Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Στους 57 οι νεκροί στους 63 οι τραυματίες από δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Ενώ μέχρι νωρίς το πρωί μιλούσαν για τουλάχιστον 52 καταμετρημένα θύματα +35 αγνοούμενους από το δυστύχημα που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS (βλ. επίσης komikz.ru και rbc.ru) σε ατύχημα που αποτελεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στη Ρωσία τα τελευταία 10 χρόνια, τους  57 έφτασαν οι νεκροί εργάτες και 63 είναι οι τραυματίες,που διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε τέσσερα νοσοκομεία της Σιβηρίας, σύμφωνα με τον Βιτάλι Χεράσκοφ, περιφερειακό υφυπουργό Υγείας.

Μεταξύ των νεκρών έχασαν τη ζωή τους πολλοί (τουλάχιστον έξι) διασώστες, που κατέβηκαν για να εντοπίσουν και να σώσουν 10άδες εργάτες που παγιδεύτηκαν στις στοές όταν το ορυχείο γέμισε με καπνούς.

Στο ορυχείο Listvyazhnaya στη ρωσική πόλη Bilovo (περιοχή Kemerovo στη Σιβηρία), μια διαρροή αερίου προκάλεσε την καταστροφή, ενώ Περιφερειακή Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του ορυχείου και του αναπληρωτή του, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για παραβίαση των κανόνων βιομηχανικής ασφάλειας.

Οι ανθρακωρύχοι πνίγηκαν όταν ο αγωγός παροχής αερισμού γέμισε με αέριο, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώθηκε και έκρηξη μεθανίου, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Δεκάδες έχουν νοσηλευτεί, λόγω δηλητηρίασης -τέσσερις ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, περίπου 285 άτομα βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο όταν ο καπνός εξαπλώθηκε μέσω του φρεατίου εξαερισμού. Οι αρχές ανέφεραν ότι 239 άνθρωποι έφτασαν στην επιφάνεια.

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχτεί στο Κεμέροβο.

Η περιοχή εξόρυξης άνθρακα του Kemerovo, περίπου 3.500 km (2.200 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, έχει θανατηφόρα ατυχήματα όλα αυτά τα χρόνια.
Το ορυχείο Listvyazhnaya είναι μέρος της SDS-Holding, που ανήκει στην ιδιωτική Siberian Business Union, ο ιδιοκτήτης της οποίας «δεν σχολίασε το γεγονός».

Το 2007, η περιοχή υπέστη το χειρότερο ατύχημα σε ορυχείο μετά τις ανατροπές και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση, όταν μια έκρηξη στο ορυχείο Ulyanovskaya σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους, ενώ το 2010, στο ορυχείο Raspadskaya πέθαναν πάνω από 90.