Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας χρόνος από τη λογοκρισία του Twitter στο «Ατέχνως» — Δεν θα μας φιμώσουν, συνεχίζουμε δυναμικά!

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 31 Οκτώβρη 2019, ο λογαριασμός του «Ατέχνως» στο Twitter αναστέλλονταν χωρίς να προηγηθεί καμία προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς επαρκή εξήγηση του λόγου για τον οποίο συνέβη αυτό.

Την ίδια περίοδο, το ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε προχωρήσει στο μπλοκάρισμα, σε διεθνή κλίμακα, λογαριασμών κουβανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και προσώπων (π.χ. του Cubadebate και δημοσιογράφων του). Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλη του 2019, ένα άλλο μονοπώλιο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, είχε «ρίξει» την δημοφιλή σελίδα «Τρία Κόκκινα Γράμματα» εξαιτίας των αντιιμπεριαλιστικών και αντιφασιστικών της δημοσιεύσεων.

Είναι γεγονός, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που κυριαρχούν στον χώρο του διαδικτύου και των social media (Facebook, Google, Twitter, κλπ.) περιορίζουν όλο και περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης για τις «ενοχλητικές φωνές». Άλλες φορές το κάνουν μέσα από το πρόσχημα της “ρητορικής μίσους” και άλλες φορές απροκάλυπτα, ρίχνοντας σελίδες και μπλοκάροντας λογαριασμούς χωρίς καμία εξήγηση.

Βέβαια, την στιγμή που το Twitter αναστέλλει λογαριασμούς διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης όπως το «Ατέχνως», αφήνει στο απυρόβλητο τους λογαριασμούς και τα προφιλ καταδικασμένων από την Δικαιοσύνη νεοναζί και φασιστοειδών. Την στιγμή που τα μονοπώλια των social media δείχνουν να “θίγονται” από τον αντι-ιμπεριαλιστικό λόγο, κάνουν τα στραβά μάτια στις χυδαίες, φασιστικές και ρατσιστικές αναρτήσεις των χρυσαυγιτών και των ομοιδεάτων τους.

Ωστόσο, παρ’ όλες τις απόπειρες λογοκρισίας και τα μπλοκαρίσματα, το «Ατέχνως» ήταν και είναι εδώ. Ένα χρόνο μετά την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ενέργεια του Twitter, συνεχίζουμε να δίνουμε το δυναμικό παρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καλούμε τους φίλους και αναγνώστες να στηρίξουν τους λογαριασμούς του Ατέχνως:

βρείτε μας στο twitter

Στο Twitter: https://twitter.com/Atexnos2015

και το Facebook: https://www.facebook.com/Atexnos  και Περιοδικό Ατέχνως.