Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Πάνω από το 1/3 των νέων έχουν θετική άποψη για τον Κομμουνισμό

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν… κουρεμένοι. Ο λόγος για τους υπεύθυνους του – χρηματοδοτούμενου από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες – ιδρύματος «Victims of Communism» (Θύματα του Κομμουνισμού), των οποίων η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δείχνει να γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον τους.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω… «ευαγές ίδρυμα» παρήγγειλε σχετική έρευνα-δημοσκόπηση, ώστε να διαπιστωθεί τι άποψη έχουν οι νεότερες ηλικίες (20-38 ετών) στις ΗΠΑ για τον σοσιαλισμό. Την έρευνα διενήργησε το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για το ίδρυμα. Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη για τον όρο «κομμουνισμός», ποσοστό που είναι κατά 8 μονάδες υψηλότερο από αυτό του 2018. Την ίδια στιγμή, πτώση παρουσιάζει σε σχέση με πέρυσι η θετική άποψη των νέων για το καπιταλιστικό σύστημα.

Στην ερώτηση αν θα ψηφίζατε έναν σοσιαλιστή υποψήφιο, το 70% των λεγόμενων «millennials» (20-38 ετών) απάντησαν θετικά.

Στην ίδια έρευνα, το 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η κοινωνία θα ήταν καλύτερη εάν καταργούνταν η ατομική ιδιοκτησία», ενώ το 45% των νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών δήλωσαν ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε την «τιμητική» του στην έρευνα, καθώς το 27% των ερωτηθέντων τον επέλεξε ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη». Το 22% επέλεξε τον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και το 15% το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δήλωσαν «προβληματισμένοι» από τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δεκαετιών στις ΗΠΑ.