Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: Ντροπή! Διακόπηκε η δίκη διότι δεν εξασφαλίστηκε κατάλληλη αίθουσα…

Απαράδεκτες συνθήκες διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο και ενώ ήταν γνωστό ότι η δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, με θύματα 104 ανθρώπους και 30 εγκαυματίες, ήταν προσδιορισμένη να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα.

Ακόμη μία φορά είδαμε μια μικρή αίθουσα του ισογείου η οποία δε μπορούσε να χωρέσει τους περισσότερους από 200 μάρτυρες της υπόθεσης, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα η έδρα να αποφασίσει τη διακοπή της διαδικασίας για τις 7 Νοεμβρίου. Συνήγοροι βρέθηκαν να παρακολουθούν τη διαδικασία από τα παράθυρα(!), ενώ στριμώχτηκαν σε κάθε γωνιά  της αίθουσας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια προκάλεσε η όλη κατάσταση σε συγγενείς των θυμάτων και μάρτυρες, που από νωρίς το πρωί είχαν αναρτήσει πανό στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων όπου αναγραφόταν «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση». Πολλοί φώναξαν «ντροπή» ενώ μεταξύ τους έκαναν λόγο για ευθύνες των αρμοδίων.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με την έναρξη της διαδικασίας, διευκρίνισε πως η σημερινή πρώτη μέρα θα αναλώνονταν μόνο στη δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Όπως εξήγησε, η δίκη θα διακόψει για να βρεθεί μια μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα…

Σύμφωνα με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Παραπέμπονται αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής όπως ο Ηλίας Ψινάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας  όπως  ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, ο τότε υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννης Φωστιέρης, για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Τα μέλη του συμβουλίου που το εξέδωσαν συντάχθηκαν με την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Παν. Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και ζητούσε μεταξύ άλλων, τον διαχωρισμό της διαδικασίας για πέντε κατηγορούμενος αλλά και την αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος τους σε κακούργημα, όπως και την απαλλαγή 10  κατηγορουμένων. Ετσι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έκλεισε οριστικά κάθε πιθανότητα αναβάθμισης της κατηγορίας σε κακουργηματική μορφή για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Για την αναβάθμιση της κατηγορίας είχε μάλιστα υπάρξει και παρέμβαση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο από συγγενείς των θυμάτων.

902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας