Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Νέα δομή που δεν λύνει το πρόβλημα της προστασίας της ζωής του λαού

«Η “Λαϊκή Συσπείρωση” και το ΚΚΕ δεν θεωρούν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύση στο πρόβλημα της Πολιτικής Προστασίας. Πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τους κινδύνους από καιρικά – φυσικά φαινόμενα, άλλους κινδύνους (βιομηχανικά ατυχήματα, μόλυνση του περιβάλλοντος) και καπιταλιστικός δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γιατί κριτήριο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας είναι το κέρδος, που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και στο να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή γι’ αυτό, είτε από τα καιρικά φαινόμενα, είτε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κατά τον Ν. Χαρδαλιά, στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αναβαθμίζονται ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας και ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης μέσω μίας κάθετης πλέον δομής με 4 άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα χωρών όπως η «Fema» των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό θα οριστεί εθνικός διοικητής, ο οποίος θα είναι αυτός που θα «συνδέει» τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της Γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία 13 σύγχρονων τεχνολογικά περιφερειακών κέντρων και μίας επιτελικής δομής. Προβλέπεται δε η κήρυξη Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, όπου θα προχωρούν τα θέματα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών, θεσμοθετείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών που θα αξιολογεί αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον και θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οπως υπογράμμισε ο Τ. Τσιαπλές, «αυτό που προωθείται είναι μια νέα δομή – που με πρόσχημα τη διακριτή κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων – μεταφέρει βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού – αντιμετώπισης) σε Περιφέρειες και δήμους, ενώ πουθενά δεν διασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται, είτε στις Περιφέρειες είτε στους δήμους, για να μπορούν να καταθέσουν και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια Πολιτικής Προστασίας που τους ανατίθενται (…)».

«Ετσι, δομές Πολιτικής Προστασίας, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση παραμένουν ακάλυπτες επιταγές και μόνιμα ζητούμενο, ζητήματα που τα φέρνουν στην επιφάνεια τα τραγικά γεγονότα, τα ανθρώπινα θύματα και οι καταστροφές, όπως αυτές τις μέρες. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ που χρηματοδοτούν δράσεις στην Τοπική Διοίκηση για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών/καταστροφών που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα, αλλά και κοινωνικές υποδομές π.χ. “Φιλόδημος” Ι και ΙΙ, λειτουργία ΚΕΠ, εμπεριέχονται ως μέρος στο ποσό των 212 εκατ. ευρώ για το 2020. Ποσό όμως που θα στηρίξει, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, και τις δράσεις για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για την ανάπτυξη της Μακεδονίας – Θράκης και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Τα παραπάνω κονδύλια – όταν έχουν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Χαλκιδική και είναι μόνιμα στο προσκήνιο οι πλημμύρες τον χειμώνα και το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ανά τη χώρα, όταν το 80% των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα – είναι πρόκληση για το λαό, τις ανάγκες του, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του».

Καταλήγοντας ο Τ. Τσιαπλές ανέφερε ότι «εμείς αγωνιζόμαστε και καλούμε και το λαό να διεκδικήσει μαζί μας σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα».