Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΤΑΞΙ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Με μεγάλη συγκέντρωση στο υπ. Οικονομικών διεμήνυσαν ότι «η φοροεξόντωση δεν θα περάσει»

Με μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοκινητιστές ταξί, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μισθωτοί τεχνικοί και φοροτεχνικοί διαδήλωσαν ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης.

Σχηματίζοντας αγωνιστικό «κλοιό» έξω από το υπ. Οικονομικών διεμήνυσαν ότι «η φοροεξόντωση δεν θα περάσει», απαιτώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Με τις ομιλίες, τα πανό και τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο έστειλαν το μήνυμα «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας».

Στη συγκέντρωση μαζικά ήταν τα μπλοκ της ΟΒΣΑ και των Ενώσεων Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, των αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ και των Επιτροπών Αγώνα, των μισθωτών τεχνικών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και των φοροτεχνικών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Ελένη Μπέλλου, τον Μάκη Παπαδόπουλο, τον Κώστα Παρασκευά και τον Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Τους χιλιάδες βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές, αλλά και επιστήμονες που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), από το βήμα της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις που έχει ήδη οργανώσει η ΟΒΣΑ, τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε έγκαιρα, όταν ακόμα φορείς των επαγγελματιών περίμεναν να ακούσουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. «Είμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε ότι οι επαγγελματίες έχουμε φωνή και δεν θα μας φιμώσουν», ξεκαθάρισε και κάλεσε σε κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων και μεγάλη κινητοποίηση τη μέρα που η κυβέρνηση θα τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο.

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να είστε σύμμαχοι μαζί μας στον αγώνα για το εισόδημα», τόνισε και κάλεσε σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική που «ταΐζει» συνεχώς τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει τον λαό «στον άσο» και ισοπεδώνει όχι μόνο το εισόδημά του, αλλά και τις ανάγκες του για Υγεία, Παιδεία, δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες. «Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε το νομοσχέδιό της ενάντια σε εσάς, ενώ αύριο θα σας κλείνει το μάτι για να μην αυξηθεί ο κατώτερος μισθός», σχολίασε και ξεκαθάρισε ότι αυτή η τακτική δεν πρέπει να περάσει. «Ο αγώνας σας ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο είναι δίκαιος. Μάλιστα έχουμε και κοινό αίτημα, το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, προέτρεψε επαγγελματίες και εργαζόμενους να βρεθούν μαζί στον δρόμο διαδηλώνοντας ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση είχαν μιλήσει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Θανάσης Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Γιώργος Ρούσκας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών (ΣΑΤΑ) και ο Μανώλης Μανωλαράκης, εκπρόσωπος από την Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας.Επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοκινητιστές ταξί, δικηγόροι, μισθωτοί τεχνικοί έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών με ιδιαίτερα μαζικές πορείες που έγιναν νωρίτερα από την Ομόνοια, την Μάρνη, την Ακαδημίας και την Παλαιά Βουλή, όπου ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία η οποία γέμισε την οδό Σταδίου καταλήγοντας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα στην Ομόνοια έγινε συγκέντρωση επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μετά από κάλεσμα της ΟΒΣΑ. «Οι επαγγελματίες έχουνε φωνή αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ξεχαστεί», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά.

Μίλησε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «απαιτούμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Aν η κυβέρνηση το τολμήσει θα μας βρει στον δρόμο τη μέρα κατάθεσής του!». Σημείωσε ακόμα ότι «η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, το λουκέτο και την ανεργία. Η απάντηση πρέπει είναι άμεση!Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν όλους. Οι επαγγελματίες έχουν πια μεγαλύτερη πείρα, πρέπει να την αξιοποιήσουν. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες. Η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους μικρούς ΕΒΕ».

Αλλά και οι αυτοκινητιστές ταξί με μεγάλη πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τα γραφεία του ΣΑΤΑ κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά αυτοκινητιστές ταξί, με πολλούς από αυτούς να κρατούν σημαίες των Επιτροπών Αγώνα Ταξί.

Η συμμετοχή των αυτοκινητιστών ταξί στη σημερινή 24ωρη απεργία είναι καθολική, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση του Συνδικάτου (ΣΑΤΑ).

Έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, στην Ακαδημίας, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι που δουλεύουν ως «συνεργάτες», απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που τους στραγγαλίζει με φόρους, απειλώντας να πετάξει εκτός επαγγέλματος το κομμάτι του κλάδου με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Να πληρώσουν οι δικηγορικές εταιρείες και όχι οι μικροί επαγγελματίες απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Η θεσμοθέτηση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι οι διεκδικήσεις που προέτασε στο πανό της.

Να αποσυρθεί το νέο φορολογικό έκτρωμα και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απαίτησε με το δικό του πανό το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», φώναξαν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με τα μπλοκ του Σωματείου και της Επιτροπής Αγώνα.

«Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή», κατήγγειλαν. «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες», ξεκαθάρισαν απαιτώντας να μπει τέρμα στη δουλειά με «μπλοκάκι», που υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία, απαλλάσσει τις εταιρείες από μια σειρά υποχρεώσεις και παράλληλα πολλαπλασιάζει τα βάρη για τους εργαζόμενους. «Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν, καλώντας σε κοινή πάλη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην πολιτική που εξασφαλίζει όλο και περισσότερα προνόμια για τις μεγάλες εταιρείες και παράλληλα στραγγαλίζει το εισόδημά τους.

Με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ, Δικηγορικοί Σύλλογοι από μια σειρά πόλεις της χώρας (Καλαμάτα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Θήβα κ.ά.) έκαναν πορεία που κατευθύνθηκε προς την οδό Σταδίου. Εκεί η κινητοποίηση των δικηγόρων συναντήθηκε με τη συγκέντρωση άλλων επαγγελματικών κλάδων. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία που κατέληξε έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκέντρωση στην Π. Βουλή πραγματοποίησε επίσης νωρίτερα η Ένωση Φοροτεχνικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων. Στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν έξω από το υπ. Οικονομικών.