Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντοροθέα Λανγκ

Στις 11 Οκτωβρίου 1965 πέθανε η Ντοροθέα Λανγκ, Αμερικανίδα φωτογράφος.  Το 1917 αποφοίτησε από την παιδαγωγική σχολή της Νέας Υόρκης και τα δύο επόμενα χρόνια παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ασχολήθηκε με τη φωτογράφηση σε στούντιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 άρχισε να πειραματίζεται με τη φωτογράφηση τοπίων και εξωτερικών χώρων.

Μετά την οικονομική κρίση του 1929 αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το στούντιο και άρχισε να ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και τα πολιτικά θέματα· η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία της, εκείνης της περιόδου, είναι η Γενική απεργία, Σαν Φρανσίσκο (1934, μουσείο Όκλαντ). Το 1934 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στο στούντιο Μπρόκχερστ του Γουίλαρντ Βαν Ντάικ στο Όκλαντ. Από το 1935 άρχισε να συνεργάζεται με τον οικονομολόγο Πολ Σούστερ Τέιλορ, του ταμείου άμεσης αρωγής της πολιτείας της Καλιφόρνια, και ασχολήθηκε με το ζήτημα της εσωτερικής μετανάστευσης των αγροτών. Μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της είναι η Μητέρα μετανάστρια, Νιπόμο, Καλιφόρνια (1936), στην οποία απεικονίζεται μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Το 1939 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μια αμερικανική έξοδος, με κείμενα του Τέιλορ. Το 1941 τιμήθηκε με το βραβείο Γκούγκενχαϊμ και αυτό τη βοήθησε να φωτογραφήσει διάφορες θρησκευτικές ομάδες, όπως τους Αμίς. Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εργάστηκε στο γραφείο μετακινήσεων στρατευμένων και στη συνέχεια στο γραφείο πολεμικών ανταποκρίσεων της Καλιφόρνια. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας περιόδευσε στη Νότια Αμερική, στην ανατολική Ασία και στη Μέση Ανατολή, εμπλουτίζοντας το έργο της.

dorothea1 dorothea2 dorothea3