Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Αλβανία: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες — Σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρά τρία παιδιά και τη μητέρα τους

Σει­σμός Αλβα­νία: Οι τρα­γι­κές ιστο­ρί­ες πίσω από τη σει­σμι­κή δόνη­ση είναι πια πολ­λές και συνά­μα συγκλο­νι­στι­κές: Mέσα σε λίγα λεπτά οικο­γε­νειες ξεκλη­ρί­στη­καν. Μέλη συνερ­γεί­ων έρευ­νας και διά­σω­σης ανέ­συ­ραν τα πτώ­μα­τα μιας μητέ­ρας, των δίδυ­μων παι­διών της, δύο ετών, και του γιου της, επτά ετών, από τα συντρίμ­μια ενός σπι­τιού στο Δυρ­ρά­χιο (δυτι­κά), εξέ­λι­ξη που σήμα­νε ότι ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των του σει­σμού 6,4 βαθ­μών που έπλη­ξε με σφο­δρό­τη­τα την Αλβα­νία την Τρί­τη αυξή­θη­κε στους 47 νεκρούς.

Ευρω­παϊ­κές και αλβα­νι­κές ομά­δες έρευ­νας και διά­σω­σης ανέ­συ­ραν ακό­μη έναν άνθρω­πο νεκρό από τα συντρίμ­μια ξενο­δο­χεί­ου πάνω σε μια ακτή του Δυρ­ρα­χί­ου στην Αδρια­τι­κή, ενώ η κούρ­σα με τον χρό­νο για τον εντο­πι­σμό επι­ζώ­ντων συνεχίζεται.

Η λίστα θανά­του θα μεγα­λώ­σει, εκτι­μούν οι υπεύ­θυ­νοι των αλβα­νι­κών αρχών, υπο­λο­γί­ζο­ντας, τρεις ημέ­ρες μετά τον μεγά­λο σει­σμό, την προ­σθή­κη των αγνο­ου­μέ­νων-εγκλω­βι­σμέ­νων και τη σοβα­ρό­τη­τα των τραυ­μά­των αρκε­τών ανθρώ­πων που επι­βί­ω­σαν, αλλά με τραυ­μα­τι­σμούς που θέτουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους.

Οι σει­σμο­γρά­φοι έχουν κατα­γρά­ψει πάνω από 500 μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις από την Τρί­τη, αρκε­τές πάνω από 5,0 βαθ­μούς, που ταρα­κου­νούν κτί­ρια και τρο­μο­κρα­τούν τους πολί­τες, το τραύ­μα των οποί­ων μάλ­λον θα χρεια­στεί πολύ και­ρό για να επουλωθεί.

albania seismos72

Η Αλβα­νία, που κανο­νι­κά θα εόρ­τα­ζε την 107η επέ­τειο από την ανε­ξαρ­τη­σία της χθες Πέμ­πτη — όλες οι επί­ση­μες τελε­τές ακυ­ρώ­θη­καν — είχε να βιώ­σει φονι­κό σει­σμό από το 1979, όταν σκο­τώ­θη­καν 40 άνθρω­ποι, και γενι­κά το επί­πε­δο προ­ε­τοι­μα­σί­ας στη φτω­χό­τε­ρη χώρα της Ευρώ­πης για την αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιου είδους φυσι­κών κατα­στρο­φών χαρα­κτη­ρί­ζε­ται χαμη­λό από ειδικούς.

Η Ελλά­δα, η Ιτα­λία, η Ρου­μα­νία, κρά­τη της Βαλ­κα­νι­κής και όχι μόνο έχουν στεί­λει ειδι­κευ­μέ­νες ομά­δες για να συμ­βάλ­λουν στην προ­σπά­θεια διά­σω­σης παγιδευμένων.

Στα συντρίμ­μια του τετρα­ώ­ρο­φου σπι­τιού του Μπέρ­τι Λάλα, 40 ετών, μια ιτα­λι­κή ομά­δα έρευ­νας και διά­σω­σης ανέ­κτη­σε τα πτώ­μα­τα της γυναί­κας του, των διδύ­μων τους και του γιου τους, που κατα­πλα­κώ­θη­καν από το ταβά­νι έχο­ντας αγκα­λια­στεί στο κρεβάτι.

Ο παρά­λυ­τος μεγα­λύ­τε­ρος αδελ­φός του Λάλα παρα­μέ­νει παγι­δευ­μέ­νος στα συντρίμ­μια του σπι­τιού, που χτί­στη­κε σε έκτα­ση όπου απο­ξη­ράν­θη­κε τέλ­μα στο Δυρ­ρά­χιο, το κυριό­τε­ρο αλβα­νι­κό λιμά­νι. Η μεγα­λύ­τε­ρη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέ­ρα του, 79 ετών, και μια ανι­ψιά του ήδη έχει επι­βε­βαιω­θεί πως χάθη­καν όλοι τους στην καταστροφή.

Όμως ο 17χρονος ανι­ψιός του ανα­σύρ­θη­κε ζωντα­νός την Τρί­τη. Κατά τα φαι­νό­με­να σώθη­κε διό­τι ένα πλυ­ντή­ριο μετα­κι­νή­θη­κε όταν έγι­νε ο σει­σμός, παγι­δεύ­ο­ντάς τον αλλά προ­σφέ­ρο­ντάς του ταυ­τό­χρο­να προφύλαξη.

albania seismos71

Τα μέλη του ιτα­λι­κού συνερ­γεί­ου δεν στα­μά­τη­σαν να δου­λεύ­ουν όλη τη νύχτα της Τετάρ­της προς Πέμ­πτη, και συνέ­χι­ζαν χθες βρά­δυ να απο­μα­κρύ­νουν μπε­τόν, ενώ αλβα­νοί στρα­τιώ­τες φτυά­ρι­ζαν αστα­μά­τη­τα συντρίμ­μια για να τους βοηθήσουν.

Στη βόρεια πόλη Θου­μά­νε, όπου ο απο­λο­γι­σμός ανέρ­χε­ται σε 22 νεκρούς, οι έρευ­νες δια­κό­πη­καν: εντο­πί­στη­καν τα πτώ­μα­τα όλων των αγνο­ου­μέ­νων πολι­τών, ανά­με­σά τους αυτά μιας μητέ­ρας και της κόρης της, που βρέ­θη­καν αγκα­λια­σμέ­νες κάτω από τα συντρίμ­μια πεντα­ώ­ρο­φου κτιρίου.

Ο σει­σμός, το επί­κε­ντρο του οποί­ου βρι­σκό­ταν περί­που 30 χιλιό­με­τρα δυτι­κά των Τιρά­νων, έγι­νε αισθη­τός σε μεγά­λο μέρος της Βαλ­κα­νι­κής όπως και στη νότια Ιτα­λία, στην περι­φέ­ρεια της Απουλίας.

Η κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Έντι Ράμα κήρυ­ξε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για 30 ημέ­ρες στο Δυρ­ρά­χιο και στη Θου­μά­νε. Η κυβέρ­νη­ση, που αντι­με­τω­πί­ζει πολ­λά οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα, ζήτη­σε από τους πολί­τες να κάνουν δωρε­ές σε χρή­μα αντί να στέλ­νουν αγαθά.

Οι προ­σπά­θειες συγκέ­ντρω­σης κεφα­λαί­ων μέσω του ιστο­τό­που GoFundMe έχουν μέχρι στιγ­μής απο­φέ­ρει 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, είπε μια εκπρό­σω­πος της πλατ­φόρ­μας στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς, προ­σθέ­το­ντας πως ανα­με­νό­ταν το ποσό να φθά­σει τα 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια χάρη στις εκκλή­σεις από χώρες της Ευρώ­πης, της Αυστρα­λί­ας και της βόρειας Αμερικής.

Η αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε έναν άνδρα που απο­πει­ρά­θη­κε να κάνει απά­τη συγκε­ντρώ­νο­ντας χρή­μα­τα που υπο­τί­θε­ται ότι προ­ό­ρι­ζε για τους σεισμοπαθείς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο