Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Νέο κύμα απεργιών

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Οι εργάτες σε μεγάλα διυλιστήρια απεργούν από χτες, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας στη Χημική Βιομηχανία (FNIC)

Νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται αύριο, 9 Γενάρη, στη Γαλλία, ενάντια στη νέα αντισυνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, μειώνοντας τις συντάξεις, χτυπώντας τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

reforme des retraites

Στο πλαίσιο της νέας πανεθνικής «μέρας δράσης» που έχει προκηρυχθεί, εκατοντάδες συνδικάτα αλλά και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία, όπως και γενικές συνελεύσεις εργαζομένων που σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζουν κινητοποιήσεις (απεργίες και άλλες) από τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη. Ειδικά σε Μεταφορές (π.χ. μετρό Παρισιού), Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Σιδηροδρόμους, υπάρχουν χώροι δουλειάς που μετρούν πολλές μέρες απεργίας.

Το ΕΚ Μασσαλίας καλεί σε 24ωρη απεργία όχι μόνο αύριο 9, αλλά και μεθαύριο 10 Γενάρη, και σε συνέχιση της πάλης μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προάστιο του Παρισιού) καλεί επίσης σε 24ωρη απεργία αύριο 9 Γενάρη, ενώ και το περασμένο Σάββατο οργάνωσε πορεία προς τη Βαστίλλη και μετά σε κεντρικούς σταθμούς του τρένου μέσα στο Παρίσι.

Fédération des travailleurs de lindustrie chimique FNIC

Κάλεσμα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (Fédération des travailleurs de l’industrie chimique -FNIC), που με ανακοίνωσή της έχει καλέσει σε απεργία από χτες 7 Γενάρη μέχρι και τις 10 του μήνα. «Να μη βγει ούτε μια σταγόνα υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Γαλλία – διυλιστήρια, αποθήκες, αγωγούς, λιμενικές εγκαταστάσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Les six raffineries de Total en grève illimitée

Μάλιστα, χτες έγινε γνωστό ότι σε απεργία κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια «Port Jerome» και «Fos», της «Exxon», κόντρα και στην καλοστημένη επιχείρηση συκοφάντησης των απεργών που εντείνει η κυβέρνηση (κατηγορώντας τους εργαζόμενους για ελλείψεις σε καύσιμα κ.τ.λ.)

Fédération des travailleurs de lindustrie chimique FNIC 1

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επενδύει ακόμα μια φορά στις υπηρεσίες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και χτες σήμανε νέο γύρο «διαλόγου» με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ κάλεσε «όλες τις πλευρές» «να μετακινηθούν λίγο», προκειμένου να καταλήξουν σε ένα «συμβιβασμό» και προσθέτοντας ότι είναι «ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα», όπως και ότι ακούει «ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες». Οι «εξαιρετικές ιδέες» στις οποίες αναφερόταν, ήταν πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της οργάνωσης CFDT (όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ενώ ο πρόεδρός της, Λορέν Μπερζέρ, είναι πλέον επικεφαλής και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) για τη διοργάνωση μιας «διάσκεψης χρηματοδότησης» του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμβάλλοντας να στρωθεί το έδαφος για την περαιτέρω μείωση της ευθύνης του κράτους για τις συντάξεις και συνολικά την ασφάλιση. Η πρόταση φάνηκε τόσο ενδιαφέρουσα στην κυβέρνηση, που ο Φιλίπ διευκρίνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις» για τη δημοσιονομική «ισορροπία του συστήματος» και ότι «αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και αυτές των εργοδοτών συνεννοηθούν για ένα καλύτερο σύστημα, θα το πάρω».

✔️  Η μεγάλη απάτη του πρωθυπουργού Édouard Philippe

Σ’ όλη την Ευρώπη από το «φτωχό» νότο, μέχρι τον «πλούσιο» βορρά η γιούργια στα εναπομένοντα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα συνεχίζεται αμείωτη και φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει απέξω η Γαλλία

Πέρα από τα στοιχεία που ήδη γνωρίζαμε από το πρόγραμμα Delevoye, παγιώνονται η εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων, οι ανισότητες ανδρών γυναικών «το τέλος συγκεκριμένων καθεστώτων» … ενώ παγιώνεται το «θα πρέπει να δουλεύουμε όλο και περισσότερο» …μέχρι αυτό που ονομάστηκε «l’âge d’équilibre» (ηλικία της ισορροπίας!)

Τα 62 παραμένουν (δυνητικά) στα χαρτιά, ωστόσο με τα κίνητρα μπόνους κά επιβάλλονται ήδη τα 64 σαν ηλικία συνταξιοδότησης, για να μην αναφέρουμε όσους δεν θα έχουν άλλη επιλογή και θα φύγουν με ψίχουλα λόγω υγείας ανεργίας κλπ. … αυτό ονομάζεται καθολικότητα -δηλ εξίσωση προς τα κάτω.

Με το γνωστό παραμύθι παλιοί (που δήθεν δεν τους ιάνει ο νόμος) και «νέοι» -τα έχουμε ζήσει αυτά με υποκατηγορίες «όσοι γεννήθηκαν το 2004 (καμία τύχη …) «πριν το 1975», «μετά το 1975»  … κοκ

Plus simple plus juste pour tous

✔️   Ελάχιστη σύνταξη απάτη –faux nez που λένε οι Γάλλοι

Η ελάχιστη σύνταξη 1000 ευρώ (85% του κατώτατου μισθού -SMIC για 35+ χρόνια ασφάλισης) εμφανίζεται ως απάντηση στην επισφάλεια, τώρα που η μερική απασχόληση δίνει και παίρνει: πέρα από τα συνεχή μέτρα – κόφτες «εργατικού δικαίου» που ευνόησαν και οδήγησαν σ’ αυτή την επισφάλεια, η διαβίωση με 1000 ευρώ είναι πρακτικά αδύνατη και ότι η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει πλήρη σύνταξη -άρα κουτσουρεμένο 1000άρικο

Υπάρχουν και οι «προνομιούχοι» εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, οι νοσηλευτές, οι εκπαιδευτικοί, το τέλος των «ειδικών καθεστώτων» κά ασαφή του É Philippe, που αφορούν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο

Και οι γυναίκες που εμφανίζονται περιπαικτικά σαν «νικήτριες» με βάση το νέο σύστημα (l’index) λόγω του επιδόματος 5% για το πρώτο παιδί «που διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία» τους (sic!) Και το βασικότερο: Ένα κλειδωμένο σύστημα συνταξιοδότησης! στο 13,8% του ΑΕΠ  δηλ. σημαδεμένα χαρτιά με δεδομένη κατανομή του πλούτου, από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως χρώματος

🔺 Αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί 🔻🔻