Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντυπωσιακές εικόνες από τον μαγευτικό “χορό” ενός σμήνους ψαρονιών στον ουρανό της Σαρδηνίας

Το μοναδικό αυτό θέαμα που απαθανάτισε ο 41χρονος Ρομπέρτο ​​Μπιντάου ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι έχει την τύχη να απολαμβάνει το κελάηδισμα των πανέμορφων αυτών πουλιών κάθε χρόνο την ίδια ώρα. «Συναντιούνται στην πόλη την ώρα που ο ήλιος βασιλεύει και μετά ξεκουράζονται στα δέντρα», λέει. «Μεταναστεύουν από βορρά προς νότο, το φθινόπωρο φτάνουν στο Sassari και πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν το χορό τους».

Σμήνος από ψαρόνια “στολίζει” με το “χορό” του
τον ουρανό της Ιταλίας

Όπως αναφέρει ο Guardian, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί τα ψαρόνια «μουρμουρίζουν». Σύμφωνα με μια θεωρία, αυτός είναι ένας τρόπος για να διατηρούνται ζεστά, προτού κουρνιάσουν στα δέντρα. Σύμφωνα με μια άλλη, όμως, φαίνεται πως αποτελεί έναν τρόπο επιβίωσης του εκάστοτε πτηνού, όταν δέχεται επίθεση από αρπακτικά. Το πώς καταφέρνουν να συντονίζονται ρυθμικά σε τόσο κοντινή απόσταση, αποτελεί ένα ακόμη μυστήριο. Μια μελέτη το 2013 διαπίστωσε ότι κάθε ψαρόνι ανταποκρινόταν αμέσως στα έξι ή επτά πουλιά που ήταν πιο κοντά του για να διατηρήσει τη συνοχή της ομάδας.

Εδώ μια εικόνα από το Ισραήλ το 2019


ℹ️  Το ψαρόνι _ο στούρνος όπως το λένε (και επίσης γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο λαζούρι) αριθμεί ~55 μεταναστευτικά είδη _στη χώρα μας έρχονται τον Οκτώβρη –Νοέμβρη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο. Ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο παντού στον πλανήτη _βόρεια και κεντρική Ευρώπη, νότια Αυστραλία βόρεια και Κεντρική Αμερική, το χειμώνα στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Αλλάζει χρώμα του ανάλογα με τις εποχές του έτους και τρέφεται με σκουλήκια, αράχνες, είδη γεωσκωλήκων, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια και άλλους καρπούς, ενώ αποτελεί τροφή για νυφίτσες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και γεράκια.