Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στη Βολιβία: ερωτηματικά, λόγω μη δημοσιοποίησης των exit-polls

Οι εκλογές στη Βολιβία (δείτε εδώ+βίντεο) –που είχαν αναβληθεί τουλάχιστον δυο φορές έγιναν κανονικά, με τα ελληνικά ΜΜΕ (ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr κά) να μιλούν για την «απρόσμενα ήρεμη ατμόσφαιρα» και το «ήρεμο κλίμα της διαδικασίας καταμέτρησης των ψηφοδελτίων» που … «θα διαρκέσει μέρες –τουλάχιστον μέχρι Τετάρτη 21-Οκτώβρη», ενώ τα τοπικά και της Λατινικής Αμερικής ειδησεογραφικά πρακτορεία επικεντρώνουν στην «αβεβαιότητα που επικρατεί», με τις εταιρείες να καθυστερούν τα exit-polls που θα έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα στις 9:00 μμ. χτες τοπική ώρα

Δεδομένης της καθυστέρησης, ο πρώην Πρόεδρος Evo Morales δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι «είναι πολύ περίεργο και ανησυχητικό ότι, σχεδόν μία ώρα από την ώρα που επιτρέπεται και επρόκειτο να γίνει η δημοσίευση των δεδομένων exit-polls, οι εταιρείες δεν έκαναν. Γιατί η καθυστέρηση; Τι θέλετε να κρύψετε;

Υπενθύμισε την καταγγελία που διατυπώθηκε χθες για την εξέταση της άρσης του συστήματος διάδοσης exit-polls λίγες ώρες πριν από την ημέρα των εκλογών ύποπτες.

«Αρνούμενοι να τα δημοσιεύσουν κρύβουν τον αναμενόμενο μεγάλο λαϊκό θρίαμβο του MAS-IPSP», τόνισε ο ιθαγενής ηγέτης που –ως γνωστό του έκλεψαν πραξικοπηματικά τη νίκη του στις περασμένες εκλογές.

Παρά την καθυστέρηση, πολλές πηγές παραδέχονται το θρίαμβο του MAS (Luis Arce και David Choquehuanca).

Ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη γνώση των αποτελεσμάτων παραμένει, οι κινήσεις στρατιωτικών τμημάτων στους δρόμους της Βολιβίας συνεχίζεται.

Η ημέρα των εκλογών χαρακτηρίστηκε από μεγάλη εισροή ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που παρά την πανδημία Covid-19, έσπευσαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.

Bolivia elecciones εκλογές

Τα ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο, ανακοίνωσε προχθές Σάββατο ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν προκαταρκτικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, διότι στις περυσινές εκλογές τα αρχικά αποτελέσματα αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια τα οποία οδήγησαν εντέλει στην παραίτηση –έτσι ονομάζουν το πραξικόπημα!! του Μοράλες και την ακύρωση της διαδικασίας.

Σε εκείνη τη διαδικασία, η εκλογική επιτροπή και ο ίδιος ο Μοράλες υποστήριξαν πως ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος κέρδισε τέταρτη θητεία στο αξίωμα από τον πρώτο γύρο· όμως, μετά την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, τις ταραχές και υπό την πίεση του στρατού, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη αρχηγός του κράτους στη χώρα των Άνδεων αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετατράπηκε σε πολιτικό εξόριστο και η δεξιά πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος».

Παραδέχονται πάντως –έστω και εμμέσως αναφέροντας «οι υποστηρικτές του MAS λένε»… πως «Ο Μοράλες δημιούργησε μια ατμόσφαιρα πολιτικής σταθερότητας άνευ προηγουμένου τα 13 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία κι έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Η φτώχεια στη Βολιβία έπεσε κάτω από το 40%. Καταγγέλλουν επίσης ότι στη συντηρητική παράταξη ηγούνται ρατσιστές λευκοί και μεστίσο, που αδιαφορούν για τον μεγάλο αυτόχθονα πληθυσμό.

Η κυβέρνηση υπό την Άνιες εξάλλου κατηγορείται πως χειρίστηκε άσχημα την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού (8.400 νεκροί επισήμως), πως επιδόθηκε σε σκληρή καταστολή των υποστηρικτών του Μοράλες, αλλά και πως διέθρεψε φαινόμενα διαφθοράς. Οι καταγγελίες για νοθεία στις περυσινές εκλογές, που ώθησαν την Άνιες στην εξουσία, έχουν αμφισβητηθεί από στατιστικολόγους, οικονομολόγους και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πάντως αρνείται ότι έκανε πέρυσι λόγο για νοθεία βασιζόμενος σε ψεύδη διότι δεχόταν πίεση από τις ΗΠΑ, που επιδίωκαν να απαλλαγούν από μια από τις αριστερές κυβερνήσεις της περιφέρειας».