Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ημερίδα ΚΣ της ΚΝΕ 100Χ Λένιν: Κ. Παπαδάκης: Η στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Ο «Ριζοσπάστης» και το 902.gr επανέρχoνται στο περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας που διοργάνωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν. Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά το Σάββατο 20 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύονται αποσπάσματα από την εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
Η δημοσίευση των ομιλιών που έγιναν στην Ημερίδα θα συνεχιστεί στο 902.gr και σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη». _μείνετε συντονισμένοι

Η οργανωμένη προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των μονοπωλίων για τη λεγόμενη «ενιαία καπιταλιστική ψηφιακή αγορά» μετράει πάνω από 15 χρόνια. Αφετηρία της στρατηγικής της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης του κεφαλαίου είναι η διαπίστωση της υστέρησης των ευρωπαϊκών ομίλων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ. Για να ανακόψει αυτήν την πορεία, σπεύδει να ορίσει η ίδια πρότυπα και προδιαγραφές αρχικά στο έδαφός της με στόχο να τα επιβάλλει κι ευρύτερα, που θα διευκολύνουν την ίδια και θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στους ανταγωνιστές της.

Γι’ αυτό καλεί σε υπεράσπιση της «ψηφιακής κυριαρχίας» της με θωράκιση μιας κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς. (…)

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών σημαδεύεται από την ομολογία της ΕΕ ότι η οικονομία της έχει μεταβεί σε πολεμικό καθεστώς. Η έκβαση του ελέγχου των στρατηγικής σημασίας δικτύων και συστημάτων πολυτροπικής τεχνητής νοημοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τους σχεδιασμούς των ευρωενωσίτικων μονοπωλίων. Κι εδώ η ΕΕ που υπολείπεται στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, επιχειρεί να επιβάλλει προδιαγραφές με ηθικοπλαστικά δήθεν προσχήματα στον σχεδιασμό των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, που προηγούνται σε πολεμικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Επικαλείται ότι πρέπει τα όπλα να μην είναι αυτόνομα, αλλά να έχουν «ανθρώπινη εποπτεία» και χειρουργική ακρίβεια στον στόχο, επιχειρώντας να ξεπλύνει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ίδιας και του ΝΑΤΟ και να αυτοδιαφημιστεί προκλητικά κι ως φιλάνθρωπη, γιατί μειώνει τάχα τις κυνικά αποκαλούμενες «παράπλευρες απώλειες», την ώρα που καταγράφονται εκατομμύρια θύματά τους σε Ουκρανία, Παλαιστίνη, Ερυθρά Θάλασσα. (…)

Σε αυτή τη φάση, που πολλές από τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική είναι σε πειραματικό στάδιο, η ΕΕ επιδιώκει να θωρακίσει την κερδοφορία τους από το κόστος για αστοχίες, ζημιές και βλάβες από την όποια εφαρμογή τους, με στόχο να μη θιγεί στο ελάχιστο η κερδοφορία τους. Ακολουθώντας τις «συστάσεις» των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, δεν προχώρησε σε «υπερβολική ρύθμιση».
«Η επιλογή αυτή διατηρεί το κόστος συμμόρφωσης στο ελάχιστο». Πρόκειται για μια ψηφιακή εκδοχή του «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εκ των προτέρων θα γίνεται μόνο η αυτο-αξιολόγηση κινδύνου από τα ίδια τα μονοπώλια, με πρόστιμα κυριολεκτικά ψίχουλα για τους ομίλους του κλάδου μπροστά στον όγκο των κερδών τους (4%-6% του τζίρου τους). Ενώ προκλητικά προβλέπονται και κώδικες δεοντολογίας με μάλιστα «εθελοντικές δεσμεύσεις» από τα μονοπώλια, «εποπτεία από άνθρωπο» κι «ενημέρωση των εργαζομένων».

Με λίγα λόγια, με μια ενημέρωση στα θύματα της εκμετάλλευσής τους, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ισχυρίζονται ότι οι όμιλοι αποκτούν «διαφάνεια» και βγαίνουν από κάθε υποχρέωση… Ομως ακόμα κι η ίδια εφαρμογή αυτού του Κανονισμού έχει μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας ότι θα αφήσει ανέγγιχτη τη μεγαλοεργοδοσία, αφού εκτός πεδίου εφαρμογής της ορίζει τα εργοστάσια, τα γραφεία και τις αποθήκες ως χώρους μη προσβάσιμους. Αβατο λοιπόν οι χώροι δουλειάς για να εφαρμόσει το κεφάλαιο ανενόχλητο και τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης.

Αλλωστε, πόσο πιο καθαρά να το πει το ίδιο το ΕΚ σε ψήφισμά του κιόλας από το 2017, όταν απαιτούσε από την ΕΕ να νομοθετήσει μεταξύ άλλων και στην κατεύθυνση «επισκευής και βελτιστοποίησης ανθρώπων (…) με συστήματα άμεσης εμφύτευσης στο ανθρώπινο σώμα (…) αναβαθμίσεων λογισμικού σε άτομα που φέρουν ζωτικές και προηγμένες συσκευές», εντοπίζοντας «αυξανόμενη διάδραση ανθρώπων και ρομπότ στον τόπο εργασίας». Προφανώς όταν το ΚΚΕ καταγγέλλει κι αποκαλύπτει δημόσια όλα αυτά τα σχέδια που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στη ζωή, με αυτούσια αποσπάσματα από τα ίδια τα νομοθετήματα της ΕΕ, τότε η αστική τάξη και τα επιτελεία της χάνουν την ψυχραιμία τους και προσποιούνται ότι πρώτη φορά ακούνε τέτοια πράγματα.

Όμως και στο επίπεδο της καταστολής η ΕΕ με τον κανονισμό περί Τεχνητής Νοημοσύνης «αλλάζει πίστα» μιλώντας επί λέξει για «συστήματα ΤΝ που παρέχουν κοινωνική βαθμολόγηση των φυσικών προσώπων για γενική χρήση από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό τους. (…) Αυτά τα συστήματα ΤΝ αξιολογούν ή ταξινομούν την αξιοπιστία των φυσικών προσώπων με βάση την κοινωνική τους συμπεριφορά σε πολλαπλά πλαίσια ή με βάση τα γνωστά ή προβλεπόμενα προσωπικά χαρακτηριστικά τους ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους», που ναι μεν «θα πρέπει να απαγορευτούν» αλλά …«για λόγους ασφαλείας, αναζήτησης δυνητικών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας κ.ά. θα ζουν και θα βασιλεύουν παρακολουθώντας τους πάντες, πάντα και παντού, καταστέλλοντας απεργίες, διαδηλώσεις, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες όλων όσοι παίρνουν… κάτω από τη βάση στην «κοινωνική βαθμολόγηση» της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Αντί λοιπόν η νέα τεχνολογία να έχει τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (μείωση εργάσιμου χρόνου, της φυσικής καταπόνησης στη δουλειά κ.λπ.), στα χέρια των καπιταλιστών που την αξιοποιούν για τα συμφέροντά τους γίνεται όργανο ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, φτώχειας και καταστολής σε βάρος των εργαζομένων.

Η ΕΕ όχι μόνο δεν μπορεί, ούτε θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού από την ψηφιακή εφόρμηση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους και οι νόμοι της το αποδεικνύουν. Άλλωστε στο τέλος και του εν λόγω κανονισμού, όπως και κάθε νομοθετήματος της ΕΕ, υπάρχει αναλυτικά ο κατάλογος των λόμπι που συνδιαμόρφωσαν μέσα από σφοδρούς ανταγωνισμούς το κείμενο με παρέλαση των ομίλων που από αυτούς τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές τους βγάζουν δισ.

Γι’ αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές έχει μεγάλη σημασία για τον λαό μας. Για να ενημερώνει τον λαό και να αποκαλύπτει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Ευρωβουλή, προετοιμάζοντας τη λαϊκή πάλη για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και επιθέσεων. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στην ΕΕ της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δύναμη στη λαϊκή πάλη για τη λύτρωση από τα δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, να ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Έθεσε στο επίκεντρο τις σύγχρονες εξελίξεις από την επαναστατική σκοπιά (ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη η ημερίδα με θέμα: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα» (ΦΩΤΟ)

Σήμερα η ημερίδα με θέμα: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα» (SPOT)