Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα για να αναδειχθεί μια σκληρή αλήθεια

Πρωταπριλιά σήμερα και πολλοί αναγνώστες, φίλοι (πραγματικοί, αλλά και «άσπονδοι») του «ΑΤΕΧΝΩΣ» έπεσαν… θύμα της πρωταπριλιάτικης ανάρτησης για την δήθεν αναστολή του αποκλεισμού της Κούβας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η συντριπτική πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, αντιλήφθηκε το πρωταπριλιάτικο χιούμορ ως μέσο ανάδειξης μιας πικρής αλήθειας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της ανάρτησης: να αναδείξει την σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα ενός αποκλεισμού που ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει επιβάλλει στον κουβανικό λαό εδώ και 60 χρόνια.

Η πραγματικότητα, ασφαλώς, βρίσκεται στον αντίποδα της πρωταπριλιάτικης ανάρτησης. Η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο διατηρεί το γενοκτονικό εμπάργκο κατά της Κούβας, αλλά έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω αυστηροποίηση των κανονισμών και των μέτρων του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, παρά την «καραντίνα» την οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο νησί της Επανάστασης, η μικρή Κούβα στέκεται αγέρωχη απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Την στιγμή που η υπερδύναμη αδυνατεί να προστατέψει τον αμερικανικό λαό από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, η Κούβα θριαμβεύει στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Την ώρα που η πανδημία «σπαραλιάζει» τη βιτρίνα του καπιταλισμού με θύματα τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, η Κούβα εξάγει ιατρικό προσωπικό πρωταγωνιστώντας στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ο αγώνας για την οριστική κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας, η αλληλεγγύη απέναντι στον κουβανικό λαό και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό πρέπει να ενταθούν. Και αυτό δεν είναι ασφαλώς πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά αδήριτο χρέος και ανάγκη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και κάθε δημοκρατικού ανθρώπου.

Διαβάστε:

cuba 22020 cuba 12020
cuba 42020 cuba 32020