Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ο κόσμος της εκπαίδευσης καταδικάζει και καταψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Αυτή την ώρα χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς διαδηλώνουν ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Αυτή την ώρα ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια φοιτητών και μαθητών των τελευταίων χρόνων!

Όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, η πλειοψηφία του κόσμου της εκπαίδευσης έχει καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά τον βομβαρδισμό ψεμάτων της κυβέρνησης που στόχο έχουν να πειστούν οι νέοι ότι το άδικο νομοσχέδιο μπορεί να λύσει τα σημερινά αδιέξοδα.

Όμως οι νέοι και οι νέες βιώνουν ήδη τα προβλήματα και δεν ανέχονται να βλέπουν εξισώνονται τα πτυχία με τα πτυχία των σούπερ μάρκετ προσόντων και να συμπιέζονται τα δικαιώματά τους προς τα κάτω, μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί, είπε, λέγοντας ότι έτσι θα αναβαθμιστεί δήθεν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είδαμε και τα δημόσια σχολεία πόσο αναβαθμίστηκαν από την ίδρυση ιδιωτικών, είδαμε και τα δημόσια νοσοκομεία αντίστοιχα, είδαμε και την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων με τα τραγικά αποτελέσματα, όπως το έγκλημα Τεμπών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους ζουν μέσα στο άγχος και δεν ανέχονται να βλέπουν τους κόπους τους να διαγράφονται επειδή κάποιος που έχει λεφτά θα παίρνει το ίδιο πτυχίο. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ λυκείου.

Ακόμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε στην κυβέρνηση τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο ΠΔ85/22 το οποίο επανέρχεται στο παρόν νομοσχέδιο με τη σφραγίδα του νόμου στην κατάφωρη αδικία σε βάρος των καλλιτεχνών. Μάλιστα εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών, καθώς βρισκόμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο εμπορευματοποιημένων δημόσιων πανεπιστημίων, με πολλές κατηγοριοποιήσεις. Έτσι, η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» ότι μπορεί να ανωτατοποιηθούν και οι ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές.

«Δεν θα βρείτε συμμάχους παρά την πίεση που ασκείτε», ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι μέσα και έξω από την Βουλή «επαναφέρουμε τη διεκδίκηση για συγκρότηση συστήματος αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης» με κατάργηση κάθε διαχωρισμού των αποφοίτων.

Αναφέρθηκε ακόμα στους αγώνες των μαθητών των ΕΠΑΛ και των σπουδαστων των ΙΕΚ που βιώνουν πολλά χρόνια τις αλλαγές όλων των κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα αυτών: τεράστια ανεργία, ετεροαπασχόληση, χαμηλοί μισθοί, άγχος, όσο και κλίνεται σε όλες τις πτώσεις η σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Και τώρα εκεί που σπάει το κοντέρ της ενίσχυσης και αναβάθμισης είναι στο άρθρο που θεσπίζετε ξανά η τζάμπα εργασία με θεσμοθέτηση πρακτικής για 22 μέρες από την Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ.

Την ίδια ώρα η κατάσταση που επικρατεί είναι απαρχαιωμένα εργαστήρια, ανύπαρκτα αναλώσιμα, πρακτική άσκηση είτε αμισθί είτε με μέχρι 200-300 ευρώ το μήνα, χωρίς συστηματική εποπτεία από υπουργείο ή φορέα, χωρίς έλεγχο αν ο σπουδαστής καθοδηγείται στην εργασία.

Και στη συνέχεια ο σπουδαστής παίρνει μια βεβαίωση σπουδών για να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης πληρώνοντας και τα παράβολα και τα προσόντα του να είναι τελικά σαν απολυτήριο λυκείου!

Ο κόσμος της κατάρτισης είναι απέναντι στο νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ο Δ. Κουτσούμπας και άλλα πράγματα ζητάει και έχει ανάγκη. Και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μοναδική σύγχρονη απάντηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών για σύγχρονες κτιριακές δομές για την ΕΕΚ, για μόνιμους καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, σύγχρονα εργαστήρια, ώστε να πληρώνεται κανονικά η πρακτική και ώστε η απόκτηση πτυχίου να εξασφαλίζει το δικαίωμα στο επάγγελμα.

Υπάρχουν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις οι νέοι να μαθαίνουν και να ασκούν το επάγγελμα που επιλέγουν, τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν βλέπει τα παιδιά των ΙΕΚ και των ΕΠΑΛ ως αναλώσιμους και ως πελάτες.

Ακόμα, σχολίασε ότι πάει πολύ πάει πολύ να παρουσιάζεστε ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων με αφορμή τη συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όταν το μόνο δικαιώματα που αναγνωρίζει στη λαϊκή οικογένεια είναι να φεύγει από το σούπερ μάρκετ με τις τσάντες άδειες, όταν βάζει τιμή στα πτυχία, όταν παραβιάζει το αδιάβλητο της ψήφου με την επιστολική και όταν εμπλέκει πιο ενεργά τον λαό στη φωτιά του πολέμου στη Μ. Ανατολή με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν μιλάμε για αναγνώριση μιας μορφής συμβίωσης, αλλά μιλάμε για την τεκνοθεσία από κοινού γονική μέριμνα, δηλαδή κατάργηση των εννοιών πατρότητας και μητρότητας γεγονός που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε «γονέα 1, 2, 3 και βάλε», αλλά και σε ακραία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με πραγματικές μπίζνες για την παρένθετη μητρότητα.