Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθηνά Λινού: «Στις τάξεις των 25 μαθητών δεν αρκεί η μάσκα»

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας στη Βουλή επέμενε ότι η μάσκα των μαθητών είναι ευθύνη ων γονιών, στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωνε τη νέα απόφαση της κυβέςρνησης για κάλυψη από το κράτος της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μια άτακτη υποχώρηση υπό το βάρος της κατακραυγής.

Όμως όπως και η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας Πανεπιστημίου  Αθηνών και μελος της επιτροπής λοιμοξιολόγων, ομολογεί «σε τάξεις 25 μαθητών η μάσκα δεν αρκεί».

Ναι μεν με το μέτρο για τη μάσκα ικανοποιείται ένα στοιχειώδες αίτημα, αυτό όμως δεν καλύπτει το σύνολο των όρων με τους οποίους θα γίνει το σχολείο πιο ασφαλές.

Όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ.) πρέπει να χορηγούνται δωρεάν όμως όταν, είτε με μάσκα είτε χωρίς μάσκα, ένας μαθητής του νηπίου που στεγάζεται σε κοντέινερ των 20 τ.μ. με 25 παιδιά, για τι μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μιλάμε;.

Το μέτρο για τη μάσκα δεν μπορεί να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες  για τη μη υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που θα διασφάλιζαν τη μόρφωση των παιδιών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Γι την πραγματικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν:

«– Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.

— Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.

— Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

— Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)

— Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.

— Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

— Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.

Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δεν θα δεχτούμε καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών. Αρκετά πληρώνουμε ήδη για ένα “φθηνό” σε μόρφωση σχολείο».