Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο η κυβέρνηση, με «λελογισμένο ρίσκο» για την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών

Βιάζεται η κυβέρνηση να ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ αρνείται να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας δεδομένου ότι με τη λειτουργία της αγοράς θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Μοναδικό κριτήριο οι «αντοχές» της οικονομίας και οι χαμένοι τζίροι, αφήνοντας εργαζόμενους στο Λιανεμπόριο, επαγγεματίες και καταναλωτές στο έλέος της… ατομικής ευθύνης. Μέτρα όπως αύξηση δρομολογίων ΜΜΜ, μαζικά τεστ, μέτρα σε εργασιακούς χώρους, προσλήψεις γιατρών, ενίσχυση νοσοκομείων, επίταξη κλπ, δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

«Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας» παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι αν αυτό γίνει με επιθετικό ρυθμό.  “Είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις”.

Για τους κινδύνους που παραμονεύουν προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι και μάλιστα σε μια στιγμή που όπως παραδέχτηκε χτες ο Γκ. Μαγιορκίνης η κατάσταση στο «κουρασμένο» -όπως το χαρακτήρισε- σύστημα Υγείας είναι οριακή και πως δεν θα αντέξει αν περάσουμε ξανά σε μία εκρηκτική φάση του ιού.

Οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της Εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί τα άνοιγμα της αγοράς.

Όσο αφορά στη μετακίνηση με sms ο Σ.Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», είπε σχετικά.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρνήθηκε να απαντήσει, είπε όμως ότι, «μπορεί αυτό να ήταν επιλογή στην αρχή όμως είμαστε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα».

«Κυνήγι και ψάρεμα συνδέεται συνήθως με περιφερειακή μετακίνηση και συνήθως δε γίνεται κατά μόνας», είπε ερωτηθείς για το αν μπορεί να επιτραπούν οι δύο δραστηριότητες και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί σύντομα, είπε όμως, ότι «δεν είναι της ώρας».

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;