Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Μεσόγειος: Και Γαλλικό αεροπλανοφόρο στο «παιχνίδι» της μοιρασιάς του ενεργειακού πλούτου

Με σταθερό ρυθμό ΗΠΑ – ΕΕ και ΝΑΤΟ, στρώνουν το τραπέζι του «διαλόγου» και των επικίνδυνων διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και των λαών της περιοχής. Βασικός «παίχτης» στη διαμόρφωση των όρων για τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύεται η Γαλλία, που διατηρεί σημαντικές διαφορές με την Τουρκία και ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σχεδιάζεται να καταπλέει στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία μίλησε σε ρεπορτάζ του «Europe 1», ο κατάπλους του «Charles de Gaulle» θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη, σε μία «μη προσδιορισμένη αποστολή».

Οι πληροφορίες για την ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις». Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ότι «η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι απολύτως απαράδεκτη», ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων», αναδεικνύοντας την πρόθεση της Γαλλικής αστικής τάξης, να διεκδικήσει δυναμικά μερίδιο από την ενεργειακή πίτα με πρόσχημα την «ασφάλεια».

Την ίδια ώρα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο» και πρόσθεσε: «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία».

Πηγή: 902.gr