Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για 4η μέρα ανεξέλεγκτη η φωτιά καίει το δάσος Δαδιάς – Ώρες αγωνίας στη Λέσβο

Στον Έβρο η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει για τέταρτο 24ωρο, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή σε ένα δάσος μοναδικής ομορφιάς που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής (στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών.

Οι φλόγες έχουν μπει στο εθνικό δρυμό και καίνε ένα σπάνιο πευκοδάσος, το οποίο δεν είχε καθαριστεί, παρά το γεγονός πως πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή.

Οι κάτοικοι της Δαδιάς πέρασαν νύχτα αγωνίας, καθώς τα μεσάνυχτα τους ζητήθηκε να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό τους.

Για δεύτερη μέρα κατακαίει τα Βατερά η πυρκαγιά

Δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες, σήμερα, στα Βατερά για πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Χθες, η φωτιά έκαψε σπίτια και καταστήματα μέσα στον οικισμό των Βατερών και στο παραλιακό μέτωπο, εξαφανίζοντας τους κόπους μιας ζωής. Οι φλόγες ξεκίνησαν από το βουνό και έφτασαν μέχρι την θάλασσα. Μάλιστα, κόσμος εγκλωβίστηκε στην παραλία και χρειάστηκε η επέμβαση του λιμενικού για να απομακρυνθεί.

Εκ των υστέρων, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, για να ανακοπεί η πυρκαγιά. Για ακόμη μια χρονιά, δεν πάρθηκε ούτε ένα τέτοιο στοιχειώδες μέτρο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Καλαμάτα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Φωτιά στην Καλλονή Τροιζηνίας

Αντιμέτωπες με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς νέα φωτιά ξέσπασε σήμερα, Κυριακή, το πρωί στην περιοχή Καλλονή, στον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Η φωτιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.