Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: εκπληρώνεται το όνειρο ενός νέου κινηματογράφου

Το Icaic κινείται  να υποστηρίξει τη δημιουργία των κινηματογραφιστών μας, των οποίων τα κινηματογραφικά έργα προέκυψαν, σε αποφασιστική πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια αυτών των 65 ετών, χάρη στην ευεργετική δουλειά του ιδρύματος

σσ. έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν ως Ατέχνως _αναλυτικά
στο Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos

Με το νόμο_υπουργική απόφαση 169, δημιουργείται μια όλο και περισσότερο πρωτοποριακή πολιτιστική τάση με προστασία του πνεύματος διατήρησης ενός νέου και ανατρεπτικού, από ένα κινηματογράφο που ήταν και είναι ΤΕΧΝΗ και ταυτόχρονα απελευθερώθηκε από μικροδεσμούς και άχρηστες δουλοπρέπειες, σε ένα θεσμικό πλαίσιο με στόχο να αναδείξει, δραματικά και σύγχρονα , τις μεγάλες συγκρούσεις και την πραγματική ανθρωπιά.

Σύμφωνα με το όνειρο του Φιντέλ της Επανάστασης και του μεγάλου σκηνοθέτη Αλφρέντο Γκεβάρα, προχωράμε και θα συνεχίσουμε έτσι, στην ανάδυση ενός κινηματογράφου με έντονο εθνικό μας χαρακτήρα, μακριά από τα εμπορικά πρότυπα που επικρατούσαν στη νεοαποικιακή σκηνή.

Χάρη στο εκπαιδευτικό έργο του Icaic, προέκυψε ένα ευφυές, ανοιχτό, μορφωμένο και καλλιεργημένο κινηματογραφικό κοινό, βασισμένο σε μια πολιτική παρουσίασης ταινιών από όλο τον κόσμο, αγκυροβολημένο στο σύνθημα ότι η διαφοροποίηση και ο νεωτερισμός ήταν ο μόνος τρόπος για την αποαποικιοποίηση της οθόνης.

Το Icaic ήταν ένα εξέχον στοιχείο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής την πρώτη δεκαετία της Επανάστασης και στη συνέχεια, παράλληλα με αυτό, σημαντικοί καλλιτέχνες έθεσαν το μικρό μας νησί στο παγκόσμιο προσκήνιο, μέσα από έργα μυθοπλασίας και βελτίωσαν την καριέρα τους με δημιουργίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Η κουβανική οθόνη θα αρχίσει να γίνεται πρωτοσέλιδο στα mainstream media, με παρουσία σε φεστιβάλ, με δάφνες και άλλες πολλά βραβεία _θα το δείτε. Το Icaic, οι ταινίες του και οι δημιουργοί του θα γίνουν έμβλημα της Επανάστασης σε διεθνή κλίμακα.

Κούβα 7η τέχνη: Μακάρι να ζήσει η ουτοπία, ο πρώτος πολιτιστικός θεσμός που δημιουργήθηκε από την Επανάσταση και γίνεται 65 ετών, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων

Το έργο ορόσημο της πρώτης δεκαετίας θα συνεχίσει την όχι λιγότερο σημαντική τροχιά των επόμενων ετών, μέσα από τίτλους που αποτελούν μέρος της οπτικοακουστικής κληρονομιάς του λαού μας, της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου. Το Icaic είχε την προνοητικότητα να υποστηρίξει στη δημιουργία των κινηματογραφιστών μας, τα κινηματογραφικά έργα των οποίων προέκυψαν, κυρίως κατά τη διάρκεια αυτών των 65 ετών _της πολιτικής επανάστασης στην Κούβα, χάρη στην ευεργετική δουλειά του σαν ίδρυμα.

Αν και η κρίση, ο καταστροφικός αντίκτυπος του αποκλεισμού _εμπάργο και η συμπερίληψη της Κούβας στη ψεύτικη λίστα των χωρών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία μας δυσκολεύει, επειδή δεν μπορεί να κινηματογραφήσει όλα όσα επιθυμούμε και χρειάζονται, το Icaic συνεχίζει και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την επαναστατική, κριτική του πρωτοποριακού κινηματογράφου.

Πηγή: granma.cu

Στην κεφαλίδα στο κέντρο
αφίσα από το ντοκιμαντέρ Por primera vez_
Για πρώτη φορά, του Octavio Cortázar_Φωτο Pastor Batista
και στα άκρα δυο ταινίες του Alfredo Guevara