Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Διαμαρτυρία των Ομογενών για το κλείσιμο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας

Την αντί­θε­σή τους στην από­φα­ση του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών να ανα­στεί­λει ορι­στι­κά τη λει­τουρ­γία της Ελλη­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Καρά­κας εκφρά­ζουν Έλλη­νες και Ελλη­νί­δες Ομο­γε­νείς της Βενεζουέλας.

«Η ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της πρε­σβεί­ας στε­ρεί από τους Έλλη­νες στη χώρα δια­μο­νής τους, τη Βενε­ζου­έ­λα, τη δυνα­τό­τη­τα να δημιουρ­γή­σουν δεσμό με την πατρί­δα τους, τη χώρα κατα­γω­γής των γονέ­ων τους. Δημιουρ­γεί ένα αίσθη­μα θεσμι­κής ανα­σφά­λειας και αβε­βαιό­τη­τας, καθώς και μια ψυχο­λο­γία αδυ­να­μί­ας και εγκα­τά­λει­ψης από την πατρί­δα», ανα­φέ­ρουν μετα­ξύ άλλων σε ανα­κοί­νω­σή τους οι ελλη­νι­κές κοι­νό­τη­τες της χώρας.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση των Ομογενών:

«Πριν από λίγο και­ρό, ενη­με­ρω­θή­κα­με για την πρό­θε­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να ανα­στεί­λει ορι­στι­κά τη λει­τουρ­γία της ελλη­νι­κής πρε­σβεί­ας στο Καρά­κας της Βενε­ζου­έ­λας. Η ελλη­νι­κή πρε­σβεία στο Καρά­κας λει­τουρ­γεί τα τελευ­ταία 43 χρό­νια και η πρό­θε­ση αυτή του ελλη­νι­κού Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών προ­κα­λεί εύλο­γη ανη­συ­χία και μια σει­ρά από ερω­τή­μα­τα στους περί­που 2.500 Έλλη­νες πρώ­της, δεύ­τε­ρης και τρί­της γενιάς που ζουν στη Βενε­ζου­έ­λα και στους πολύ περισ­σό­τε­ρους συγ­γε­νείς τους που εδρεύ­ουν στην Ελλάδα.

Η ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της πρε­σβεί­ας στε­ρεί από τους Έλλη­νες στη χώρα δια­μο­νής τους, τη Βενε­ζου­έ­λα, τη δυνα­τό­τη­τα να δημιουρ­γή­σουν δεσμό με την πατρί­δα τους, τη χώρα κατα­γω­γής των γονέ­ων τους. Δημιουρ­γεί ένα αίσθη­μα θεσμι­κής ανα­σφά­λειας και αβε­βαιό­τη­τας, καθώς και μια ψυχο­λο­γία αδυ­να­μί­ας και εγκα­τά­λει­ψης από την πατρίδα.

Από την αρχή της λει­τουρ­γί­ας της μέχρι σήμε­ρα, η Ελλη­νι­κή Πρε­σβεία απο­τε­λεί κέντρο ζωτι­κής σημα­σί­ας για τους Έλλη­νες της Βενε­ζου­έ­λας. Δια­δρα­μα­τί­ζει δια­με­σο­λα­βη­τι­κό ρόλο μετα­ξύ των Ελλή­νων εδώ και των Ελλή­νων στην Ελλά­δα, απο­τε­λεί αξιό­πι­στη και σημα­ντι­κή πηγή πλη­ρο­φό­ρη­σης, απο­τε­λεί τον απα­ραί­τη­το δίαυ­λο για την υπο­στή­ρι­ξη και προ­ώ­θη­ση δεκά­δων περι­πτώ­σε­ων κοι­νω­νι­κής, πολι­τι­στι­κής και πολι­τι­κής αλλη­λε­πί­δρα­σης μετα­ξύ Ελλά­δας και Βενεζουέλας.

Εμείς, οι Έλλη­νες και οι Ελλη­νί­δες της Βενε­ζου­έ­λας, δηλώ­νου­με την πλή­ρη δια­φω­νία μας με την από­φα­ση για την ορι­στι­κή ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της Ελλη­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Καρά­κας. Τη θεω­ρού­με απα­ρά­δε­κτη και ανά­ξια των σχέ­σε­ων των δύο χωρών. Οι δεσμοί των Ελλή­νων της Βενε­ζου­έ­λας με την πατρί­δα τους την Ελλά­δα θα υπο­στούν σημα­ντι­κό πλήγ­μα με αυτή την επαί­σχυ­ντη και κακώς εννο­ού­με­νη ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της Ελλη­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Καρά­κας. Καλού­με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, και ειδι­κό­τε­ρα το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, να επα­νε­ξε­τά­σει τη θέση της. Δηλώ­νου­με δημό­σια την ετοι­μό­τη­τά μας να παρά­σχου­με οποια­δή­πο­τε πλη­ρο­φο­ρία ζητη­θεί από το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για να τεκ­μη­ριώ­σου­με πλή­ρως την ανά­γκη συνέ­χι­σης της λει­τουρ­γί­ας της Ελλη­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Καράκας.

Καλού­με όλες τις πολι­τι­κές δυνά­μεις στην Ελλά­δα, τους κοι­νω­νι­κούς και πολι­τι­στι­κούς φορείς και τα ΜΜΕ να προ­βούν σε όλες τις δυνα­τές θεσμι­κές ενέρ­γειες για την ανα­τρο­πή αυτής της απόφασης».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο