Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν περιέθαλψαν μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!

Την προηγούμενη Παρασκευή (22/11), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν παρασχέθηκε υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστη ογκολογική ασθενή μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ…

Το γεγονός κατήγγειλε άμεσα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης: «Το περιστατικό αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση, δυστυχώς θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες (…) Πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνένοχους τους εργαζόμενους στην Υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν τον φυσικό και ηθικό τους ρόλο, που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις. Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις».

💥  Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Την ανάγκη η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση να γίνουν υπόθεση όλου του λαού τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ και καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Σάββατο στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, από συνταξιουχικά και εργατικά σωματεία.

Οπως αναφέρει: «Το πρόσφατο περιστατικό (…) δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που βασίζεται στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας.

Έρχεται ως επακόλουθο της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία πρέπει να εισπράττουν το κόστος για παροχές φροντίδας και περίθαλψης από ανασφάλιστους ασθενείς τρίτων χωρών, καθώς και εγγράφου του υπουργού Εργασίας το οποίο καταργούσε κάποιες διευκολύνσεις στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθώς και άλλες κατηγορίες ασθενών.

✔️  Ολα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα συνεχών μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας – Πρόνοιας που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών, πέρα από τις οποίες η Υγεία θα αποτελεί ατομική υπόθεση, που πωλείται από τις ιδιωτικοποιημένες δομές και αγοράζεται από τους ασθενείς – πελάτες ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

✔️  Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει καθημερινά όλες τις κατακτήσεις που διασφαλίζουν στους εργαζόμενους ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν και με το Ασφαλιστικό, όπου επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος για κράτος και εργοδοσία, μετακυλίοντας το κόστος και την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο.

Η οργάνωση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση για όλο το λαό, με βάση τις ανάγκες του, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόληψης, αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ανάκτησης των απωλειών που έχουν οι λαϊκές οικογένειες λόγω των περικοπών και των “πλαφόν” στις παροχές, αποτελεί μονόδρομο. Κανένας ανασφάλιστος δεν πρέπει να μείνει εκτός δημόσιας δωρεάν περίθαλψης».


ΣΣ |> Κατά τ’ άλλα μας ενημερώνουν ότι …
Robots “προσγειώθηκαν” στη Γραμματεία Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ)
Στα πλαίσια της διαρκούς αναβάθμισης των υπηρεσιών, σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει τεθεί σε όλα τα τμήματα, μια ακόμα πανελλήνια καινοτομία εφαρμόσθηκε στο Νοσοκομείο:

Για πρώτη φορά στα Ελληνικά νοσοκομειακά χρονικά, ένα νοσοκομείο, εφαρμόζει ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (sic!!).
Ο πολίτης μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών διαδραστικών μηχανών, μπορεί να εξυπηρετηθεί, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει στην ουρά της γραμματείας.
Αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν εδώ και καιρό στο τραπεζικό σύστημα (τα γνωστά ATMs) ή στα αεροδρόμια και εξυπηρετούν πλήθος κόσμου, αλλά ποτέ δεν είχαν εφαρμοστεί σε νοσοκομειακό χώρο, καθώς είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένος.

Όπως έλεγε ο παλιός καλός Χάρρυ Κλύνν “Δοξάστε τους” !