Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση 24χρονης: Ιατροδικαστική Υπηρεσία και ΓΑΔΘ για συλλογή στοιχείων

Διευ­κρι­νί­σεις για τον χρό­νο και τη δια­δι­κα­σία λήψης βιο­λο­γι­κού δείγ­μα­τος από την 24χρονη που κατήγ­γει­λε τον βια­σμό της στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά και για τις προ­α­να­κρι­τι­κές πρά­ξεις για τη δια­σφά­λι­ση κρί­σι­μων απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων έδω­σαν από­ψε με ανα­κοι­νώ­σεις τους η Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία Θεσ­σα­λο­νί­κης και η Γενι­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Θεσσαλονίκης.

Στο ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα που υπο­γρά­φει η προϊ­στα­μέ­νη της υπη­ρε­σί­ας, ιατρο­δι­κα­στής Ελέ­νη Ζαγ­γε­λί­δου ανα­φέ­ρε­ται πως η Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία της Θεσ­σα­λο­νί­κης ενη­με­ρώ­θη­κε για το περι­στα­τι­κό την 1η Ιανουα­ρί­ου 2022, απο­γευ­μα­τι­νές προς βρα­δι­νές ώρες, από τον αξιω­μα­τι­κό υπη­ρε­σί­ας του Τμή­μα­τος Ασφά­λειας Λευ­κού Πύρ­γου. Η αρμό­δια ιατρο­δι­κα­στής της υπη­ρε­σί­ας, όπως σημειώ­νε­ται, «συνέ­στη­σε στα αστυ­νο­μι­κά όργα­να την άμε­ση λήψη δείγ­μα­τος ούρων, που είναι το μόνο κατάλ­λη­λο βιο­λο­γι­κό δείγ­μα για τοξι­κο­λο­γι­κή ανά­λυ­ση, σε τέτοιου είδους περι­στα­τι­κά» και «το δείγ­μα, όπως ενη­με­ρώ­θη­κε η ίδια, ελή­φθη το ίδιο βράδυ».

Σε ό,τι αφο­ρά την τοξι­κο­λο­γι­κή σύμ­φω­να με την κ. Ζαγ­γε­λί­δου «η υπη­ρε­σία ακο­λού­θη­σε τις οδη­γί­ες του καθη­γη­τή Ιατρο­δι­κα­στι­κής και Τοξι­κο­λο­γί­ας του ΑΠΘ, κ. Ράι­κου, υπευ­θύ­νου των ανα­λύ­σε­ων αυτών για ολό­κλη­ρη την Βόρεια Ελλά­δα», ενώ πρό­κει­ται για «οδη­γί­ες που έχουν δοθεί σύμ­φω­να με τα διε­θνή πρωτόκολλα».

«Την επό­με­νη μέρα, Κυρια­κή, απο­γευ­μα­τι­νή ώρα, η εξε­τα­ζό­με­νη προ­σήλ­θε στην υπη­ρε­σία μας προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στεί και να ληφθούν τα κατάλ­λη­λα βιο­λο­γι­κά δείγ­μα­τα για εξέ­τα­ση γενε­τι­κού υλι­κού, τα οποία παρα­δό­θη­καν στην αρμό­δια προ­α­να­κρι­τι­κή αρχή, ώστε να μετα­φερ­θούν στα εγκλη­μα­το­λο­γι­κά εργα­στή­ρια», σημειώ­νε­ται.

Σχε­τι­κά με την παρά­δο­ση των δειγ­μά­των για ανά­λυ­ση διευ­κρι­νί­ζε­ται: «Ο κ.Ράικος παρέ­λα­βε ο ίδιος το βιο­λο­γι­κό δείγ­μα προς τοξι­κο­λο­γι­κή ανά­λυ­ση από το Τμή­μα Ασφά­λειας του Λευ­κού Πύρ­γου, μαζί με την έγγρα­φη εντο­λή εξέ­τα­σής του και το μετέ­φε­ρε στο εργα­στή­ριό του στο ΑΠΘ για ανά­λυ­ση». Σημειώ­νε­ται δε ότι «στις 19/01/22 ο κ.Ράικος απέ­στει­λε σχε­τι­κό δείγ­μα και σε αρμό­διο εργα­στή­ριο στην Ελβε­τία για παράλ­λη­λο έλεγ­χο» και «τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ελέγ­χων σήμε­ρα, 01/02/2020, παρα­δό­θη­καν σε κλει­στό φάκε­λο στην ανα­κρι­τι­κή Αρχή».

ΓΑΔΘ: Έγιναν αμέσως όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων

Από την πλευ­ρά της αστυ­νο­μί­ας τονί­ζε­ται ότι οι αστυ­νο­μι­κοί της αρμό­διας προ­α­να­κρι­τι­κά υπη­ρε­σί­ας «προ­έ­βη­σαν αμέ­σως σε όλες τις απα­ραί­τη­τες προ­α­να­κρι­τι­κές πρά­ξεις για τη δια­σφά­λι­ση κρί­σι­μων απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων». Ειδι­κό­τε­ρα, σημειώ­νε­ται ότι το περι­στα­τι­κό καταγ­γέλ­θη­κε από την 24χρονη μεσημ­βρι­νές ώρες της 1/1/2022 στο Τμή­μα Ασφα­λεί­ας Λευ­κού Πύργου.

Την ίδια μέρα, όπως διευ­κρι­νί­ζε­ται, πέραν των λοι­πών προ­α­να­κρι­τι­κών πρά­ξε­ων, «ελή­φθη­σαν από την παθού­σα δείγ­μα­τα ούρων, αφού της χορη­γή­θη­καν σε συνεν­νό­η­ση με την Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία Θεσ­σα­λο­νί­κης, δύο σφρα­γι­σμέ­νοι ουρο­συλ­λέ­κτες, οι οποί­οι ελέ­χθη­σαν προη­γου­μέ­νως μακρο­σκο­πι­κά από αστυ­νο­μι­κούς της εν λόγω Υπη­ρε­σί­ας, καθώς υπήρ­χαν υπό­νοιες χορή­γη­σης σε αυτή ναρ­κω­τι­κών ή άλλων εξαρ­τη­σιο­γό­νων ουσιών». Για τις συν­θή­κες φύλα­ξης του υλι­κού, ανα­φέ­ρε­ται ότι «οι ανω­τέ­ρω ουρο­συλ­λέ­κτες δια­τη­ρή­θη­καν σε ψυχρό περι­βάλ­λον (ψυγείο) εντός ασφα­λούς χώρου, σύμ­φω­να πάντα με τις υπο­δεί­ξεις της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, μέχρι την Δευ­τέ­ρα 3 Ιανουα­ρί­ου, που παρα­δό­θη­καν στο Εργα­στή­ριο Ιατρο­δι­κα­στι­κής και Τοξι­κο­λο­γί­ας του Α.Π.Θ.».

Επί­σης, για την ανί­χνευ­ση τυχόν βιο­λο­γι­κού υλι­κού, γνω­στο­ποιεί­ται πως «κατα­σχέ­θη­κε ο απα­ραί­τη­τος ρου­χι­σμός της παθού­σας, ο οποί­ος απε­στά­λη στα εγκλη­μα­το­λο­γι­κά εργα­στή­ρια της Ελλη­νι­κής Αστυνομίας».

Σχε­τι­κά με την ιατρο­δι­κα­στή εξέ­τα­ση η ΓΑΔΘ ανα­φέ­ρει πως «χορη­γή­θη­κε, όπως προ­βλέ­πε­ται από τη σχε­τι­κή νομο­θε­σία, έγγρα­φο σημεί­ω­μα στην παθού­σα για την ιατρο­δι­κα­στι­κή της εξέ­τα­ση από την Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία Θεσ­σα­λο­νί­κης» και «κατά την ιατρο­δι­κα­στι­κή εξέ­τα­ση, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την επό­με­νη μέρα (2/1/2022) στην Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία Θεσ­σα­λο­νί­κης, ελή­φθη­σαν πέντε στει­λε­οί με επι­χρί­σμα­τα της παθού­σας για προσ­διο­ρι­σμό βιο­λο­γι­κού υλι­κού (DNA), τα οποία μας παρα­δό­θη­καν την 03/01/2022 και απε­στά­λη­σαν στα αρμό­δια εργα­στή­ρια της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, για διε­νέρ­γεια εργα­στη­ρια­κής πραγματογνωμοσύνης».

Από την αστυ­νο­μία διευ­κρι­νί­ζε­ται ακό­μη ότι «το σύνο­λο των δειγ­μά­των που ελή­φθη­σαν κατά τις ανα­κρι­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες μέχρι την απο­στο­λή τους στα αρμό­δια εργα­στή­ρια, δια­φυ­λά­χτη­καν σε ψυχρό περι­βάλ­λον (ψυγείο) εντός ασφα­λούς χώρου της ως άνω Υπη­ρε­σί­ας, σύμ­φω­να πάντα με τις υπο­δεί­ξεις της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας». Η σχε­τι­κή έκθε­ση της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών παρε­λή­φθη πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα (1/2/2022), εντός σφρα­γι­σμέ­νου φακέ­λου και παρα­δό­θη­κε αυθη­με­ρόν στο 5ο Τακτι­κό Ανα­κρι­τι­κό Γρα­φείο Πλημ­με­λειο­δι­κών Θεσσαλονίκης.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο