Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

Νέα δεδομένα στον ήδη αναδιατασσόμενο αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας θα προσθέσουν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή 31 Μάρτη, με φόντο και τις πυκνές διεργασίες στην ευρύτερη περιφέρεια, όπου το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, παζαρεύοντας αποφασιστικά με «Δύση» – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αλλά και με Ρωσία – Κίνα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ του Ρ. Τ. Ερντογάν να χάνει ξανά τις μητροπόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, που το 2019 πέρασαν στον έλεγχο του σοσιαλδημοκρατικού CHP (το κρίσιμο λιμάνι της Σμύρνης αποτελεί εδώ και χρόνια προπύργιο του CHP).

Ερευνα της «Μετροπόλ» έδινε προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης από το 2019 και εκ νέου υποψήφιο με το CHP, με 47,9% έναντι 37,2% που συγκέντρωνε ο υποψήφιος του ΑΚΡ, πρώην υπουργός Μουράτ Κουρούμ. Αλλη έρευνα, βέβαια, της εταιρείας «MAK Research», κατέγραφε το προβάδισμα Ιμάμογλου στο 41,5%, μόλις μιάμιση μονάδα μπροστά από τον Κουρούμ. Στη δε πρωτεύουσα, δημοσκόπηση της «MAK» εμφάνιζε τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με το CHP Μανσούρ Γιαβάς να προηγείται με 6 μονάδες του υποψηφίου του ΑΚΡ Τουργκούτ Αλτινόκ.

Από τη μεριά του το ΑΚΡ επενδύει και στις διαφωνίες που εμπόδισαν την αντιπολίτευση να καταλήξει σε κοινούς υποψηφίους έστω σε μεγάλα αστικά κέντρα. Παρά την εξακομματική συνεργασία που είχε συγκροτηθεί πέρυσι την άνοιξη για να αναμετρηθεί με το ΑΚΡ (και το σύμμαχό του ΜΗΡ) στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σε αυτές τις εκλογές πρώτο το φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) ανακοίνωσε την αυτοτελή του κάθοδο, ενώ στο CHP προηγήθηκε έντονη εσωκομματική διαμάχη για αλλαγή ηγεσίας με «απόσυρση» του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που τελικά δεν τον διαδέχτηκε ο Ιμάμογλου, παρά τις προσδοκίες πολλών. Την ίδια στιγμή το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), μετεξέλιξη έως έναν βαθμό του HDP, επίσης «κατέβασε» δικούς του υποψηφίους, ενώ το 2019 «σιωπηλά» είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου.

Ρόλο – κλειδί εκτιμάται ότι θα παίξει η επιλογή των Κούρδων, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του πληθυσμού της χώρας. Μιλώντας σε πρόσφατη συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε σέβεται την ενότητα του έθνους μας και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Σε οποιονδήποτε θέλει να βαδίσει μαζί μας στον “Αιώνα της Τουρκίας”» και υποστήριξε πως οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν «σημείο καμπής» για τους «Κούρδους αδερφούς μας», καλώντας τους να «απελευθερωθούν από κάθε καταπίεση».

Ολα αυτά ενώ αυξάνονται οι δυσκολίες για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, 4 στους 10 Τούρκους δεν μπορούν να διασφαλίσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ακόμα και μία φορά κάθε δύο μέρες. Επιπλέον, η Τουρκία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, αφού το 41,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα με τέτοιου είδους πρωτεΐνες έστω μία φορά κάθε ένα διήμερο…

Πηγή: Ριζοσπάστης

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας