Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

¡Camilo, aquí está Cuba! Καμίλο, εδώ είναι η Κούβα!

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //

Aqui no se rinde nadie (carajo) -εδώ κανείς δεν παραδίνεται, κανείς δεν κάνει βήμα πίσω ! – Camilo Cienfuegos

Este viernes en todo el país se recordó el aniversario 59 de la desaparición física del Comandante Camilo Cienfuegos Gorriarán / Ολόκληρη η χώρα θυμάται και τιμά την 59η επέτειο από το χαμό του Κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος Κοριαράν.

Camilo Cienfuegos (1932-1959)

Γιος (αναρχικών) Ισπανών μεταναστών, ο Σιενφουέγος υπήρξε από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Επανάστασης, μαζί με τον Φιντέλ και τον Τσε: Το 1955, 23 ετών, τραυματίστηκε σε συμπλοκή φοιτητών με τις δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα Μπατίστα και για να αποφύγει τη σύλληψη αναγκάστηκε να διαφύγει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά και έπειτα προς το Μεξικό όπου γνωρίστηκε με τους αδερφούς Κάστρο και έγινε μέλος του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Το 1956 ήταν κι αυτός στο πλοίο “Γκράνμα” μαζί με Φιντελ,Τσε, Ραούλ και τους υπόλοιπους επαναστάτες που αποβιβάστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, ως μέρος του αντάρτικου της Σιέρα Μαέστρα για την ανατροπή του Μπατίστα. Επέδειξε ιδιαίτερη ανδρεία και γρήγορα πήρε τον τίτλο του Κομαντάντε (Διοικητής), ενώ τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε γεγονότα που αποδείχτηκαν καθοριστικά για την εξέλιξη της Κούβας.

camilio1a

Στις 28-Οκτ-1959, ο ήρωας του λαού με τον ανθρώπινο, ζεστό και εύθυμο χαρακτήρα, έχασε τη ζωή του, καθώς το αεροσκάφος που επέβαινε χάθηκε, κατά την επιστροφή του από το Κάμαγουέι όπου τον είχε στείλει ο Φιντέλ για να συλλάβει τον αποστάτη Huber Matos: ήταν μόλις 27 ετών.

Η σωρός του δε βρέθηκε ποτέ, εντείνοντας τις υποψίες για εχθρική ενέργεια.

Οι δυτικοί ιστορικοί αποδίδουν το γεγονός σε ατύχημα, αλλά οι Κουβανοί που τον λάτρεψαν ψάχνουν ακόμα τις απαντήσεις του χαμού του… και τον τιμούν κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

camilio1

Η Μαλεκόν της Αβάνας είναι σήμερα μια θάλασσα λουλουδιών. Όπως κάθε χρόνο σαν σήμερα, χιλιάδες μπουκέτα λουλούδια, λευκά τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, στολίζουν τις ακτές σ’ ολόκληρο το νησί, που θυμάται την απώλεια του Καμίλο Σιενφουέγος.

Πενήντα εννέα χρόνια μετά την εξαφάνισή στη θάλασσα του αεροσκάφους Cessna 310 No. 53 χωρίς κανένα ίχνος, ο λαός δεν τον ξεχνά. Η Κούβα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θυμάται τους ήρωές της με τόσο ευγενή τρόπο.

Από νωρίς το πρωί, παιδιά, δάσκαλοι, οικογένειες, έφτασαν στην ακτή με προσφορές για τον ήρωα του Yaguajay σε μια εκδήλωση σεβασμού και αγάπης.

(Αν και είναι Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και η επέτειος του θανάτου του θα γιορταστεί αύριο, η παράδοση αυτή πρωτοβουλία αυτή που γεννήθηκε σε χώρους δουλειάς και σπουδών, έγινε παράδοση να πραγματοποιείται σε κανονική εργάσιμη ημέρα.

Γι ‘αυτό και το απόγευμα, νέοι και φοιτητές των διαφόρων σχολών, πρώην μαχητές και οι αρχές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην εικόνα του “Señor de la Vanguardia” που κοσμεί την πρόσοψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών από το 2009 για να αποτίσουν φόρο τιμής, με μια πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση.

camilio2

Ο λαός της Κούβας κρατά ζωντανή την παρουσία του Καμίλο Σιενφουέγος για την ταπεινότητα και το χαμόγελό του. Ήταν θαρραλέος, ριψοκίνδυνος, υπερασπιστής του καλού, ένας ακούραστος εργάτης, ένας άνθρωπος της δράσης και της σκέψης, ένα παράδειγμα για να το ακολουθήσουμε, είπε ο νεαρός Άριαν Μανσάνο, φοιτητής της στρατιωτικής σχολής που φέρει το όνομα αυτού του ήρωα, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης .

camilio3

Στο τέλος της τελετής, μια θάλασσα ανθρώπων έκανε την παραδοσιακή πορεία προσκύνημα στη Μαλεκόν (μώλος) της πρωτεύουσας , συνοδευόμενη από την επίσημη μπάντα του Γενικού Επιτελείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από τα όρια της πόλης της Αβάνας και το τείχος της Μαλεκόν, η θάλασσα φαίνεται όμορφη. Την κοσμούν τα λουλούδια, τα παιδιά που πάνε χέρι-χέρι με τους γονείς και τους παππούδες τους, δύο νέοι που κρατούν μια τεράστια φωτογραφία του Καμίλο στο πλήθος …

ΑΘΑΝΑΤΟΣ! Comandante Camilo

camilio4 camilio5 camilio6 camilio7 camilio8

_______________________________________________________
Πηγή: www.granma.cu (με πλήρες φωτορεπορτάζ – Fotos: Ismael Batista)
Κείμενο – Alejandra García Elizalde
Περισσότερα για τη μεγάλη προσωπικότητα του Camilo Cienfuegos (από cubadebate.cu) εδώ
και (από juventudrebelde.cu) εδώ

Omada