Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Κατάλογος από …κούφια λόγια περί αλληλεγγύης και επεξεργασίας κυρώσεων στην Τουρκία

Κούφια λόγια για άλλη μια φορά από την ΕΕ για την επιθετικότητα Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με τα περί κυρώσεων να μένουν στα χαρτιά και τα ευχολόγια περί αλληλεγγύης να ανακυκλώνονται και στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε χθες και σήμερα Παρασκευή στέλνοντας μήνυμα για «απευθείας διάλογο» Αθήνας και Άγκυρας για επικίνδυνες διευθετήσεις που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Χάικο Μάας, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας που έχει την προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι για τα ελληνοτουρκικά πως η ΕΕ θέλει «διπλωματική λύση με άμεσες συνομιλίες» και πως «αυτός είναι ο άμεσος στόχος, ένα εποικοδομητικός διάλογος», προσθέτοντας πως «είναι η μόνη διέξοδος». Προκειμένου να προωθηθεί ο «διάλογος» κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις προκλήσεις» και ανέφερε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων ο Χάικο Μάας είπε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ανέφερε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθούν αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη και πως «υπάρχουν προτάσεις για περιοριστικά βήματα σε βάρος της Τουρκίας» και ότι εξετάζεται ένας κατάλογος που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κατά τα άλλα εξέφρασε τη «σαφή αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι τοποθετήσεις αυτές προφανώς και δεν είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που κλιμακώνει τις προκλήσεις στον Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα η άρνηση της ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις δείχνεις πως αφενός μεν ότι σταθμίζει τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που έχει με την Τουρκία και αφετέρου δε πως η ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ανάλογες δηλώσεις και από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ που ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: 902.gr

Δηλώσεις «συμπάθειας» και διάψευση των κάλπικων προσδοκιών περί κυρώσεων στην Τουρκία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ:

«”Τα ίδια Παντελάκη μου…” στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ με τις γνωστές δηλώσεις “συμπάθειας”. Διαψεύδονται μια ακόμη φορά οι κάλπικες προσδοκίες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η αδιέξοδη αυτή στρατηγική στήριξης των επικίνδυνων σχεδίων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρύψει ότι οι οποίες κυρώσεις της ΕΕ δεν αναιρούν τις ισχυρές οικονομικές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με την τουρκική αστική τάξη προωθώντας τα δικά της συμφέροντα κατά των λαών».