Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία — Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Ξεκι­νά από σήμε­ρα 13 Σεπτεμ­βρί­ου η εφαρ­μο­γή νέων έκτα­κτων μέτρων, υπο­τί­θε­ται προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας με σκο­πό την αντι­με­τώ­πι­ση της δια­σπο­ράς της covid19, τα οποία όμως περιο­ρί­ζο­νται στη διε­νέρ­γεια τεστ για ανεμ­βο­λί­α­στους χωρίς να λαμ­βά­νο­νται ουσια­στι­κά μέτρα σε μεγά­λους χώρους εργα­σί­ας, σχο­λεία και ΜΜΜ.

Ανεμ­βο­λί­α­στοι εργα­ζό­με­νοι στο δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα, μαθη­τές, φοι­τη­τές, πολί­τες από 12 ετών και πάνω που θέλουν να μετα­κι­νη­θούν σε ηπει­ρω­τι­κούς και νησιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς με αερο­πλά­να, τρέ­να, ΚΤΕΛ και πλοία ή να επι­σκε­φθούν κλει­στούς δημό­σιους χώρους συνά­θροι­σης θα πρέ­πει να επι­δει­κνύ­ουν βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κής διά­γνω­σης (rapid test) έως 48 ώρες πριν. Το κόστος των 10 ευρώ για τη διε­νέρ­γεια του τεστ βαραί­νει τον πολί­τη, καθώς από σήμε­ρα, στις δημό­σιες δομές θα μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποιούν δωρε­άν τεστ μόνο οι εμβο­λια­σμέ­νοι κατά της covid-19 και οι συμ­πτω­μα­τι­κοί πολί­τες, ενώ θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται έλεγ­χος ταυτοπροσωπίας.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο μία φορά την εβδο­μά­δα, με τη μέθο­δο μορια­κού ελέγ­χου (PCR) ή με τη χρή­ση ταχεί­ας ανί­χνευ­σης αντι­γό­νου κορο­νοϊ­ού (rapid test), θα πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποιούν οι ανεμ­βο­λί­α­στοι εργα­ζό­με­νοι σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα. Αυτά τα τεστ θα πραγ­μα­το­ποιού­νται απο­κλει­στι­κά σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέντρα με δαπά­νη του εργαζόμενου.

Το τεστ απο­δει­κνύ­ε­ται με ψηφια­κή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού τεστ από το gov.gr που επι­και­ρο­ποιεί­ται κάθε εβδο­μά­δα και ελέγ­χε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά με την εφαρ­μο­γή covid free app από τον εργοδότη.

Ανεμ­βο­λί­α­στοι εκπαι­δευ­τι­κοί και πανε­πι­στη­μια­κοί, εργα­ζό­με­νοι σε του­ρι­σμό, εστί­α­ση, τηλε­ο­πτι­κές, κινη­μα­το­γρα­φι­κές, θεα­τρι­κές, μου­σι­κές και χορευ­τι­κές παρα­γω­γές θα πρέ­πει να κάνουν δύο εργα­στη­ρια­κά test PCR ή rapid κάθε εβδο­μά­δα. Αυτά θα πραγ­μα­το­ποιού­νται απο­κλει­στι­κά σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέντρα με δαπά­νη του εργα­ζό­με­νου. Απο­δει­κνύ­ε­ται με ψηφια­κή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού τεστ από το gov.gr και ελέγ­χε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά με την εφαρ­μο­γή covid free app από τον εργο­δό­τη ή σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς όρους που θα ισχύ­σουν για την εκπαι­δευ­τι­κή κοινότητα.

Με πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή νόση­σης, ή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου με τη μέθο­δο (PCR) εντός 72 ωρών, ή rapid test εντός 48 ωρών θα μπο­ρεί ο πολί­της από 12 ετών και πάνω να εισέρ­χε­ται σε δικα­στή­ρια, υπο­θη­κο­φυ­λα­κεία, κτη­μα­το­λο­γι­κά γρα­φεία. Οι ανή­λι­κοι από 5 έως 11 ετών θα προ­σκο­μί­ζουν δήλω­ση αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self test) που έχει διε­νερ­γη­θεί σε διά­στη­μα 24 ωρών.

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθη­τές, υπο­χρε­ω­τι­κά είναι τα δύο self test την εβδο­μά­δα, τα οποία δια­τί­θε­νται δωρε­άν από το κρά­τος και δηλώ­νο­νται υπο­χρε­ω­τι­κά στην πλατ­φόρ­μα selftesting.gov.gr.

Για τους φοι­τη­τές είναι υπο­χρε­ω­τι­κά δύο εργα­στη­ρια­κά rapid test αντι­γό­νου την εβδο­μά­δα, που πραγ­μα­το­ποιού­νται απο­κλει­στι­κά σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέντρα με δαπά­νη του φοι­τη­τή 10 ευρώ ανά τεστ. Απο­δει­κνύ­ε­ται με ψηφια­κή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού τεστ από το gov.gr και ελέγ­χε­ται με την εφαρ­μο­γή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ

Ένα εργα­στη­ρια­κό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξί­δι ή PCR εντός των τελευ­ταί­ων 72 ωρών για τους ενη­λί­κους και τους ανη­λί­κους 12–17 ετών. To rapid test διε­νερ­γεί­ται απο­κλει­στι­κά σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέντρα με δαπά­νη του ταξι­διώ­τη 10 ευρώ. Self test για τους ανη­λί­κους 4–11 ετών, 24 ώρες πριν από το ταξί­δι. Απο­δει­κνύ­ε­ται με υπο­χρε­ω­τι­κή επί­δει­ξη βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κής διά­γνω­σης από το gov.gr στο check-in κάθε μετα­φο­ρι­κού μέσου και έλεγ­χο γνη­σιό­τη­τας με την εφαρ­μο­γή covid free app από τον ιδιώτη.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Για το προ­σω­πι­κό που έχει τεθεί σε ανα­στο­λή άσκη­σης καθη­κό­ντων του και κατά τη διάρ­κεια αυτού του δια­στή­μα­τος νόση­σε από covid-19 ισχύ­ουν τα εξής:

Ο εργα­στη­ρια­κός μορια­κός έλεγ­χος (PCR) του συμπω­μα­τι­κού εργα­ζό­με­νου γίνε­ται σε δημό­σια δομή. Σε περί­πτω­ση που ο πρώ­τος εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χος έγι­νε σε ιδιω­τι­κή δομή επι­βε­βαιώ­νε­ται εντός 24ωρου σε δημό­σια δομή υγεί­ας. Δεν επι­τρέ­πε­ται η προ­σκό­μι­ση εκ των προ­τέ­ρων ληφθέ­ντος δείγ­μα­τος και η δειγ­μα­το­λη­ψία διε­νερ­γεί­ται εντός της δημό­σιας δομής με παρου­σία περισ­σό­τε­ρων του ενός ατό­μου με αρμο­διό­τη­τα δειγματοληψίας.

Οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι και οι νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο 6μηνο συνο­δοί ασθε­νών υπό­κει­νται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν από την είσο­δό τους σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγείας.

Οι μη εμβο­λια­σμέ­νοι υπό­κει­νται σε μορια­κό έλεγ­χο (PCR) 48 ώρες πριν από την είσο­δο τους στη δομή.

Λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης

Κλει­στοί χώροι εστί­α­σης (καφέ, μπαρ, εστια­τό­ρια, ταβέρ­νες, κλαμπ, κέντρα δια­σκέ­δα­σης): Λει­τουρ­γία μόνο για εμβο­λια­σμέ­νους και νοσή­σα­ντες (έως 6 μήνες από τη διά­γνω­ση). Έλεγ­χος βεβαί­ω­σης εμβο­λια­σμού ή νόση­σης και έλεγ­χος ταυ­το­προ­σω­πί­ας στην είσο­δο της επι­χεί­ρη­σης με την εφαρ­μο­γή covid free app.

Γήπεδα

Λει­τουρ­γία μόνο για εμβο­λια­σμέ­νους και νοσή­σα­ντες (έως 6 μήνες από τη διά­γνω­ση). Έλεγ­χος βεβαί­ω­σης εμβο­λια­σμού ή νόση­σης και έλεγ­χος ταυ­το­προ­σω­πί­ας στην είσο­δο της επι­χεί­ρη­σης με την εφαρ­μο­γή covid free app.

Η συνύ­παρ­ξη εμβο­λια­σμέ­νων και μη αφο­ρά κυρί­ως χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων

Για τους κλει­στούς χώρους, δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας είτε μόνο για εμβο­λια­σμέ­νους ή όσους έχουν νοσή­σει (αμι­γείς χώροι), είτε πλην αυτών και για πρό­σω­πα που προ­σκο­μί­ζουν αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (rapid test), (μικτοί χώροι) που θα πρέ­πει να έχει διε­νερ­γη­θεί εντός 48 ωρών. Οι ανή­λι­κοι από 5 έως 11 ετών θα προ­σκο­μί­ζουν δήλω­ση αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου ( self test) που έχει διε­νερ­γη­θεί σε διά­στη­μα 24 ωρών. Αντί­στοι­χα μέτρα ισχύ­ουν και για τους ανοι­κτούς χώρους. Έλεγ­χος βεβαί­ω­σης εμβο­λια­σμού, νόση­σης, αρνη­τι­κού τεστ και έλεγ­χος ταυ­το­προ­σω­πί­ας στην είσο­δο της επι­χεί­ρη­σης με την εφαρ­μο­γή covid free app.

Γυμναστήρια

Λει­τουρ­γία για εμβο­λια­σμέ­νους, νοσή­σα­ντες (έως 6 μήνες από τη διά­γνω­ση). Οι αθλού­με­νοι που είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι υπο­χρε­ού­νται σε ένα PCR ή rapid test μία φορά την εβδο­μά­δα. Έλεγ­χος βεβαί­ω­σης εμβο­λια­σμού, νόση­σης, αρνη­τι­κού τεστ και έλεγ­χος ταυ­το­προ­σω­πί­ας στην είσο­δο της επι­χεί­ρη­σης με την εφαρ­μο­γή covid free app.

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργο­δό­της δια­τη­ρεί βάσει νόμου το δικαί­ω­μα να γνω­ρί­ζει αν οι εργα­ζό­με­νοι στην επι­χεί­ρη­σή του είναι εμβο­λια­σμέ­νοι και υπο­χρε­ού­ται να ελέγ­χει την εγκυ­ρό­τη­τα της βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού τεστ για τους ανεμ­βο­λί­α­στους εργα­ζό­με­νους, ανα­λό­γως της συχνό­τη­τας διά­γνω­σης που έχει ορι­στεί για την κατη­γο­ρία δραστηριότητας.

Χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας σε όλους τους κλει­στούς χώρους και σε όλους τους ανοι­χτούς χώρους όπου υπάρ­χει συνάθροιση.

Ανώτατα όρια τιμών των τεστ

Για το τεστ ανί­χνευ­σης του κορoνοϊ­ού SARS-CoV‑2 με τη μέθο­δο μορια­κού ελέγ­χου Real Time — PCR:

α) ως ανώ­τα­το όριο τιμής χρέ­ω­σης παρο­χής υπη­ρε­σί­ας (ανά­λυ­ση δείγ­μα­τος κ.λπ.), περι­λαμ­βα­νό­με­νων των απαι­τού­με­νων αντι­δρα­στη­ρί­ων και ανα­λώ­σι­μων υλι­κών, το ποσό των 40 ευρώ και β) ως ανώ­τα­το όριο τιμής χρέ­ω­σης της δειγ­μα­το­λη­ψί­ας στα ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια και στις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, το ποσό των 20 ευρώ.

β) Για το τεστ ανί­χνευ­σης αντι­γό­νου του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 με τη μέθο­δο ταχεί­ας δοκι­μα­σί­ας (rapid test) ως ανώ­τα­το όριο του αθροί­σμα­τος της τιμής χρέ­ω­σης παρο­χής υπη­ρε­σί­ας (ανά­λυ­ση κ.λπ.), περι­λαμ­βα­νό­με­νων των απαι­τού­με­νων αντι­δρα­στη­ρί­ων και ανα­λώ­σι­μων υλι­κών και της δειγ­μα­το­λη­ψί­ας στα ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια, στις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και σε κάθε άλλο σημείο λια­νι­κής πώλη­σης το ποσό των 10 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ανώτατες τιμές επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ

Οι επι­χει­ρή­σεις που προ­σφέ­ρουν τις παρα­πά­νω υπη­ρε­σί­ες και αγα­θά οφεί­λουν να αναρ­τή­σουν, σε εμφα­νές για το κοι­νό σημείο και στις ιστο­σε­λί­δες τους, τιμο­κα­τά­λο­γο που θα περι­λαμ­βά­νει και θα ανα­φέ­ρει ευκρι­νώς τις ως άνω προ­βλε­πό­με­νες ανώ­τα­τες τιμές. Σε περί­πτω­ση μη συμ­μόρ­φω­σης επι­βάλ­λε­ται από τα αρμό­δια ελεγ­κτι­κά όργα­να διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο ύψους 1.000 ευρώ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο