Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζονται οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ το οποίο δεν έχει καμία πρόθεση για εκεχειρία

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε επιθέσεις του Ισραήλ, που συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο, τη βία και το χάος, ενώ ταυτόχρονα δείχνει με κάθε τρόπο  πώς δεν έχει καμία πρόθεση για εκεχειρία.

Τους 32.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται η βία του Ιστραήλ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967. Τη νύχτα πρώτες πρωινές ώρες σκοτώθηκαν νεκροί δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σε επιδρομή κοντά στην Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, πάνω από 430 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων έκτοτε, ενώ χιλιάδες άλλοι οδηγήθηκαν σε φυλακές από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες και πολίτες, έχουν επίσης σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα των ισραηλινών αρχών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πως διεξάγουν επιχείρηση στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Νουρ Σαμς, πλάι στην Τούλκαρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε τους δυο θανάτους από ισραηλινά πυρά στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς. Τα πτώματα των θυμάτων διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τούλκαρεμ.

Χθες Τετάρτη τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας που παρουσιάστηκε ως αξιωματικός του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμιστικού Τζιχάντ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα με στόχο αυτοκίνητο στην Τζενίν, προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους νεαροί που έφεραν αυτόματα τουφέκια κι έριχναν ριπές στον αέρα, παραβρέθηκαν στις κηδείες των τριών ανδρών σε καταυλισμό προσφύγων πλάι στην πόλη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άμεσος κίνδυνος λιμού

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της διαπίστωσε πως ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας διατρέχει άμεσο κίνδυνο λιμού, καθώς η έλλειψη τροφίμων φτάνει σε καταστροφικά επίπεδα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Τράπεζα τονίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση ώστε να αποφευχθούν μαζικοί θάνατοι από πείνα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Τα νέα στοιχεία της Τράπεζας ήρθαν την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε το Ισραήλ να δώσει άμεση και άνευ όρων πρόσβαση στη Γάζα για την παροχή βοήθειας μέσω ξηράς.

«Καλώ τις ισραηλινές αρχές να εξασφαλίσουν πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές διαδρομές σε όλη τη Γάζα», δήλωσε πριν από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

 

Ο δαίμων του τυπογραφείου, του Ηρακλή Κακαβάνη