Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δοκίμασε τους S‑400 η Τουρκία

Την πρώ­τη «επι­χει­ρη­σια­κή» δοκι­μή των πυραύ­λων S‑400, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνάμεις.

Σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δει το ρωσι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο «Tass» επι­κα­λού­με­νο στρα­τιω­τι­κές και διπλω­μα­τι­κές πηγές, εκτο­ξεύ­τη­καν τρεις πύραυ­λοι προς τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, από την περιο­χή της Σινώ­πης, όπως είχε προ­α­ναγ­γεί­λει η Άγκυ­ρα, ενώ είχε εκδώ­σει και navtex που περιό­ρι­ζαν τη χρή­ση του ενα­έ­ριου χώρου και των υδά­των στα ανοι­κτά των παρα­λί­ων ώστε να επι­τρα­πούν δοκι­μα­στι­κές εκτοξεύσεις.

Το πρα­κτο­ρείο Reuters νωρί­τε­ρα έκα­νε λόγο για εκτό­ξευ­ση ενός πυραύ­λου στο πεδίο δοκι­μών που είχε προ­α­ναγ­γεί­λει η Τουρ­κία στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, χωρίς να διευ­κρι­νί­ζει το είδος τους.

Να σημειω­θεί ότι το ενδε­χό­με­νο επι­χει­ρη­σια­κής δοκι­μής, των ρωσι­κής κατα­σκευ­ής S‑400, απο­τε­λεί πεδίο έντο­νης αντι­πα­ρά­θε­σης με την Ουά­σιγ­κτον η οποία αντι­τί­θε­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά στην αγο­ρά εκ μέρους της Άγκυ­ρας όπλων από τη Μόσχα επει­δή οι ΗΠΑ θεω­ρούν πως θέτουν σε κίν­δυ­νο κοι­νά αμυ­ντι­κά συστή­μα­τα του ΝΑΤΟ.

«Γνω­ρί­ζου­με αυτές τις ανα­φο­ρές. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν εκφρά­σει στην κυβέρ­νη­ση της Τουρ­κί­ας, σε ανώ­τα­το επί­πε­δο, ότι η από­κτη­ση ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών συστη­μά­των όπως οι S‑400 είναι μη απο­δε­κτή», ανέ­φε­ρε την Παρα­σκευή εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την εκτό­ξευ­ση πυραύ­λων από την Τουρ­κία, στο πεδίο δοκι­μών των S‑400 στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ήταν ξεκά­θα­ρες στις προσ­δο­κί­ες μας ότι οι S‑400 δεν θα πρέ­πει να γίνουν λει­τουρ­γι­κοί. Ήμα­σταν επί­σης ξεκά­θα­ροι για τις πιθα­νές σοβα­ρές επι­πτώ­σεις για τη σχέ­ση ασφα­λεί­ας μας εάν η Τουρ­κία ενερ­γο­ποι­ή­σει το σύστη­μα», ανέ­φε­ρε ακό­μη, προσθέτοντας:

«Εάν επι­βε­βαιω­θεί, θα κατα­δι­κά­σου­με με τον αυστη­ρό­τε­ρο τρό­πο την πυραυ­λι­κή δομι­κή με S‑400 ως ασυμ­βί­βα­στη με τις υπο­χρε­ώ­σεις της Τουρ­κί­ας ως συμ­μά­χου στο ΝΑΤΟ και στρα­τη­γι­κού εταί­ρου των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών».

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο