Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηράκλειο: διακοπή ποδοσφαιρικού αγώνα της τοπικής κατηγορίας λόγω… αντιρατσιστικού πανό!

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης //

Διακόπηκε την Κυριακή 6/10 ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Τηγανίτη ΑΣΗ και του Κόροιβου στο γήπεδο των Αγίων Παρασκιών στο Ηράκλειο και για την πρώτη αγωνιστική του τοπικού πρωταθλήματος (Γ’ ΕΠΣ Ηρακλείου) λόγω της ανάρτησης… αντιρατσιστικού πανό! Το επίμαχο πανό έγραφε: “Το κράτος δολοφονεί, να μη συνηθίσουμε στο θάνατο. Ούτε στη Μόρια, ούτε πουθενά” με την υπογραφή Αλληλεγγύη στους/στις μετανάστες/ριες.

Συγκεκριμένα, ο διαιτητής του αγώνα, πιστός στο δόγμα του No Politica στα γήπεδα που προωθούν η FIFA, η ΕΠΟ κι η κεντρική εξουσία και το οποίο αποτελεί το φανερό εκκολαπτήριο του ρατσισμού και του φασισμού στον χώρο του αθλητισμού, αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας επειδή οι φίλαθλοι της ομάδας Τηγανίτης ΑΣΗ ανάρτησαν πανό αλληλεγγύης προς τους μετανάστες. Αρχικά ζητήθηκε η αφαίρεση του πανό αλληλεγγύης όμως οι φίλαθλοι αλλά και οι παίκτες της ομάδας αρνήθηκαν να… συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις του διαιτητή και αυτός αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο περιστατικό έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν όταν πριν δύο χρόνια ο διαιτητής του αγώνα Πατούχα-Τηγανίτη ΑΣΗ (0-2) και για λογαριασμό πάλι της Γ’ ΕΠΣΗ απείλησε με διακοπή τον αγώνα λόγω αντιφασιστικού πανό που κράτησαν στην έναρξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και που αργότερα είχε αναρτηθεί σε σημείο για να φαίνεται σε ολόκληρο το γήπεδο και το οποίο αναφέρονταν στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των Ανωγείων από τις δυνάμεις Κατοχής των ναζί στο νησί. Σε εκείνο το πανό αναγράφονταν το σύνθημα: “Τη Βιάννο και τα Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί / φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”.

Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και τον Μάρτιο του 2018 όταν διεκόπη στο 78’ ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Γ΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Χανίων, μεταξύ της Υρτακίνας και του Ασπάλαθου που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Κανδάνου κι ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ των γηπεδούχων (Υρτακίνα) ύστερα από σχετική απόφαση του διαιτητή Τσιλίκα. Αιτία ήταν και τότε το αντιφασιστικό πανό (έγραφε: “Την Κάντανο, τα Ανώγεια, τα κάψαν οι ναζί / φασίστες δε χωράνε σ’ ολόκληρη τη Γη”) που είχαν αναρτήσει οπαδοί του Ασπάλαθου και το οποίο η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων (ΕΠΣΧ) είχε θεωρήσει ότι παραβίαζε τους κανόνες της FIFA προτρέποντας τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Τηγανίτη ΑΣΗ για το πρόσφατο γεγονός:

Στο σημερινό αγώνα του ποδοσφαιρικού μας τμήματος απέναντι στον Κόροιβο για τη 1η αγωνιστική της Γ’ ΕΠΣ Ηρακλείου, η ομάδας μας πήρε θέση για τα τελευταία γεγονότα με τους νεκρούς στο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας. Αναρτήσαμε πανό αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και ο διαιτητής αρνήθηκε να ξεκινήσει το παιχνίδι εάν δεν κατέβαινε από την κερκίδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του το πανό έχει περιεχόμενο που είναι ενάντια στον κανονισμό “No politica” στα γήπεδα.

Το πανό δεν το κατεβάσαμε ποτέ και το φύλλο αγώνα συμπληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί επίσημα ο αγώνας.

Η αλληλεγγύη το όπλο μας,
Τηγανιτης
ΥΓ: η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει ήττα!