Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Γράφει ο Γιάννης Βεντούρας //

Χιλιάδες χρόνια, από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους, η μια γενιά μεταφέρει τις γνώσεις της στην επόμενη. Αυτή, με την σειρά της, αφού τις επεξεργαστεί και τις εμπλουτίσει, τις μεταφέρει στην νέα γενιά ανθρώπων.

Δίχως αυτή την αέναη διαδικασία, τίποτα από τον πολιτισμό μας δεν θα υπήρχε. Ούτε τα ρούχα και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε, ούτε τα σπίτια και οι πόλεις όπου κατοικούμε, ούτε οι γνώσεις που μας βοηθούν να επιβληθούμε στην φύση και να της αποσπάσουμε τα απαραίτητα για την ζωή μας.

Οι κοινωνίες που αμέλησαν τον καθήκον της μεταφοράς της γνώσης στα νεότερα μέλη της, είτε καθυστέρησαν την εξέλιξή τους, είτε εξαφανίστηκαν.

Στην εποχή μας, όπου χρησιμοποιούμε τον κεφαλαιοκρατικό ή καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, η διαδικασία της μεταφοράς της γνώσης στους επόμενους, η εκπαίδευση και η μόρφωση των νέων μας, ολοένα και επιρρίπτεται στην ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας.

Κι αν η οικογένεια διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, όλο και κάτι γίνεται. Εάν όμως η κοινωνία τούς έχει αποστερήσει αυτή την δυνατότητα, τότε μεγάλο μέρος της νέας γενιάς της, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην διαδικασία μεταφοράς και ανάπτυξης της γνώσης. Τόσο θα μειώνεται ο γενικός ρυθμός της προόδου.

Όσο αναπτύσσεται ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, όσο εμπορευματοποιείται η εκπαίδευση, τόσο και μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας μένει πίσω στην μόρφωση, τόσο το ίδιο το σύστημα γίνεται τροχοπέδη για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Χιλιάδες παιδιά στην χώρα μας και εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, παραμένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, επειδή δεν μπορούν, για οικονομικούς λόγους, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Λύκεια, στα ΙΕΚ, ή στα ΑΕΙ.

Στην εποχή μας, όπου ο καπιταλισμός έχει ξεπεράσει την προωθητική του δύναμη και έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, τίθεται ολοένα και επιτακτικότερα το ζήτημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως να υιοθετήσει τον σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής, για να μπορέσουν οι κοινωνίες να αναλάβουν, κεντρικά και σχεδιασμένα, την εκπαίδευση και μόρφωση των νέων γενιών.

Για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά της γνώσης και η πρόοδος της ανθρωπότητας.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας!

«Στην εποχή της Ηούς», του Γιάννη Βεντούρα