Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Μαρίνος: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα — Ν. Παπαναστάσης: Μύθος ότι η συμφωνία είναι “σανίδα σωτηρίας”

Ξεκίνησε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων η συζήτηση για την κύρωση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας που εμπλέκει τη χώρα ακόμα περισσότερο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από την Αν. Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο και την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Συμφωνία θα τεθεί την Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Με «ψητό» τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς που θα φορτωθεί στην πλάτη του ο ελληνικός λαός, η Συμφωνία ορίζει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Προσδιορίζει ένα ευρύ φάσμα πεδίων που καλύπτει η Συμφωνία, όπως οι τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών.
Οι περιοχές κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στη Συμφωνία είναι η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια. Ειδικά οι αναφορές στην Αφρική αποτελούν προαναγγελία της συμμετοχής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μάλι, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Τη συμφωνία κατήγγειλε εν τη γενέσει της η ΕΕΔΥΕ, καλώντας σε “οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια”

Γ. Μαρίνος: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας, αλλά τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική και εμπλέκει τη χώρα όλο και βαθύτερα στους σχεδιασμούς Γαλλίας, ΝΑΤΟ και ΕΕ στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων για την ελληνογαλλική συμφωνία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που επιχειρεί να προβάλει με όλα τα μέσα τη Συμφωνία ως εθνική ιστορική υπόθεση για να παραπλανήσει τον λαό και να αποσπάσει συναίνεση.

Σημείωσε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ύστερα από 20 χρόνια πολέμου και καταστροφής στο Αφγανιστάν, την αναδιάταξή τους στην πλευρά του Ινδοειρηνικού Ωκεανού και τη συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Η Γαλλία εκτιμώντας ως πισώπλατη μαχαιριά την ακύρωση πώλησης υποβρυχίων της στην Αυστραλία, τώρα αποζημιώνεται με την πώληση των φρεγατών προς την Ελλάδα και εντείνει τη διεθνή δράση της ως ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, 11 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και συμμετοχή σε πολλούς πολέμους όπως, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Συρία, Μάλι. Υπογράμμισε ότι η γαλλική αστική τάξη διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της επιχειρώντας να επεκτείνει την παρέμβασή της σε όλη την υδρόγειο για τα δικά της συμφέροντα και αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται πάνω σε ιμπεριαλιστικούς πυλώνες

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι αυτή έχει τα εξής βασικά στοιχεία:

Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ειρήνης και αναδεικνύει το ρόλο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή, η ελληνογαλλική συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ανοίγει το δρόμο στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, στις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα, δίπλα στις αντίστοιχες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις ενώ θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το άρθρο 2 δεν είναι σανίδα σωτηρίας για τα Ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το άρθρο 2 της Συμφωνίας ως σανίδα σωτηρίας στις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, ρωτώντας όμως «πού πήγαν οι πολυδιαφημισμένες ρήτρες βοηθείας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημείωσε πως στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ανάλογες συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Ουσιαστικά «δίνετε εργαλεία στη γαλλική αστική τάξη για να συμμετέχει από καλύτερες θέσεις στο παζάρι του ευρωατλαντικού συνασπισμού με την Τουρκία για τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, μεριδίων ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε ο Γ. Μαρίνος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση προσθέτοντας ότι «η Γαλλία και η Τουρκία αναμετριούνται και παζαρεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, περιοχές κρίσιμες για τη διατήρηση του γαλλικού καπιταλισμού σε θέση παγκόσμιας δύναμης».

Υπογραμμίζοντας ότι έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημείωσε τις εγκληματικές ευθύνες των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ για την κυπριακή τραγωδία, κατοχή και διχοτόμηση του νησιού. Υπενθύμισε ότι και η Κύπρος πριν έναν χρόνο υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία και με βάση αυτή, ο γαλλικός κολοσσός «Total» έχει πατήσει πόδι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνέχισε, καθορίζουν τη στάση τους με βάση τα συμφέροντά τους αλλά και την προσπάθειά τους να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους.

Τέλος, κατήγγειλε ότι προβλέπεται η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μάλι, στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό.

Υποκριτικές οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Μαρίνος κατήγγειλε ότι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «οι επιλογές της Συμφωνίας είναι στρατηγικά ορθές» ξεπλένουν την ευθύνη της κυβέρνησης και δημιουργεί συγχύσεις ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη.

Σημείωσε ότι «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι ενιαία και συστατικό της στοιχείο είναι η συμμετοχή ελληνικών ενόπλων τμημάτων στο Σαχέλ και άλλες περιοχές».

Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικές, την ώρα μάλιστα που ως κυβέρνηση συνέχισε την αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές μέχρι και στο Αφγανιστάν και στη διάρκεια του πολέμου με μάχιμα τμήματα.

Πρόκληση για τον λαό η κούρσα των εξοπλισμών

Οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη συμμετοχή των F-16, των «Πάτριοτ» κ.ά. σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με βάση τις ΝΑΤΟικές οδηγίες. Για την αγορά των φρεγατών κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιδίδεται στην κούρσα των εξοπλισμών, επιβάλλει στον λαό να πληρώνει 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για εξοπλιστικά και την ίδια ώρα δηλώνει πως δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, την Παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς.

Η ελληνογαλλική συμφωνία συμβαδίζει με την αμερικανική για τις στρατιωτικές βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και υπέγραψε η ΝΔ το 2020 και προβλέπει τη δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα, μετατρέποντάς την σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό.

Καταλήγοντας ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη δώσει καμία βάση στις κυβερνητικές θριαμβολογίες, να καταδικάσει κάθε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να εντείνει τον αγώνα του κατά των ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και να αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της, για να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς.

Σχολιάζοντας εξάλλου την αναφορά του Α. Λοβέρδου ότι «δεν είναι πατριωτική στάση όποιος δεν ψηφίσει στη Συμφωνία, έστω και όπως είναι»  ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, ο πατριωτισμός συνδέεται με την πάλη για τα λαϊκά εργατικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, της πλουτοκρατίας με τους σχεδιασμούς και την εκχώρηση δικαιωμάτων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Νίκος Παπαναστάσης:
Μύθος ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι “σανίδα σωτηρίας”

Έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες μαζί τους μπορούν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι “σανίδα σωτηρίας” το άρθρο 2 της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας περί στρατιωτικής συνδρομής θυμίζοντας ότι ανάλογο άρθρα υπάρχουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά δεν βοήθησαν τη χώρα.

Για την αγορά των 3+1 φρεγατών έκανε λόγο για πανάκριβο εξοπλισμό που ταυτίζεται με τα δεδομένα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των πολεμικών πλοίων δεν έχουν σχέση μετά χωρικά ύδατα αλλά προορίζονται για να εκτελέσουν αποστολές εκτός αυτών. Σημείωσε ότι πρόκειται για εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του «ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ» ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η ΝΔ σήμερα συνηγορεί στην προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών διότι στηρίζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι ακολουθούσε πολιτική μεντεσέ των συμφερόντων του ΝΑΤΟ.

Την κυβέρνηση της ΝΔ για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Καλεί τον λαό να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα, που με την πολιτική τους βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Να δυναμώσει ο αγώνας για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για την απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στο δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβραβεύοντάς την μάλιστα ως “στρατηγικά ορθή επιλογή” και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, πηγαίνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσα από την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Η ελληνογαλλική συμφωνία, που υπογράφηκε, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει τον λαό. Αντίθετα, αποκαλύπτεται πως έχει να κάνει με την προσπάθεια για την παραπέρα στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών αναδιατάξεων έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας – ΗΠΑ – Βρετανίας (AUKUS), την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να παρεμβαίνει όπου Γης προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Πηγαίνει χέρι – χέρι με τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με το νέο δόγμα “ΝΑΤΟ 2030”, που επιχειρεί να καταστήσει τη λυκοσυμμαχία σε παγκόσμιο χωροφύλακα.

Γίνεται φανερό πως μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για νέες αποστολές εκτός συνόρων, για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές σε μια σειρά ζώνες που βράζουν από την ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλευρό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σηματοδοτεί νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή “Agenor”, δηλαδή στη στρατιωτική συνιστώσα της “Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ” (EMASOH), που “στοχεύει” στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας, την ώρα που σπάει κόκκαλα η υποχρηματοδότηση στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, στην Παιδεία, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων, σε μια σειρά από τομείς που αγγίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, την ώρα που ο λαός ματώνει καθημερινά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση να προχωρά στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, δαπανώντας υπέρογκα ποσά. Πολύ περισσότερο, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι εξοπλισμοί αυτοί, που πληρώνει κυριολεκτικά με τον ιδρώτα και το αίμα του ο ελληνικός λαός, προορίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αφού με την αγορά τους οι μεγαλύτερες μονάδες, οι φρεγάτες, σχεδιάζεται να αποδεσμευτούν από το Αιγαίο, για να αναπτυχθούν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή.

Φανερώνεται πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας δεν περνά μόνο μέσα από τη συμφωνία σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αγορά εξοπλισμών, την ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, αλλά περιλαμβάνει και τη χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων, δηλαδή πολιτικών υποδομών, για τις ανάγκες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και τον λαό σε στόχο αντιποίνων.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με την επικίνδυνη επικείμενη πενταετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, φανερώνοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναλαμβάνοντας διαρκώς ολοένα και πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Να πέσουν στο κενό ο εφησυχασμός, οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί όπου σκόπιμα επιδίδεται η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων προκειμένου να σύρουν τον λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών επιδιώξεων και σχεδιασμών.

Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα, που με την πολιτική τους βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Να δυναμώσει ο αγώνας για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για την απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς».