Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Χρήμα με τη «σέσουλα» στο κεφάλαιο και σκληρά μέτρα στον λαό

Με φράσεις περί «ιστορικού» και «ρηξικέλευθου» σχεδίου συνόδεψε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την παρουσίαση του λεγόμενου «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αυτού του νέου υπερμνημονίου που θα υποβάλει σε νέες θυσίες δίχως τέλος τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Πίσω από τα εύηχα συνθήματα που χρησιμοποίησαν ο ίδιος και οι συναρμόδιοι υπουργοί για να σερβίρουν ως «ξαναζεσταμένη σούπα» ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», που θα είναι «ανταγωνιστικό και εξωστρεφές», δηλαδή ακριβώς αυτό που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (από τα πρώτα μνημόνια έως σήμερα) και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με τη νέα κρίση, κρύβεται ένας βαρύς λογαριασμός για τον λαό, με στόχο να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να βρεθεί κερδοφόρα διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είναι «ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη».

Με βάση τις ιεραρχήσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, από τα 30 πλέον δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα που θα δοθούν στο κεφάλαιο -«κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα νέο ΕΣΠΑ» όπως είπε ο πρωθυπουργός- η μερίδια του λέοντος θα πάει στις «πράσινες» μπίζνες και την «ψηφιακή» μετάβαση. Συγκεκριμένα: Στον πρώτο πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» θα δοθούν 6 δισ. ευρώ, στον δεύτερο πυλώνα της «ψηφιακής μετάβασης» 2,1 δισ. ευρώ, στον τρίτο πυλώνα που αφορά την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή» 5,2 δισ. ευρώ και στον τέταρτο τομέα που είναι οι «επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας» 4,8 δισ. ευρώ.

Κοντά στα 18,2 δισ. ευρώ θα είναι οι επιδοτήσεις και περίπου 12,7 δισ. ευρώ τα δάνεια. Εάν συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, συνολικά θα κινητοποιηθούν περί τα 57 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το παραμύθι των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, λέγοντας πως το σχέδιο «φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία». Φυσικά, ακόμα και αν δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτές θα είναι με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Άλλωστε, και μόνο το γεγονός πως στη σχετική λίστα με τις «μεταρρυθμίσεις» φιγουράρουν οι ανατροπές του αιώνα στα Εργασιακά, δηλαδή το αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, και το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, είναι ενδεικτικό για την …«ποιότητα» αυτών των θέσεων εργασίας.

Τα νέα προκλητικά πακέτα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δίνει μια «πρόγευση» προαναγγέλλοντας φορολογικό σύστημα «που θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη».

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής