Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Financial Times»: Ελλάδα και Ισπανία συζητάνε την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο

Όλο και ποιο βαθιά βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ την χώρα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς πλέον συζητάει ανοικτά την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο, ανταποκρινόμενη και στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Μια ένδειξη των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνει το σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Financial Times», το οποίο κάνει λόγο για «πιέσεις» που δέχεται η Αθήνα και η Βαρκελώνη απο ΕΕ και ΝΑΤΟ «να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι «ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους Ισπανούς και Έλληνες πρωθυπουργούς Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία». Το σκεπτικό, κατά το δημοσίευμα, ήταν ότι οι δύο χώρες, που οι Ένοπλες Δυνάμεις τους διαθέτουν συστήματα «Patriot» και S-300, δεν έχουν «τόσο μεγάλη ανάγκη, όσο η Ουκρανία και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή».

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως το Κίεβο «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ασκείται μικρότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, που διαθέτουν επίσης «Patriot», «δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία», υπονοώντας τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα «Patriot», συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους FT, θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας», κάτι που δεν διαψεύδει τις συνεννοήσεις και τα παζάρια στα οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνηση.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης