Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΡΤopen – ΑΤΕΧΝΩΣ: Συζήτηση με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Με τον Πάνο Ζάχαρη και  τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη συζητήσαμε για τη δράση της Χρυσής Αυγής, στην εκπομπή ΑΤΕΧΝΩΣ στην ΕΡΤopen.

Αφορμή η δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη δικογραφία και το κατηγορητήριο της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ, έχουν ενταχθεί σειρά άγριων εγκληματικών πράξεων όπως η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η επίθεση στους αλιεργάτες, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση στο 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση  που όταν δε δολοφονεί υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εχει ως θεωρία της το ρατσισμό, την «ανωτερότητα της φυλής», τον άκρατο εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Προωθεί τον χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους ξένους εργάτες, στους κομμουνιστές και τους αντιφασίστες. Οργανώνει και εκτελεί εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Από όλα αυτά κυρίως, απορρέει ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης.

Βέβαια, ως τσιράκι του κεφαλαίου, η Χρυσή Αυγή έχει και γερά νήματα που τη συνδέουν με τμήματα του κεφαλαίου (κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα ρεπορτάζ για τη χρηματοδότησή της).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα προσφυγόπουλα – παιδιά της ανθρωπότητας

ΕΡΤopen-Ατέχνως: Συζήτηση με την Αλεξάνδρα Μπαλού για την επίσκεψη Ομπάμα (AUDIO)