», «Γουρούνια στο Διάστημα», Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη ως «Τσολιά εντ δε τσόλια μπαντ», «Baildsa»

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων

ΣΤΕΚΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Επιτραπέζιο παιχνίδι για μαθήτριες «Επαναστάτριες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο»

ΓΩΝΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

Bubble Show

Παράσταση Καραγκιόζη

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Εργαστήρι με φιγούρες Καραγκιόζη

Παιχνίδι «Ένα ΦΙΔΑΚΙ συναντά τον εργαζόμενο άνθρωπο»

Σεμινάριο μπαλέτου

Πολύτιμη πείρα
από τις μεγάλες εργατικές κατακτήσεις
στο Στέκι Νέων Εργαζομένων

Στο στέκι των νέων εργαζομένων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση με τίτλο «Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ο Νίκος Τζανετής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) , ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΚΚΕ. (Δείτε video παρακάτω).

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση με τίτλο «με το ΚΚΕ ασπίδα για το σήμερα ελπίδα για το αύριο». Μέσα από αυτήν παρουσιάζονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμπλοκή της χώρας μας, οι επιπτώσεις στο λαό, αναδεικνύεται ότι για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες δαπανώνται πολλά δις ευρώ ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα επιδόματα για τους ανέργους, δεν δίνονται χρήματα για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές κ.ά., έργα αναγκαία για τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Φωτίζεται πως η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα συνδέεται με την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ότι οι ανάγκες του λαού έρχονται πάντα πίσω από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τεκμηριώνεται το πώς με συνέπεια και συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν που τσακίζουν τον λαό, υπηρετώντας το καπιταλιστικό σύστημα και τους νόμους του.

Αλλά και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, μέσα από παραδείγματα «εμβληματικών» επενδύσεων όπως της COSCO, του τουριστικού «θαύματος», αλλά και του Τεχνολογικού hub στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, προβάλλεται το παράδειγμα των νικηφόρων αγώνων της e- FOOD, της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, των Οικοδόμων, που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, της οργάνωσης και του αγώνα. Ξεχωριστά προβάλλεται η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ, η εργατική λαϊκή εξουσία, η μόνη που µπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Και το κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές, παντού, για να δυναμώσει η µόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.

Στο στέκι των νέων εργαζομένων, φιλοξενείται και η γωνιά των απεργών της «Μαλαματίνα», όπου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον αγώνα τους, να εκφράσουν και έμπρακτα την στήριξη στον αγώνα τους, ενισχύοντάς τους και οικονομικά.

Την Παρασκευή, στο χώρο του στεκιού, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη γωνιά της μαθητείας – κατάρτισης, με θέμα «οδηγός επιβίωσης σπουδαστή ΙΕΚ».

Στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ο οποίος μίλησε για τον ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν για δεύτερο μήνα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κόντρα στο μπλοκ εργοδοσίας κυβέρνησης και μηχανισμών καταστολής. (Δείτε video με την δεύτερη τοποθέτηση του Γ. Φραγγίδη και εδώ).

Επίσης μίλησε ο Νίκος Τζανετής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) που αναφέρθηκε στην πείρα του αγώνα των μεταλλωρύχων και στο νέο μέτωπο που άνοιξε με την απόλυση 92 εργαζομένων από το μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής,

Μιλώντας στη συζήτηση ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ αναφέρθηκε στην πείρα του αγώνα των εργαζομένων της E-FOOD

Από την πλευρά της η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, την μόνη ελπιδοφόρα για να έρθουν στο προσκήνιο και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Το κλείσιμο της συζήτησης με τα βασικά συμπεράσματα και την πρόταση του ΚΚΕ έγινε από τον Νίκο Τζανετή και τη Νεκταρία Παπαδούλη.

Μαγνήτισε το ενδιαφέρον η κεντρική έκθεση
για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ένα από τα πρώτα σημεία που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Από τις στάχτες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και εγκλημάτων… Στην ελπίδα της κοινής πάλης των λαών…!», η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στο σημαντικό αυτό γεγονός, ενώ συνοδεύεται με την πρώτη κυκλοφορία της έκδοσης της «Σύγχρονής Εποχής» με τίτλο «Αλήθειες & ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σε επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η έκθεση χωρίζεται σε 3 ενότητες και περιλαμβάνει επίσης το χρονολόγιο των γεγονότων, εκθέματα με μικρασιατικές φορεσιές, οθόνες στις οποίες προβάλλονται πλάνα εποχής, από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα εικαστικό έργο εμπνευσμένο από το δράμα των προσφύγων στο τότε και στο σήμερα, το οποίο πλαισιώνεται από την προβολή της σύγχρονης δράσης του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η προσφυγική ιστορία της Θεσσαλονίκης, ένα από τα στοιχεία που έχουν σμιλέψει τη σύγχρονη ταυτότητά της, αναδεικνύεται μέσα από τον χάρτη εποχής που καταγράφει τις γειτονιές της πόλης όπου εγκαταστάθηκαν το διάστημα 1922-1924 οι περίπου 130.000 πρόσφυγες από τη Μ. Ασία.

Οι ενότητες, με τους τίτλους «Από την καπιταλιστική ανάπτυξη, στο σφαγείο των λαών», «Στα βάθη της Ασίας για τα κέρδη της ελληνικής αστικής τάξης», «Την πατρίδα μ’ άχασα, άκλαψα και πόνεσα» και τέλος «Ολόκληρη η κοινωνία χωρίζεται σε δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα», βοηθούν ώστε ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τα ιστορικά γεγονότα, από μια διαφορετική ματιά απ’ ό,τι συνήθως, εστιάζοντας σε κρίσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικών πολέμων και έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξης της περιοχής και διεθνώς.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις ξεκίνησαν χθες από νωρίς το απόγευμα, με επισκέπτες όλων των ηλικιών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες του Φεστιβάλ, ενώ οι επισκέπτες καλούνται στην ολοκλήρωση της ξενάγησης να συμπληρώσουν ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο σχετικά με την έκθεση.

dividerdivider

Ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ξεκίνησαν οι οργανωμένες ξεναγήσεις, και τη δεύτερη μέρα, στην κεντρική έκθεση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Από τις στάχτες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και εγκλημάτων… Στην ελπίδα της κοινής πάλης των λαών…!», η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στο σημαντικό αυτό γεγονός, ενώ συνοδεύεται με την πρώτη κυκλοφορία της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Αλήθειες & ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σε επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μεγάλες συναυλίες στις μουσικές σκηνές που πλημμύρισαν από τον λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης και δραστηριότητες για κάθε ηλικία συνεχίστηκε χθες η δεύτερη ημέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» κορυφώνονται αύριο, Σάββατο με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον χώρο του φεστιβάλ, περιηγήθηκε στην έκθεση και συνομίλησε με κόσμο. Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Νέοι και νέες από όλη τη πόλη, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους άρχισαν και χθες να περνούν τις πύλες του «Καρατάσιου» από νωρίς. Η εικόνα των πλημμυρισμένων από κόσμο διαδρόμων, πριν καν αρχίσουν οι μεγάλες συναυλίες, αποτέλεσε την αντανάκλαση του συνθήματος του φετινού Φεστιβάλ, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ» όπως αναφέρει το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” – Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα». Πλήρεις ήταν όλες οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες στα στέκια, οι εκθέσεις, οι εκατοντάδες νεολαίοι που σχημάτιζαν πηγαδάκια σε όλα τα σημεία του «Καρατάσιου» μέχρι αργά το βράδυ, όπως και οι συγκλονιστικές συναυλίες επισφράγισαν την επιτυχία του Φεστιβάλ, άρρηκτα συνδεδεμένη και συνέχεια της πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών στους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Χιλιάδες νέοι και νέες, ερχόμενοι από κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν και φέτος στο ήδη καθιερωμένο στο «Καρατάσιου» ραντεβού με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στο μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της πόλης, που μεγαλώνει και εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στο τέλος της βραδιάς, έλαβε χώρα ένα μεγάλο δίλημμα για όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, που κλήθηκαν να επιλέξουν σκηνή συναυλιών, καθώς το γλέντι στη Λαϊκή κορυφώνονταν με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ίδια ώρα χιλιάδες πλήθους τραγουδούσαν αγαπημένα τραγούδια μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής άνοιξε με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Τα τραγούδια του Αγώνα» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευσμένο από έναν από τους πιο επαναστατικούς δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο.

Η μουσική του Μίκη συνέχισε να συντροφεύει τους επισκέπτες στη κεντρική σκηνή, στο αφιέρωμα του Σωτήρη Μπαλλά «Μίκης συναντά Τσιτσάνη», ενώ στη Λαϊκή σκηνή ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Στο μαθητικό στέκι οι συναυλίες ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ, και ο ΚΧΘ και στη συνέχεια οι «MultiVision» ξεσήκωσαν τη νεολαία, που στη συνέχεια γέμισε και την δεύτερη σκηνή που στήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τη Φοιτητική. Εκεί το πρόγραμμα άνοιξε με ροκ ήχους, με τα «Γουρούνια στο Διάστημα» ενώ τη σκυτάλη πήρε το καυστικό χιούμορ του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη ως «Τσολιά εντ δε τσόλια μπαντ». Το πρόγραμμα της φοιτητικής σκηνής έκλεισε με πάντρεμα ροκ και βαλκανικών ήχων με τους «Baildsa».

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ»

Το φοιτητικό στέκι του Φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος τόπο συνάντησης, συζήτησης και προβληματισμού για τους φοιτητές από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, παλεύοντας ενάντια στο προωθούμενο από τις κυβερνήσεις «Πανεπιστήμιο ΑΕ» που τσακίζει τα εργασιακά και μορφωτικά τους δικαιώματα αλλά και την ένταση της καταστολής που το συνοδεύει.

Η εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Φοιτητική Σκηνή με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα πίσω από την βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας» προβλημάτισε ακριβώς πάνω στο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία, την προσπάθεια των επιτελείων του συστήματος να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα της και να την προβάλλουν ως τη βέλτιστη μορφή λαϊκής κυριαρχίας και έκφρασης.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών σε μια περίοδο μάλιστα που η καταστολή εντείνεται, στο δρόμο της ανατροπής και της πάλης για το Σοσιαλισμό.

Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισε και η συζήτηση που έλαβε χώρα στο στέκι των μαθητών, με τίτλο: «Ελεύθερος χρόνος: #_ρίξε άκυρο_ στις επιλογές που σου πλασάρουν! Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει!». Εκεί, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Τραγούδια του Αγώνα»
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με το Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναυλιών της δεύτερης ημέρας του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Στην Κεντρική σκηνή της κόκκινης πολιτείας το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, παρουσιάζει το αφιέρωμα με τίτλο «Τα τραγούδια του Αγώνα» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευσμένο από έναν από τους πιο επαναστατικούς δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο.

Στη Λαϊκή σκηνή ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσιάζει αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, ενώ στο μαθητικό στέκι ξεκίνησαν οι συναυλίες από τους ΚΧΘ, «Poison Heart» και «Μολυσμένα Μυαλά».

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στη Λαϊκή Σκηνή