Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα επιστημονικά δεδομένα «φωνάζουν» ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνδυαστούν με ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Aυτό που οι υγειονομικοί και οι φορείς του λαικού κινήματος φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο «ότι οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα μέτρα προστασίας», επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο τα επιστημονικά δεδομένα.

Στη σημερινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις δύο βασικές ιδιότητες της παραλλαγής «Όμικρον», την μεγάλη μεταδοτικότητα και την ανοσιακή διαφυγή που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και «είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει που δεν μπορεί το εμβόλιο να κτίσει το τείχος και να σταματήσει την μετάδοση. Όμως το 50% είναι κριτήριο σύμφωνα με τον FDA χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού», τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου.

Φυσικά, η παραδοχή αυτή σε καμία περίπτωση δεν υποβιβάζει τη σημασία του εμβολιασμού, το αντίθετο. Κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εκστρατεία εμβολιασμού, κάτι όμως που προϋποθέτει να υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σήμερα είναι διαλυμένο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως σύμφωνα με δεδομένα μελέτης από τη Βρετανία, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά δύο εβδομάδες. Αντίστοιχα, με δύο δόσεις εμβολίου, μετά 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή και με την «Όμικρον», με την 3η δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε με την παραλλαγή «Δέλτα», σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτυπώνεται από τρεις διαφορετικές μελέτες. Η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δύο δόσεις μετά από 4-6 μήνες είναι της τάξεως του 44% έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83 έως 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Αναφερόμενη στην χορήγηση τέταρτης δόσης, είπε πως οι ερευνητές διεθνώς είναι σκεπτικοί, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί και σε σύντομο διάστημα, δεν αποτελούν μία βιώσιμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Επίσης, για την υποπαραλλαγή «Όμικρον 2», η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι είναι περίπου 1,5 φορά πιο μεταδοτική από την αρχική «Όμικρον» αλλά δείχνει να μην αυξάνει νοσηλείες και θανάτους.

Αναφέρθηκε, τέλος, στο σύνδρομο long-covid, το οποίο έχει συγκεντρώσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον των επιστημόνων, κι όπου σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφανισής του. Το σύνδρομο μετά-covid, όπως είπε, είναι άγνωστης παθογένειας που πιθανόν να οφείλεται σε μία φλεγμονώδη αντίδραση του ατόμου και εμφανίζεται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την λοίμωξη, με συμπτώματα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχή νοητικών λειτουργιών. Δεδομένα από την Βρετανία με αυτοαναφορές κατέγραψαν 1.266.000 άτομα με συμπτωματολογία σαν του long-covid. Βρέθηκε ότι σε ποσοστό 3 έως 12% υπήρχαν άτομα με συμπτώματα μετά από 12 εβδομάδες. Φαίνεται από την καταγραφή στην Αγγλία ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως έρχεται στις 21 Φλεβάρη το εμβόλιο Novavax, με 168.000 (από τις 474.000 αναμενόμενες) δόσεις και θα διατεθεί σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και περιοχές.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα πως μέχρι τώρα, από τους 5,8 εκατομμύρια δικαιούχους της 3ης δόσης, έχουν εμβολιαστεί 4,8 εκατομμύρια, ενώ 200.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για το επόμενο διάστημα. Επίσης, μέχρι στιγμής είναι πλήρως εμβολιασμένο το 69,8% του πληθυσμού και πως 3 εκατομμύρια δόσεις έχουν δοθεί σε άλλες χώρες από τη χώρα μας.

Πηγή: 902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου

Μοιραστείτε το: