Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση -συζήτηση στην Καισαριανή για την Υγεία με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ _Φωτο

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, μαζί με το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών και το παράρτημα Καισαριανής της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, οργάνωσαν μια ακόμη δράση _με την αμέριστη στήριξη του δήμου, από τότε που τη διαχείριση ανέλαβε η ΛαΣυ με επικεφαλής τον κομμουνιστή _θέμα: «Εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Καλύπτονται οι ανάγκες μας για σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας;»

Κεντρική ομιλήτρια: η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος _ ΟΕΝΓΕ,  με  παρεμβάσεις υγειονομικών της πόλης και κατοίκων.

Εισαγωγικά η Δώρα Βαγενά, πρόεδρος της της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός του καρκινοπαθή από την Κρήτη που _άπελπις αυτοκτόνησε περιμένοντας το φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του και στη συνέχεια στις προσεχείς δράσεις _βλ. παρακάτω αναλυτικά.

Η εισηγήτρια στη συνέχεια, μιλώντας απλή γλώσσα με παραδείγματα και νούμερα, μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις στον τομέα υγείας _ειδικότερα από την εποχή του Συριζα και μετά, αναφερόμενη στις αυξήσεις για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας (~800 εκατ. Ευρώ + άλλα τόσα περίπου των ασφαλιστικών ταμείων, που με τον ιδρώτα και το αίμα τους πλήρωσε και πληρώνει ο εργαζόμενος και η λαϊκή οικογένεια). Επίσης για τη λεγόμενη “συνύπαρξη” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που ουσιαστικά σημαίνει ξεπούλημα και παραπέρα εμπορευματοποίηση του κατ ευφημισμό ΕΣΥ.

Στάθηκε αναλυτικά στο επίμαχο των ημερών –πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση για την καθιέρωση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων με τον σχετικό τιμοκατάλογο _συνέχεια των απογευματινών ιατρείων, όπου επίσης υπάρχει καθορισμένο κοστολόγιο για τον ασθενή και την τσέπη του. Οι συνέπειες και αυτού του μέτρου θα είναι εξοντωτικές για τον λαό και την υγεία του, αφού όποιος δεν έχει να πληρώσει, θα συνεχίσει να στοιβάζεται στις λίστες των τακτικών χειρουργείων περιμένοντας μάταια τη σειρά του, αφού πολλές επεμβάσεις έχουν αναμονή ετών! Έκανε μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στην προ και μετά covid εποχή.

Αντί το κράτος και η κυβέρνηση _είπε να κάνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, αντί να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και να βελτιώσουν τις συνθήκες της δουλειάς τους, ανοίγουν μια ακόμα μπίζνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξασφαλίζουν μάλιστα εγγυημένη πελατεία στα επί πληρωμή χειρουργεία, αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα εκκρεμούν πάνω από 100.000 επεμβάσεις. Θυμίζουμε πως από τα 150.000 περιστατικά που καταγράφονταν στη λίστα μετά την εκκαθάριση, ένα 38% στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο, ενώ από τα εναπομείναντα, 1 στα 4 εκκρεμεί για περισσότερο από έναν χρόνο, το 43% είναι σε αναμονή μέχρι 4 μήνες και το 31% από 4 μήνες έως έναν χρόνο. Όσοι από αυτούς αναγκαστούν να καταφύγουν στα απογευματινά χειρουργεία, θα πληρώσουν από την τσέπη τους «νόμιμο» φακελάκι από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης, αναποδογυρίζοντας ξεδιάντροπα την πραγματικότητα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα απογευματινά χειρουργεία ως μέτρο …ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή είναι φτηνότερα και άρα πιο «ανταγωνιστικά» από τον ιδιωτικό τομέα! Να πού οδηγεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με την παράλληλη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Να γίνεται πιο «ανταγωνιστικός» ο δημόσιος με τα κριτήρια που πουλάει την Υγεία – εμπόρευμα ο ιδιωτικός!

Αναφέρθηκε επίσης στην φαινομενικά ασήμαντη συμμετοχή των 3€, που αθροιστικά είναι δεκάδες χιλιάδες, όπως και σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα (μαστογραφίες κλπ)

Πρόοδος δεν είναι να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, ούτε το «νόμιμο φακελάκι» που φέρνουν μαζί τους τα απογευματινά χειρουργεία. Πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους, από το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και ραγδαία εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας που υπερασπίζονται όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πραγματική πρόοδος είναι να απολαμβάνει ο λαός καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, που απογειώνει τις δυνατότητες όχι μόνο στη θεραπεία αλλά κυρίως στην πρόληψη. Εκεί πρέπει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις το εργατικό — λαϊκό κίνημα, χτυπώντας στη ρίζα τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού του σάπιου συστήματος.

Στη συνέχεια έκαναν παρεμβάσεις ο Νικόδημος Κατσαρέλης γιατρός πνευμονολόγος, πρόεδρος ΔΣ Δήμου συνεργαζόμενος με τη ΛαΣυ και ο νεαρός γιατρός Νίκος Βεχλίδης, δίνοντας στοιχεία και διευκρινήσεις

Ανακοίνωση ΚΑΛΕΣΜΑ

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο! Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την ανοχή δημοτικών αρχών, τα δημόσια νοσοκομεία και η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν οδηγηθεί σε πλήρη υποβάθμιση με πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία του λαού.

🔘  Το Κέντρο Υγείας Παγκρατίου παραμένει υποστελεχωμένο με ειδικότητες γιατρών ανύπαρκτες, ραντεβού να κλείνονται μετά από 2 ή 3 μήνες. Και αυτοί οι γιατροί που υπάρχουν, να καλούνται να καλύπτουν και ανάγκες επιτροπών ΚΕΠΑ με αποτέλεσμα να μένουν μεγαλύτερα κενά για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Η πλειοψηφία των ραντεβού κλείνονται το πρωί και οι εργαζόμενοι που χρήζουν επίσκεψης σε κάποιον γιατρό 6α πρέπει ή να παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους ή να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να επισκέπτονται ιδιώτη.

🔘  Το Κέντρο Υγείας Παιδιού έχει μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Παιδίατρος κάνει ιατρείο μόνο δύο πρωινά τη βδομάδα, τις ώρες δηλαδή που τα παιδιά έχουν σχολείο και η πλειοψηφία των γονέων δουλεύει. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο παιδίατρος δέχεται μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού (πχ εμβολιασμοί) και δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης ενός εκτάκτου περιστατικού (πχ ίωσης). Τα ραντεβού με άλλες περιζήτητες ειδικότητες, όπως οι αναπτυξιολόγοι, κλείνονται με καθυστέρηση μηνών.

🔘  Ο Δήμος Καισαριανής δεν έχει ούτε μια (!) δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Γι’ αυτή την κατάσταση δεν μιλάμε απλά για αδιαφορία των ιθυνόντων αλλά για συνειδητή πολιτική υποβάθμισης προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ απαξιώνονται συνεχώς οι δημόσιες δομές υγείας και τα μικρομάγαζα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, έχουν ξεφυτρώσει στην περιοχή μας πάνω από 4 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία 3 χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι να βάζει ο λαός βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνει εξετάσεις και θεραπείες σε ιδιωτικά διαγνωστικά και κλινικές αφού η αναμονή για ραντεβού στις δημόσιες δομές είναι για μετά από μήνες. Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την εξουθένωση, τους χαμηλούς μισθούς, την αβεβαιότητα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περάσαμε μια πανδημία στην οποία αποδείχτηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Υγεία δεν πρέπει να λογίζεται με βάση την τσέπη του καθενός. Όπως επίσης αποδείχτηκε και ο παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα Υγείας που για να ανοίξει επιπλέον κλίνες ΜΕΘ απαιτούσε (και πήρε από την κυβέρνηση) επιδότηση χιλιάδων ευρώ για κάθε κλίνη.

Σε όλα τα προηγούμενα προστίθενται συνεχώς και νέες αρνητικές εξελίξεις που μεγαλώνουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη λειτουργία της με βάση το πορτοφόλι. Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής εκτινάσσεται, ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ώστε να επιδοτούνται οι φαρμακοβιομήχανοι, χαράτσι 1 έως 3 ευρώ σε κάθε ασφαλισμένο κάθε φορά που ο γιατρός τού δίνει παραπεμπτικό για εξετάσεις και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ανακοινώνοντας κάθε τόσο και νέους τρόπους για να ξαφρίζει το κράτος τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Όλα αυτά είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να δίνει ψίχουλα για Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία και να τελειώνει ο μισθός και η σύνταξη στις 15 μέρες του μήνα, για να πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ για να πηγαίνει η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα εμπλέκοντας την χώρα σε επικίνδυνα σχέδια. Όλα αυτά είναι προτεραιότητες και κατευθύνσεις ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη του πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και δεν νοιάζεται για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση σας καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγωνιστική συμπόρευση. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους υγειονομικούς, όλο τον λαό της περιοχής. Να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση.

Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Δημιουργία Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καισαριανή πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με δυνατότητα φροντίδας επειγόντων περιστατικών, με 24ωρη λειτουργία και βραχεία νοσηλεία.
  • Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κ.Υ Παγκρατίου και κάλυψη όλων των κενών σε ειδικότητες που σήμερα λείπουν.
  • Να ολοκληρωθεί και να στελεχωθεί επαρκώς με μόνιμο προσωπικό το ΚΗΦΗ.

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης, να δυναμώσει τον αγώνα του για την δημιουργία και την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή μας και να συμμετέχει δυναμικά στις δράσεις μας:     

  • Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 10.30 πμ. συμβολική κατάληψη του ΚΥ Παγκρατίου(Κόνωνος)
  • Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Καισαριανής που δεν έκρυψε τα προβλήματα κάτω απ’ το χάλι, αντίθετα μας κάλεσε σε αγώνα για διεκδίκηση χρηματοδότησης και προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών μας και γι’ αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε:

Σάββατο 30 Μαρτίου κινητοποίηση με σύνθημα «Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ, βγαίνουμε στο δρόμο για τα δίκαια αιτήματά μας» με μπροστάρη τη δημοτική αρχή, απαιτώντας από Περιφέρεια και Υπουργεία αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Ξεκινάμε στις 12 το μεσημέρι από τα συνεργεία του δήμου (τέρμα του 224)

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής _
Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων – Παράρτημα Καισαριανής_
Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής

Καισαριανή: Η Πόλη έχει Φωνή _ΟΛΟΙ στο δρόμο στις 30 Μάρτη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

& ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α.

Θα είμαστε κι εμείς εκεί!

Την Δευτέρα 26/2/2024 καλεστήκαμε από τον δήμαρχο Ηλία Σταμέλο σε μια συζήτηση-ενημέρωση όλων των φορέων της πόλης, για την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος μας. Η περιγραφή ήταν λεπτομερής, αναλυτική και πλήρως διαφωτιστική.
Ήταν μια θετική πρωτοβουλία, καθώς τα προηγούμενα 4 χρόνια η πόρτα του Δημαρχείου ήταν κλειστή για εμάς, για τις ερωτήσεις μας, τη γνώμη μας, τις ανάγκες μας.

Τι συμπεράσματα βγάζουμε:

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή που ή θα χάσουμε και τα λίγα που απέμειναν ή θα υψώσουμε φωνή απαίτησης στους κυβερνώντες. Οι δήμοι καλούνται να αποτελόσουν το μακρύ χέρι του κράτους. Του ίδιου κράτους που παίρνει το 95% των φόρων για τον λαό και δεν το επιστρέφει στις ανάγκες του. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει διαχρονικά κόβουν χρηματοδότηση και δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από τους Δήμους, δίνοντας πλέον πιο επιθετικά την κατεύθυνση στις δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν έσοδα από εμάς.

Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση στον Δήμο Καισαριανής:

  • Λεφτά πολλά μαζεύονται σε λίγες τσέπες. Τα μεγάλα ποσά τραβιούνται σε έργα… γλέντι των εργολάβων. Δεν είναι επιλέξιμα κρίσιμα έργα, για τη ζωή τη δική μας, των παιδιών, των εγγονιών μας.
  • Η μόνη διέξοδος που δίνει το κράτος με το καθεστώς της 1 πρόσληψης για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις για κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων είναι η ιδιωτικοποίηση ή η ανταποδοτικότητα.
  • Παλιά και νέα κοράκια επιβουλεύονται όσα για 10ετίες έχτισαν οι Καισαριανιώτες με αγώνες στα «Ξύλινα», στον Υμηττό, στο Σκοπευτήριο.

Οι δήμοι
ή θα δώσουν τη χαριστική βολή
ή θα σταθούν τελευταίο αποκούμπι.

Η δημοτική αρχή της Καισαριανής μας δήλωσε ότι δεν θα πειθαρχήσει σε αυτήν την κατεύθυνση ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, παράδοσης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού. Μας έκανε όμως σαφή τα όρια της διαχείρισης και των λύσεων που μπορεί να προκύψουν από αυτήν.

Και μας κάλεσε να θέσουμε ανοικτά και να διεκδικήσουμε μαζί όσα έχουμε ανάγκη:

  • Να έχουμε Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην πόλη.
  • Να ολοκληρωθεί και να στελεχωθεί επαρκώς με μόνιμο προσωπικό το ΚΗΦΗ.
  • Να έχουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές που προασπίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Να μην κινδυνεύει από φωτιά ο Βλητικός σταθμός, να υπάρχει εξοπλισμός για την πολιτική προστασία.
  • Κάτω τα χέρια από την περιουσία του λαού στην Καισαριανή. Να προστατευθεί από τα κοράκια ο ορεινός όγκος του Υμηττού, τα «Ξύλινα» να αποδοθούν στον λαό της πόλης και όχι στους επίδοξους καταπατητές του Υμηττού.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική
Εμείς Ξέρουμε!

Η πολύχρονη πείρα μας, μας καταδεικνύει τον δρόμο που ξέρουμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, να καθυστερήσει τα σχέδιά τους. Αυτός είναι μόνο ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, μαζί με όλο τον λαό που θίγεται συνεχώς από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση
στις 30 Μάρτη με σύνθημα

Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ, βγαίνουμε στο δρόμο
για τα δίκαια αιτήματά μας
με μπροστάρη τη δημοτική αρχή, στους δρόμους της πόλης μας.
Απαιτώντας από Περιφέρεια και Υπουργεία
αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν!