Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Γκιόκας: Τίποτα θετικό για τον λαό από τις διεργασίες για την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας

Αναδημοσιεύεται δήλωση του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ θα παρακολουθεί ενεργά τη συζήτηση που αντικειμενικά ανοίγει και στις πολιτικές εξελίξεις, τις διεργασίες που δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και στο ΠΑΣΟΚ, όπως και σε άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως απλώνει το χέρι σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, για να συναντηθούμε στους αγώνες ενάντια στη νέα επίθεση που δρομολογεί χωρίς καθυστέρηση, η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε καμία περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις, που δρομολογούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αφορούν αλλαγή στρατηγικής προς όφελος του λαού, το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του υπερασπίστηκε στο ακέραιο το αντιλαϊκό έργο της διακυβέρνησής του, από την εφαρμογή των μνημονίων μέχρι τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών.

Με αφορμή όμως αυτή την εξέλιξη έχει σημασία να ειπωθεί πως ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας -που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ- εξαιτίας αυτών των πολιτικών διαχρονικά λειτουργεί ως μοχλός απογοήτευσης, μοιρολατρίας, συμβιβασμού, ιδιαίτερα προοδευτικών ανθρώπων, με όχημα τις λογικές του “μικρότερου κακού” και του “δεν υπάρχει εναλλακτική έξω από τα πλαίσια του συστήματος”. Πρόκειται για επιζήμιες λογικές που οδήγησαν και σε αυτές τις εκλογές λαϊκές δυνάμεις να εγκαταλείψουν αυτά τα κόμματα και να στηρίξουν εκλογικά τη ΝΔ. Κατά συνέπεια και οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Όλοι όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τις διεργασίες για την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία μόνο νέες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες μπορεί να δημιουργήσει, αντίθετα έχουν να περιμένουν πολλά εγκαταλείποντας οριστικά αυτά τα κόμματα και παίρνοντας τη θέση τους στους αγώνες, στον ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».