Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Γρά­φει ο Γιάν­νης Βεντού­ρας //

Χιλιά­δες χρό­νια, από την εμφά­νι­ση του ανθρώ­πι­νου είδους, η μια γενιά μετα­φέ­ρει τις γνώ­σεις της στην επό­με­νη. Αυτή, με την σει­ρά της, αφού τις επε­ξερ­γα­στεί και τις εμπλου­τί­σει, τις μετα­φέ­ρει στην νέα γενιά ανθρώπων.

Δίχως αυτή την αέναη δια­δι­κα­σία, τίπο­τα από τον πολι­τι­σμό μας δεν θα υπήρ­χε. Ούτε τα ρού­χα και οι συσκευ­ές που χρη­σι­μο­ποιού­με, ούτε τα σπί­τια και οι πόλεις όπου κατοι­κού­με, ούτε οι γνώ­σεις που μας βοη­θούν να επι­βλη­θού­με στην φύση και να της απο­σπά­σου­με τα απα­ραί­τη­τα για την ζωή μας.

Οι κοι­νω­νί­ες που αμέ­λη­σαν τον καθή­κον της μετα­φο­ράς της γνώ­σης στα νεό­τε­ρα μέλη της, είτε καθυ­στέ­ρη­σαν την εξέ­λι­ξή τους, είτε εξαφανίστηκαν.

Στην επο­χή μας, όπου χρη­σι­μο­ποιού­με τον κεφα­λαιο­κρα­τι­κό ή καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής, η δια­δι­κα­σία της μετα­φο­ράς της γνώ­σης στους επό­με­νους, η εκπαί­δευ­ση και η μόρ­φω­ση των νέων μας, ολο­έ­να και επιρ­ρί­πτε­ται στην ατο­μι­κή ευθύ­νη της κάθε οικογένειας.

Κι αν η οικο­γέ­νεια δια­θέ­τει τους απα­ραί­τη­τους οικο­νο­μι­κούς πόρους, όλο και κάτι γίνε­ται. Εάν όμως η κοι­νω­νία τούς έχει απο­στε­ρή­σει αυτή την δυνα­τό­τη­τα, τότε μεγά­λο μέρος της νέας γενιάς της, δεν θα μπο­ρέ­σει να πάρει μέρος στην δια­δι­κα­σία μετα­φο­ράς και ανά­πτυ­ξης της γνώ­σης. Τόσο θα μειώ­νε­ται ο γενι­κός ρυθ­μός της προόδου.

Όσο ανα­πτύσ­σε­ται ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής, όσο εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί­ται η εκπαί­δευ­ση, τόσο και μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της νεο­λαί­ας μένει πίσω στην μόρ­φω­ση, τόσο το ίδιο το σύστη­μα γίνε­ται τρο­χο­πέ­δη για την ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νί­ας. Χιλιά­δες παι­διά στην χώρα μας και εκα­τομ­μύ­ρια στις ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, παρα­μέ­νουν εκτός εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, επει­δή δεν μπο­ρούν, για οικο­νο­μι­κούς λόγους, να συνε­χί­σουν τις σπου­δές τους στα Λύκεια, στα ΙΕΚ, ή στα ΑΕΙ.

Στην επο­χή μας, όπου ο καπι­τα­λι­σμός έχει ξεπε­ρά­σει την προ­ω­θη­τι­κή του δύνα­μη και έχει μετα­τρα­πεί σε εμπό­διο για την εξέ­λι­ξη της ανθρω­πό­τη­τας, τίθε­ται ολο­έ­να και επι­τα­κτι­κό­τε­ρα το ζήτη­μα του σοσια­λι­στι­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού της κοινωνίας.

Η ανθρω­πό­τη­τα χρειά­ζε­ται επει­γό­ντως να υιο­θε­τή­σει τον σοσια­λι­στι­κό – κομ­μου­νι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής, για να μπο­ρέ­σουν οι κοι­νω­νί­ες να ανα­λά­βουν, κεντρι­κά και σχε­δια­σμέ­να, την εκπαί­δευ­ση και μόρ­φω­ση των νέων γενιών.

Για να συνε­χι­στεί απρό­σκο­πτα η μετα­φο­ρά της γνώ­σης και η πρό­ο­δος της ανθρωπότητας.

Καλή σχο­λι­κή χρο­νιά στα παι­διά μας!

«Στην επο­χή της Ηούς», του Γιάν­νη Βεντούρα

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο