Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ιστορική νίκη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Λος Άντζελες

Μια ιστο­ρι­κή νίκη πέτυ­χαν οι απερ­γοί ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λη­λοι του μεγα­λύ­τε­ρου ξενο­δο­χεί­ου του Λος Άντζε­λες στις ΗΠΑ.

Μετά την οργα­νω­μέ­νη, καθο­λι­κή και ατα­λά­ντευ­τη στά­ση τους οι 600 εργα­ζό­με­νοι όλων των ειδι­κο­τή­των του ξενο­δο­χεί­ου Westin Bonaventure Hotel & Suites, άσκη­σαν πίε­ση στο συν­δι­κά­το τους και ανά­γκα­σαν την εργο­δο­σία του ομί­λου Marriotνα υπο­γρά­ψει Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση με πρω­το­φα­νείς αυξή­σεις στους μισθούς.

Επί­σης οι εργα­ζό­με­νοι πέτυ­χαν νέα συμ­φω­νία ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους από τον εργο­δό­τη, αλλά και την αύξη­ση της εργο­δο­τι­κής εισφο­ράς στο συντα­ξιο­δο­τι­κό τους ταμείο. Πέτυ­χαν επί­σης την κατάρ­γη­ση όλων των «έκτα­κτων μέτρων» στα ωρά­ρια και τους όρους απα­σχό­λη­σης που είχαν επι­βλη­θεί με πρό­σχη­μα την πανδημία.

Στην Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση που υπέ­γρα­ψαν οι ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι, περι­λαμ­βά­νο­νται και σει­ρά άλλων μέτρων, όπως το δικαί­ω­μα στην χρή­ση της μητρι­κής τους γλώσ­σας, άλλα και την κατάρ­γη­ση της ηλε­κτρο­νι­κής επι­τή­ρη­σης στους χώρους εργασίας.

«Με αυτές τις μεγά­λες αυξή­σεις, δεν θα χρειά­ζε­ται πλέ­ον να επι­λέ­γω εάν θα πλη­ρώ­σω το ενοί­κιο ή να αγο­ρά­σω φαΐ για την οικο­γέ­νειά μου» είπε η Nancy Cerrato καθα­ρί­στρια γενι­κών χώρων του ξενο­δο­χεί­ου. «Πλέ­ον θα μπο­ρού­με να μένου­με στην πόλη που εργα­ζό­μα­στε», δήλω­σε, ανα­δει­κνύ­ο­ντας και το ζήτη­μα της δυσβά­στα­κτης αύξη­σης των ενοι­κί­ων στο Λος Άντζε­λες που έχει ανα­γκά­ζει χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους να μένουν μακρυά από τον τόπο εργα­σί­ας τους.

Η νίκη των εργα­ζο­μέ­νων του Westin Bonaventure, έρχε­ται την παρα­μο­νή της έναρ­ξης της μεγά­λης απερ­γί­ας των ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων του Λος Άντζε­λες, όπου πάνω από 15.000 εργα­ζό­με­νοι σε 62 ξενο­δο­χεία όλης της πόλης, θα απερ­γή­σουν ζητώ­ντας την υπο­γρα­φή νέας Συλ­λο­γι­κής Σύμβασης.

Μέλη του Συν­δι­κά­του «UNITE HERE Local 11», των ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων, χαρα­κτη­ρί­ζουν θρί­αμ­βο την υπο­γρα­φή της Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης, τονί­ζο­ντας ότι μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως «χιο­νο­στι­βά­δα» για την υπο­γρα­φή παρό­μοιων συμ­βά­σε­ων και σε άλλους χώρους δου­λειάς. «Είναι ένα μεγά­λο ντό­μι­νο, αλλά το ζήτη­μα είναι ότι άρχι­σε να πέφτει» δήλω­σε ο Kurt Petersen, αντι­πρό­ε­δρος του «UNITE HERE Local 11».

Την αλλη­λεγ­γύη του στους αγώ­νες των ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων του Λος Άντζε­λες, εκφρά­ζει και το ΠΑΜΕ, συγ­χαί­ρο­ντας για την υπο­γρα­φή της Συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης στο ξενοδοχείο.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο