Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 400.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, την Πέμπτη σε όλον τον κόσμο – Η εξέλιξη της πανδημίας

Περισσότερες από 400.000 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σε όλον τον κόσμο, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στους επίσημους απολογισμούς των υπηρεσιών υγείας.

Συνολικά, ανακοινώθηκαν 404.758 νέα κρούσματα και 6.086 θάνατοι.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί και τα διαγνωστικά τεστ, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη.

Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και τον Καναδά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά μέσα σε μία εβδομάδα, κατά 44% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη η Ευρώπη ανακοίνωσε περισσότερα από 150.000 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, αριθμός ρεκόρ.

Πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου εκτιμούν ότι έχουν μπει ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων πάντως είναι ακόμη μακριά από τα επίπεδα που είχε φτάσει τον Απρίλιο (κατά μέσο όρο τότε ήταν 4.000 ημερησίως) αλλά, μετά την υποχώρηση του καλοκαιριού (λιγότεροι από 400 θάνατοι ημερησίως τον Ιούλιο), την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 1.000 την ημέρα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα από 50.000 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες, με αποκορύφωμα την Πέμπτη, όταν έφτασαν τις 70.000.

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, πιθανά νέα μέτρα από την κυβέρνηση Κόντε

Αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων. Σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100. 496 ασθενείς.

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ. Σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.

Γαλλία: 25.086 νέα κρούσματα και 178 θάνατοι λόγω Covid-19

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν 25.086 νέες μολύνσεις από τoν Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα 30.621 κρούσματα της προηγούμενης μέρας.

Επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 122 άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία σε σύγκριση με 88 χθες Πέμπτη.

Μαζί με τους θανάτους που καταγράφηκαν σε γηροκομεία (οι αριθμοί θανάτων σε οίκους ευγηρίας συχνά ανακοινώνονται σωρευτικά από μέρες) – ο απολογισμός των νεκρών από τoν Covid-19, έφτασε σήμερα τους 178.

Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα αθροιστικά ανέρχονται σε 834.770, ενώ οι θάνατοι σε 33.303.

Ελβετία: Καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων από τον κορωνοϊό

Η Ελβετία κατέγραψε σήμερα άλλο ένα ημερήσιο ρεκόρ θετικών διαγνώσεων στον νέο κορωνοϊό, 3.105 καθώς ένα δεύτερο κύμα κυκλώνει τη χώρα.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας κατέγραψε συνολικά 74.422 περιστατικά στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 1.823.

Αφού κατήργησε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα τον Ιούνιο, η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποφύγει μέχρι τώρα να επιβάλει νέους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο, καλώντας τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες οδηγίες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Covid-19: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Το σύστημα υγείας φτάνει στα όριά του

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων νέου κορονοϊού, με 621 μολύνσεις και οι αρχές προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει αν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Στη χώρα των περίπου 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 32.845 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 980 θάνατοι. Αυτήν την περίοδο τα ενεργά κρούσματα είναι 7.262, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.512 μέσα σε μία εβδομάδα.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στην πρωτεύουσα, το Σαράγεβο, με τα 248 νέα κρούσματα μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες. Ο επικεφαλής του Κλινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο (KCUS), όπου εδρεύει το κυριότερο περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης της Covid-19, προειδοποίησε ότι το σύστημα και το υγειονομικό προσωπικό θα επιβαρυνθούν πολύ. «Η κατάσταση σοβαρεύει πολύ… ο αριθμός των μολυσμένων αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Σεμπίγια Ιζετμπέγκοβιτς. «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πάρα πολύ, είναι βέβαιο ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Οι αρχές προειδοποιούν επίσης ότι τα νοσοκομεία πλησιάζουν στο όριο της πληρότητάς τους.

Σερβία: Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού ‘Ανα Μπρνάμπιτς.

Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα. Μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών. Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα το κλειστό στάδιο ΄΄Arena΄΄ στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 265 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν δύο ασθενείς.

Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 35.719 άτομα και απεβίωσαν 772.

Έξαρση της νόσου του κορονοϊού παρατηρείται και στο Κόσοβο.

Από χθες επιβεβαιώθηκαν 104 νέα κρούσματα και απεβίωσαν δύο άτομα. Στο Κόσοβο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, νόσησαν συνολικά 16.600 άνθρωποι ενώ 652 έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Βρετανία: Ακόμη 136 θάνατοι και 15.650 νέα κρούσματα

Η Βρετανία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 15.650 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, λιγότερα από τα κρούσματα που ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές μια μέρα νωρίτερα (18.980).

Άλλοι 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ρωσία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 232 θάνατοι

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στη Ρωσία ανήλθε σήμερα σε αριθμό ρεκόρ 15.150, περιλαμβανομένων 5.049 στην πρωτεύουσα Μόσχα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας, σε 1.369.313.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης 232 θανάτους από COVID μέσα στο τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε σε 23.723.

Ουκρανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και 92 θάνατοι από COVID-19 σε ένα 24ωρο

Η Ουκρανία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ 5.992 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη χώρα είχε καταγραφεί στις 9 Οκτωβρίου, όταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με νέο κορονοϊό σε ένα 24ωρο ανήλθε σε 5.804.

Με τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανήλθε σε 287.231.

Σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 92 θάνατοι από COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 5.394 ο συνολικός αριθμός τους στην χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Ουκρανία καταγράφει σχεδόν καθημερινά 5.000 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων ώθησε την κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα καραντίνας που είχε λάβει ως τα τέλη του 2020.

Νέο ρεκόρ με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κροατία

Η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 1.131 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τη χώρα των 4 εκατομμυρίων κατοίκων να καταγράφει πρώτη φορά ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων πάνω από 1.000.

Τις τελευταίες 10 ημέρες ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 κυμαινόταν μεταξύ 300 ημερησίως έως 793 χθες Πέμπτη.

Έως τώρα στην Κροατία έχουν καταγραφεί 23.665 κρούσματα κορωνοϊού και 345 θάνατοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.233 ενεργά κρούσματα, ένας αριθμός που διπλασιάστηκε τις τελευταίες 10 ημέρες.

Η χώρα, που εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, ενίσχυσε αυτή την εβδομάδα τα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του Covid-19, καθιστώντας τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και περιορίζοντας τον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια και τα μπαρ. Επίσης μείωσε τις ώρες λειτουργίας τους ως τα μεσάνυχτα, ενώ για οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση άνω των 50 ατόμων απαιτείται ειδική έγκριση.

24 νέοι θάνατοι και 7.334 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7.334 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τις 348.557, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 9.734 νεκρούς, καθώς άλλοι 24 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Τσεχία: Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Η Τσεχία καταμέτρησε χθες 9.721 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων που έχουν σημειωθεί από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία τον Μάρτιο να έχει υπερδιπλασιαστεί και να ανέρχεται σε 149.010.

Πολωνία: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό και περισσότερα από 7.700 νέα κρούσματα

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ 132 θανάτων από Covid-19 και ανέφερε 7.705 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θέτει σε δοκιμασία την επάρκεια νοσοκομειακών κλινών και αναπνευστήρων της χώρας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους Πολωνούς να ταξιδεύουν εκτός της χώρας μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο έπειτα από ένα ακόμα ημερήσιο ρεκόρ 8.099 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την Πέμπτη.

«Εκδίδουμε μια σύσταση προς τους συμπατριώτες μας για να αναλογιστούν οι ίδιοι αν θα πρέπει να ταξιδεύουν εκτός συνόρων, σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο για οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Πιότρ Βάβρζικ.

Χθες οι Αρχές της χώρας επέβαλαν νέους περιορισμούς, περιλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των γυμναστηρίων και των πισινών, ενώ μείωσαν και τον επιτρεπόμενο αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και σε κάποιες περιοχές τούς απαγόρευσαν εντελώς.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown, αλλά δεν αποκλείονται περαιτέρω περιορισμοί αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των θανάτων σημειώνεται εν μέσω φόβων για μια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, καθώς και εξοπλισμού.

Στην παρούσα φάση, 6.980 νοσοκομειακές κλίνες καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19, ενώ χρησιμοποιούνται 540 αναπνευστήρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 51.000 διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ινδία: Τα 7,4 εκατ.πλησιάζουν τα κρούσματα μόλυνσης ενώ ξεπέρασαν τους 112.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία ανέρχεται σε 7,37 εκατομμύρια, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 63.371 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 112.161 νεκρούς, καθώς άλλοι 895 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ινδία το φράγμα των 7 εκατομμυρίων μολύνσεων έσπασε την περασμένη Κυριακή, καθώς επιβεβαιώθηκαν ένα εκατομμύριο κρούσματα μέσα σε μόλις δεκατρείς ημέρες.

Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον κορονοϊό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες Πέμπτη τα 8 εκατομμύρια, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. τα κρούσματα, πάνω από 217.000 οι νεκροί

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έσπασαν το φράγμα των 8 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ χθες Πέμπτη, ήτοι αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, καθώς καταγράφεται νέα ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος.

Στη χώρα καταγράφηκαν 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα προχθές Τετάρτη, ο υψηλότερος αριθμός από τη 14η Αυγούστου, με αύξηση των περιπτώσεων σε όλες τις περιοχές της, ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στην επικράτειά τους, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 πάνω από 217.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έδωσαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα νέα πρόβλεψη που κάνει λόγο για 229.000 ως 240.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ως την 7η Νοεμβρίου.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ο ψυχρότερος καιρός θα ευνοούσε την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, 25 πολίτες έχουν καταγράψει ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο.

Στις μεσοδυτικές πολιτείες, τα ημερήσια κρούσματα έσπασαν ρεκόρ φθάνοντας τα 22.000, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, για δέκατη συνεχή ημέρα. Στο Ουισκόνσιν, οι αρχές άνοιξαν νοσοκομείο εκστρατείας έξω από το Μιλγουόκι για την αντιμετώπιση της έλλειψης κλινών για ασθενείς με την COVID-19. Χθες Πέμπτη οι αρχές στο Ουισκόνσιν κατέγραψαν νέο ρεκόρ 4.000 μολύνσεων.

Σε ορισμένες περιοχές του Ουισκόνσιν, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φάσει το 90%, ενώ τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων έχει υπερτριπλασιαστεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Σε όλη τη χώρα, αναφέρθηκαν 37.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία, ο υψηλότερος αριθμός από την 28η Αυγούστου.

Η Καλιφόρνια παραμένει η πολιτεία με την υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα, ακολουθούμενη από το Τέξας, τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη και την Τζόρτζια. Σε αυτές τις πέντε πολιτείες αντιστοιχεί περί το 40% του συνόλου των κρουσμάτων μόλυνσης στις ΗΠΑ.

 387 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 387 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 5.514 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει πλέον τους 85.285 νεκρούς επί συνόλου 834.910 ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, δεδομένου ότι τα τεστ συνεχίζουν να είναι συγκριτικά λίγα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο: Κλείνουν για τέσσερις εβδομάδες τα καφέ και τα εστιατόρια

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα αποφάσισε η συμβουλετική επιτροπή του Βελγίου για τον κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πανδημία, η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με το ινστιτούτο Σιενσάνο.

Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα η Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοιό για να εξετάσει την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, από εντάσεις, διαφωνίες και διακοπές, η Επιτροπή αποφάσισε την λήψη νέων μέτρων, το σημαντικότερο των οποίων είναι το κλείσιμο των εστιατορίων και των καφετεριών για ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται με τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

«Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοιό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», επεσήμανε ο Ντε Κρο ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελγική κυβέρνηση και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την Δευτέρα.

Ξεπέρασαν τους 152.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία διαπιστώθηκαν άλλοι 713 θάνατοι ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμα 28.523 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε το βράδυ χθες Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 152.460 νεκρούς από το σύνολο των 5.169.386 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Στους 25.342 οι νεκροί στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή έσπασε χθες Πέμπτη το φράγμα των 25.000 θανάτων εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 950.000 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 25.342 και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 949.050 στη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές καταγράφηκαν 421 θάνατοι και επιβεβαιώθηκαν 17.096 μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες.

Έπειτα από πολύμηνο περιορισμό, η δραστηριότητα προοδευτικά ξανάρχισε, αλλά οι δημόσιες συγκεντρώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους συνεχίζουν να απαγορεύονται. Σε όλη την επικράτεια απαγορεύονται οι μετακινήσεις χωρίς μάσκα.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Αργεντινή καταλαμβάνει την πέμπτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων και τη δωδέκατη ως προς τον αριθμό των θυμάτων.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των μολύνσεων βρίσκονται πλέον στην επαρχία, το 65% του συνόλου των περιπτώσεων.

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αργεντινής, η μητροπολιτική ζώνη του Μπουένος Άιρες, με 14 εκατομμύρια κατοίκους, συγκεντρώνει πλέον σήμερα το 35% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από το 95% όταν η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται.

Αίγυπτος: Ακόμα 11 νεκροί από κορωνοϊό

Κατά 11 ακόμα άτομα αυξήθηκε ο κατάλογος των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να υπολογίζεται στις 6.088.

Την ίδια χθεσινή μέρα καταγράφηκαν 118 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα οι συνολικές μολύνσεις να ανέρχονται στις 105.033 περιπτώσεις.

Τέλος, ακόμη 91 ασθενείς ανέρρωσαν, με τον συνολικό αριθμό όσων παρουσιάζονται αρνητικοί στον κορωνοϊό να αγγίζει σήμερα τις 98.011.

H αιγυπτιακή κυβέρνηση συνεχίζει να προειδοποιεί την κοινή γνώμη και να καλεί τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, καθώς από αύριο ξεκινά και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της Αιγύπτου.

Στα 24 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη εντοπίστηκαν 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 11 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται στην κατά συντριπτική πλειονότητα Κινέζους ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού μπουν στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 10 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, έναντι 23 την προηγουμένη, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς.

Ακόμα 11 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 253 ασθενείς με τον COVID-19, οι τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, όπου ο κορωνοϊός μόλυνε για πρώτη φορά τον άνθρωπο τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.646 μολύνσεων.

 

mpelogiannis