Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή υστε­ρία για το τεί­χος του Βε­ρο­λί­νου

  Το τεί­χος του Βε­ρο­λί­νου χτί­στη­κε τον Αύ­γου­στο 1961 και γκρεμίστηκε με την ανα­τρο­πή της Γερ­μα­νι­κής Λα­ο­κρα­τι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας (DDR-ΓΛΔ) τον Νο­έμ­βρη 1989.

— |> Δημήτρης Κουτσούμπας ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ – από τη συνέντευξη στο ρ/σ «Παραπολιτικά» <|
Το ΚΚΕ το αντιμετωπίζει έτσι όπως πρέπει νομίζω να το αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί.
Γιατί οποιαδήποτε εκτίμηση και οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός πρέπει να το βλέπεις πλέον εκ του αποτελέσματος, με βάση την ιστορική πείρα και τι πρόσφερε και τι έφερε για τους λαούς.
Και βλέπουμε βεβαίως ότι μετά το 1989 -αυτά τα 30 χρόνια– και για το γερμανικό λαό και για τους λαούς της Ευρώπης έχουμε αντιδραστικοποίηση, άνοδο φασιστικών – ακροδεξιών τάσεων, επικράτηση ρεβανσισμού, έχουμε όξυνση οικονομικών κρίσεων, ανεργίας, προβλημάτων, πράγματα που δεν υπήρχαν σε αυτό το σοσιαλιστικό μέρος της Γερμανίας τότε.
Ούτε ανεργία υπήρχε, η Παιδεία, η Υγεία ήταν σε υψηλά επίπεδα δωρεάν και δημόσια, ο πολιτισμός, μια σειρά δηλαδή πλευρές απαραίτητες για να μπορεί ο άνθρωπος να αισθάνεται ελεύθερος, ήταν παρούσες.
Μπορεί να υπήρχαν λάθη, έχουμε κάνει κριτική, έχουμε βγάλει και εμείς συμπεράσματα από το πως αυτή η προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον περασμένο αιώνα -φυσικά σε άλλες συνθήκες- επέδρασε στους λαούς είτε θετικά είτε αρνητικά, όμως το τελικό διακύβευμα είναι αυτό: Εκεί γινόταν ουσιαστικά σύγκρουση καπιταλισμού και σοσιαλισμού.

Αυτές τις μέρες «γιορτάζεται» η επέτειος της «πτώσης του Βερολίνου» 1989.
Κάνουν ουρά να βρεθούν μπροστά – μπροστά στις φιέστες μάζες ανέργων, επισφαλών και καταδικασμένων για όλη τους τη ζωή στην ανέχεια.
Αυτοί που πρέπει να την επικρίνουν, πανηγυρίζουν.
Φέτος ήταν πράγματι μια φοβερή χρονιά. Όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, όλα οι εργασιακές κατακτήσεις, όλα τα στοιχεία ευημερίας που κυριαρχούσαν εκεί πριν από το 89 εξαφανίστηκαν.
                                    Προς όφελος τίνος;
Του κεφαλαίου! Η άρχουσα τάξη και ο νεοφιλελευθερισμός άρχισαν από τότε μια ασταμάτητη θριαμβευτική πορεία.
                   Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από από το χωρισμό σε δύο μπλοκ;
Υ
πάρχει! και είναι ακριβώς αυτό που επακολούθησε: ο άνθρωπος με τη μορφή εμπορεύματος, στον κόσμο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στον κόσμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού όπου ζούμε παγιδευμένοι στην πεποίθηση πως είναι η μόνη δυνατή ελευθερία.
Δεν υπάρχει τίποτε να γιορτάσουμε για την κατάρρευση των τειχών του Βερολίνου, υπάρχει μόνο απέραντη θλίψη.

[υπογραφή] Ραδιοφωνικές, εκλάμψεις μια καθημερινής σκέψης με τον Ντιέγκο Φούσαρο

Από ένα ρεπορτάζ στα αζήτητα -σε ένα «ασήμαντο» (1.520 προβολές, από 6 Νοε 2019) «Radio TV»   …

Atexnos Logo ^^

💥  Στους μη­χα­νι­σμούς της κα­πι­τα­λι­στι­κής προ­πα­γάν­δας το τεί­χος έχει χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως «έγκλη­μα», «αί­σχος», «Τεί­χος της Ντρο­πής» που χώ­ρι­ζε ένα έθνος, μια πόλη, οι­κο­γέ­νειες κ.ο.κ.
Αναμενόμενα λοιπόν τα «αφιερώματα» των αστών σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα

Σταχυολογούμε

|> Γερμανία <|

Πέρα από τα τετριμμένα «το Βερολίνο γιορτάζει 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους»«λεπτό προς λεπτό» κά, μαθαίνουμε –tagesspiegel.destern.de κά (MDR κλπ) για μια πρωτοβουλία Trump -πως «ο Donald δέχεται ως δώρο ένα κομμάτι του τείχους».
Το 2,7 τόνων πακέτο, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ (γίνεται και αναλυτική περιγραφή με φωτογραφίες κλπ …πλοίο + αεροπλάνο!) και οδεύει προς τον Λευκό Οίκο, ώστε σήμερα βράδυ 8-Νοε, επέτειο της πτώσης του Τείχους να είναι «εκεί που πρέπει».

Dear president D Trump

Υπάρχει μάλιστα συνοδευτική επιστολή (από τους φίλους της πρωτοβουλίας “Offene Gesellschaft” – «Ανοικτή Κοινωνία») με την υπόμνηση ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν» … και «το μόνο έγκλημά τους είναι η επιθυμία τους να είναι ελεύθεροι».
Οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να επισημάνουν το ρόλο των ΗΠΑ στην πτώση του τείχους το 1989 -από τον Κένεντι στον Ρέιγκαν, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ «είχαν αντιταχθεί στο τείχος» και ότι
Δίνεται στον Trump «για να τιμήσουμε την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών στην οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς τοίχους»

|> Γαλλία <|

Εδώ έχουμε πολύ περισσότερα «αφιερώματα», αναλύσεις επί αναλύσεων κλπ. κυριαρχούν τα βίντεο (Le Monde κά)

|> Ρωσία <|

Τα ΜΜΕ επικεντρώνουν βασικά στην πρόσκληση του ρώσου Ρώσου πρέσβη στους εορτασμούς και η «Новая газета» με τίτλο «Σημάδι στο πρόσωπο της Ευρώπης», γράφει: «Τριάντα χρόνια πριν, το τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε σε μόλις λίγες ώρες … Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί; ότι το Τείχος του Βερολίνου θα καταρρεύσει …»,
παρόμοιες αναρτήσεις από Radio S
putnik, RIA Novosti κλπ. ενώ γίνεται ευρεία αναπαραγωγή των «δυτικών» ΜΜΕ Euronews, Deutsche Welle – RBC- BBC (Russian Service)
Ξεχωρίζουμε το ρεπορτάζ του «ειδικού του Novosti από Washington, Михаил Тургиев – Mikhail Turgiev που -συζητώντας με τον Hope Harrison, που «έτυχε παρών» στα γεγονότα «προβαίνει σε πολιτική εκτίμηση τη διαδικασία επανένωσης της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», μετά από συζητήσεις με αμερικάνους «ειδικούς» επισημαίνοντας πως…

  1. Δεν υπάρχει ακόμη ενοποίηση στην οικονομία
  2. Η διαδικασία διαμόρφωσης ενιαίας ταυτότητας, συνεχίζεται (λόγω υστέρησης ανάπτυξης της ανατολής)
  3. Η συντριπτική μερίδα της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ελίτ της χώρας εξακολουθεί να είναι από τη Δύση, όπως και οι μεγαλύτερες εταιρείες στο γερμανικό χρηματιστήριο
  4. Με την πάροδο του χρόνου, όλα θα «εξομαλυνθούν», όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα.
  5. Οι περισσότεροι νεαροί αγνοούν τελείως, ότι «κάποτε» υπήρχε τείχος
  6. Σχεδόν 90% των Ανατολικογερμανών δεν μετανιώνουν,
  7. … η ανατολικογερμανίδα Angela Merkel, θυμάται
  8. κλπ.

ΣΣ
Ο Hope Harrison, ανήκει στους λεγόμενους σοβιετολόγους. Συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στην ιστορία του Τείχους του Βερολίνου και έχει γράψει σχετικά βιβλία. Το 1989 είχε ήδη ασχοληθεί με το θέμα σε κατά παραγγελία  -από τη Γερμανία (συνεντεύξεις με αξιωματούχους κλπ), με διατριβή  και με την έναρξη των γεγονότων ήδη πετούσε «τυχαία» για Βερολίνο, όπου έμεινε 10 μέρες «εκστασιασμένος από τέτοια απροσδόκητα νέα» – θυμάται.
Το βιβλίο Driving the Soviets up the Wall. Soviet-East German Relations, 1953–1961 κυκλοφόρησε το 2003.
Παρόλ’ αυτά αναφέρεται περισσότερο -σχεδόν αποκλειστικά, στον (μέχρι το 1971) ΓΓ του ΚΚ Γερμανίας Walter Ulbricht, καταρχήν «απρόθυμο» να ακολουθήσει τη φιλελεύθερη προσέγγιση των «νέων ιδεών» (1953) «σε μια βιτρίνα κομμουνισμού» στην DDR, ώστε να γίνει πιο «ελκυστική» τόσο για τον πληθυσμό της όσο και στους δυτικογερμανούς, κατά δεύτερο, αντίθετο στις θέσεις του Χρουστσόφ 1956/57 και στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, επίσης στους πολιτικούς ελιγμούς της ΕΣΣΔ έναντι των ΗΠΑ κατά την κρίση του Βερολίνου (1958-1961), στη σοβιετικη Deutschlandpolitik τη 10ετία του 1950 -ακόμη και στις στενές σχέσεις ΕΣΣΔ ΛΔ – Κίνας εκείνη την περίοδο.
Επίσης αναφέρει – στο ζήτημα της ανέγερσης του Τείχους, ότι ο Willy Brandt επεσήμανε στα απομνημονεύματά του την καταρχήν αποδοχή από τους αμερικάνους (που «δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση») καθώς και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5 και MI6.
Κατά τον Harrison ο μεν Χρουστσόφ ήταν ο πιστός ιδεολόγος, ενώ ο Ulbricht ενδιαφέρθηκε απλώς για τη διατήρηση και την επέκταση της εξουσίας του.
Χρησιμοποιεί μάλιστα -χαρακτηριστικά, για την DDR εκείνης της περιόδου τη γνωστή έκφραση «the tail is wagging the dog», θέλοντας να μιλήσει για ανισοβαρείς σχέσεις και για «κακές» ασημαντότητες που βρίσκουν τρόπο να επιβάλλονται.
Για να φτάσει στο «ψητό» πως ο Ulbricht, «όντας πιο κοντά στην πραγματικότητα της Ανατολικής Γερμανίας  αντιλήφθηκε το μάταιο ότι δηλ. θα ήταν αδύνατο να μετατρέψει το σοσιαλιστικό κομμάτι της Γερμανίας με την προγραμματισμένη οικονομία σε μια βιώσιμη και ελκυστική εναλλακτική λύση στη δημοκρατική και καταναλωτική Δυτική Γερμανία»….

Berliner Mauer

|> Ισπανία <|

El País |> «Ανατομία ενός ιστορικού ατυχήματος» … Ένα από τα πιο έκτακτα επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, ήταν το αποτέλεσμα ενός σφάλματος των υψηλόβαθμων ηγετών της DDR. Το θυμούνται τώρα, 30 χρόνια αργότερα, οι πρωταγωνιστές της 9ης Νοεμβρίου που άλλαξαν το πεπρωμένο της Ευρώπης και του κόσμου.
RED+ Noticias |> Ο Riccardo Ehrman, ο δημοσιογράφος που πυροδότησε την πτώση του τείχους.
La Voz de Asturias – Riccardo Ehrman |> «Η ερώτησή μου ήταν η σπίθα που το προκάλεσε
ABC.es-  Το τείχος του Βερολίνου από BBC World |> 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: το παράξενο πεπρωμένο του … «Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη επέκταση του Τείχους
Η «επέτειος» της πτώσης του τείχους του Βερολίνου δημιουργεί … μέχρι και «Ειδήσεις από το Ισραήλ» Η σήραγγα διαφυγής είναι ανοιχτή στο κοινό κάτω από το τείχος του Βερολίνου.
BBC World |> Σήμερα, εκατοντάδες κομμάτια αυτού του συμβολικού τοίχου είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η γραμμή διαχώριζε πολλά περισσότερα από μια πόλη

|> Ιταλία <|

Corriere della Sera |> Το τείχος του Βερολίνου, ένα μακρύ αντίο. Αυτή η κατάρρευση προήλθε από …
Rai News |> Πριν από 30 χρόνια η κατάρρευση
Sky Tg24 |> Το τείχος του Βερολίνου σε 20 φωτογραφίες
Vanity Fair.it |> Désirée, η πρώτη που διασχίζει τα σύνορα
…και άφθονα χιλιοπαιγμένα βίντεο

DDR flag


ΕΕ Αντικομμουνισμός Φασισμός

Ελληνική+Γερμανική σημαία

🇬🇷  CNN Greece (Ιστολόγιο) |> Τι έκανε η Μέρκελ την ώρα που έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου…  Τη νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η Άνγκελα Μέρκελ, έκανε «όπως κάθε Πέμπτη βράδυ» σάουνα! και σε 2η εκτέλεση…
🇬🇷  Τι θα έκανε η Μέρκελ αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου   … (το αναπαράγουν αρκετά site, Newsbeast.gr κά
Το CNN σε παλιότερη ανάρτηση γράφει για τη Μέρκελ «Η ίδια ζούσε στο ανατολικό Βερολίνο μέχρι τα 35 της χρόνια, οπότε και έπεσε το Τείχος και, όπως λέει, είναι σήμερα καγκελάριος όλης της Γερμανίας και …
🇬🇷 Πρώτο ΘΕΜΑ |> Τείχος του Βερολίνου: Στο φως ένα από τα μυστικά τούνελ
🇬🇷  iefimerida.gr+Ethnos |> Η νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου: «Και ξαφνικά …  άνοιξαν την μπάρα! Όλοι άρχισαν να τρέχουν! Κι εγώ μαζί». Αποσβολωμένος, αυτόπτης μάρτυρας, παρασύρθηκε στη δίνη της Ιστορίας και περιγράφει με βερολινέζικο σαρκασμό το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης από τους ανατολικογερμανούς φρουρούς, παρασυρμένους από μεγάλο πλήθος – το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989, ο Αντρέας Φάλγκε ήταν ένας από τους πρώτους …
🇬🇷  9 Νοεμβρίου 1989 – 9 Νοεμβρίου 2019: 30 χρόνια από… τότε που, το Τείχος του Βερολίνου, περί ου ο λόγος, διχοτομούσε μία πρωτεύουσα, μία χώρα, μία ήπειρο, έναν πλανήτη.
🇬🇷  Euronews |> Βερολίνο: Το τούνελ της ελπίδας  Ένα τούνελ κάτω από τους φρουρούς, τα συρματοπλέγματα, και φυσικά, το Τείχος του Βερολίνου, για Ανατολικογερμανούς που ήθελαν να περάσουν στη Δύση.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μάλιστα γύρισε ντοκιμαντέρ για το εγχείρημα και παράλληλα βοήθησε οικονομικά για να αγοραστούν εργαλεία.

Atexnos Logo ^^

Δεν ξέρουμε ακόμη τι δηλώσεις θα κάνει φέτος η Άνγκελα -αφού τελειώσει τη σάουνα. Προς το παρόν η «μεγάλη φίλη των ΗΠΑ και η απίστευτα σημαντικός εταίρος» (κατά Μάικ Πομπέο) περιορίστηκε να δηλώσει πως «δεν θα ξεχάσει ποτέ την συμβολή των ΗΠΑ στην γερμανική ενότητα“» και πως διακαώς επιθυμεί «να στηρίξει τις ΗΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των διεθνών κρίσεων, να διαδραματίσει έναν “ενεργότερο ρόλο στην επίλυση προβλημάτων, ως το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και η Ουκρανία»…

Μετά από αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και αναφορές Πομπέο στο ρόλο της χώρας του «στην προσπάθεια επανένωσης της Γερμανίας» η Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι για την ίδια «αυτές οι μέρες, της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους, είναι συγκινητικές, καθώς ζούσε στην Ανατολική Γερμανία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ» και επεφύλαξε ειδική μνεία για τον ρόλο του Τζορτζ Χ.Γ. Μπους.
Θυμίζουμε ακόμη πως η Μέρκελ, σε μια αντίστοιχη φιέστα πριν πέντε χρόνια «έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας» αναφερόμενη σε χώρες «όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται» και τόνισε πως «η πτώση του Τείχους ήταν μια νίκη της ελευθερίας σε βάρος των αλυσίδων και αποτελεί ένα μήνυμα πίστης για τις γενεές του σήμερα και του αύριο, γενεές που μπορούν να γκρεμίσουν τα τείχη των δικτατόρων και των ιδεολογιών».

Ο Πομπέο αναμένεται να αποκαλύψει μέχρι και άγαλμα του Ρήγκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, εκεί όπου το 1987 είχε πει, στον Γκορμπατσόφ, «ανοίξτε αυτή την Πύλη! Γκρεμίστε αυτό το Τείχος!» και ο Gorby αναφώνησε (βαθύτατα συγκινημένος) «Υes Sir!, Yes Mr President Reagan!»

Μάλιστα σε χτεσινή του συζήτηση (εν είδει συνέντευξης), με τίτλο «Δυο αναμνηστικά κομμάτια από το τείχος του Βερολίνου – Αστείος και σοβαρός – σε σύντομο διάλογο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ» που δημοσιεύεται στη Novaya Gazeta, για το τείχος, το πρώτο που επισημαίνεται από τον διευθυντή της είναι πως «ο δημιουργός του γεγονότος αυτού που άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο είναι ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ και αυτός ο ανθρωπισμός είναι αυτό που μου φάνηκε πιο ενδιαφέρονπίσω από αυτό το ύφος και την κάποια δόση ειρωνείας που το συνοδεύει αναδεικνύεται ένας ακατάλυτος ανθρωπισμός που δεν είναι τόσο δημοφιλής σήμερα».

DDR Berliner Mauer

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους, βρίσκεται σε εξέλιξη όλη τη φετινή χρονιά στη Γερμανία (και όχι μόνο) σειρά αντικομμουνιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που κορυφώνονται στις 9 Νοέμβρη στο Βερολίνο και θα συνεχιστούν όσο τραβήξει…

   Εκδηλώσεις, καμπάνιες και πρότζεκτ επεκτείνονται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, κυρίως της νεολαίας και των Ανατολικογερμανών, αλλά στο στόχαστρο βρίσκονται και οι δυτικογερμανοί, οι τουρίστες από άλλες χώρες και οι λαοί όλου του κόσμου, μέσω της διαδικτυακής παραπληροφόρησης:
   Οδηγίες στις σχολικές μονάδες για ενασχόλησή τους με το θέμα του Τείχους, δίνοντας μέσω multiple choice – coupling questions στη θεματολογία, πώς διωκόταν η μουσική ροκ στην DDR, εκθέσεις ζωγραφικής για το Τείχος, ενασχόληση με την ψυχολογία του αποκλεισμένου Ανατολικογερμανού ενώ ο αριθμός «30» προβάλλεται με προπαγανδιστικό τρόπο παντού.
   Ο εργαζόμενος του Βερολίνου, κατά την επίσκεψή του στο κολυμβητήριο της γειτονιάς, ξεχνάει τα 7,5 ευρώ τη φορά, που πρέπει να πληρώσει αντικρίζοντας τη γιγαντοαφίσα με την καμπάνια του δήμου για 30% έκπτωση στα δημόσια κολυμβητήρια στις 30 επισκέψεις -ενώ επί DDR όχι μόνο ήταν τελείως δωρεάν, αλλά αποτελούσε και ευθύνη των σχολικών μονάδων όχι του γονιού, προβάλλεται η -σε πολύ συγκεκριμένες -“Sparpreis”- περιπτώσεις και δρομολόγια, έκπτωση 30% στα τρένα προς το Βερολίνο
ℹ️  (ΣΣ |> Για να δώσουμε μια εικόνα τιμών τρένων, αναφέρουμε ενδεικτικά πως το δρομολόγιο Βερολίνο-Φρανκφούρτη (~1h 20min – 104 km) κοστίζει -με επιστροφή,132€ (δηλ. σε μια απόσταση που είναι η μισή από την αντίστοιχη δική μας Αθήνα-Πάτρα το κόστος είναι 500% παραπάνω -με επιστροφή 27,20€)

💥  Εξειδικευμένες υπαίθριες εκθέσεις, με διαφορετική θεματολογία, έχουν στηθεί σε συγκεκριμένα σημεία: Π.χ. έξω από αθλητικά κέντρα έκθεση για το ντόπινγκ των αθλητών της DDR, ή εκθέσεις για τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν σαν φυτοφάρμακα οι Ανατολικογερμανοί και μόλυναν το περιβάλλον έξω από τη Γεωπονική Σχολή, κ.λπ. Εφαρμογές για τα κινητά και τα τάμπλετ, από τις οποίες μπορεί ο τουρίστας, σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, να βλέπει το Τείχος και την εξέλιξη κάποιων στιγμιότυπων από τη ζωή τότε.

💥  Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική προπαγάνδα ακολουθεί αντίστοιχη στρατηγική. Κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση τα κρατικά ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, ειδικά αυτά της Ανατολικής Γερμανίας, βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους με ντοκιμαντέρ που παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα και δείχνουν επιλεκτικά σκηνές της ζωής στην DDR, συνεντεύξεις και μαρτυρίες κατοίκων της πρώην DDR, θεατρικά έργα και ταινίες που δείχνουν τον πόνο που προκαλεί ο χωρισμός μιας πόλης στα δύο.

💥  Πατώντας, κυρίως, στα συναισθήματα η αστική τάξη στήνει το μεγαλύτερο μέρος της προπαγάνδας της. Η «δικτατορία της DDR», που χώρισε τη χώρα στα δύο, που χώρισε μια πόλη στα δύο, που καταπίεζε τους πολίτες της, που τους εξανάγκαζε με αυταρχικές μεθόδους να παραμένουν στη χώρα, που έπνιγε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη και που ανάγκαζε τους πολίτες της να ζούνε με την καχυποψία για τον διπλανό τους. Αυτά είναι λίγο – πολύ τα κύρια επιχειρήματά τους!

💥  Επιχειρήματα που στοχεύουν κυρίως στα νεανικά μυαλά και προσπαθούν να τα πείσουν ότι η πραγματική ελευθερία ταυτίζεται με τη σημερινή αστική «ελευθερία», της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, της «αυτοδιάθεσης του σώματος», των «προσωπικών επιλογών».

💥  Όλα αυτά για να κρύψουν ότι η ελευθερία στον καπιταλισμό είναι στην πραγματικότητα η σκλαβιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ζωής και δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης. Ότι στο όνομα της «ατομικής ελευθερίας» και «επιλογής» εγκαταλείπονται στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Και πάνω απ’ όλα για να συσκοτίσουν ότι οι θεσμοί, τα όργανα του αστικού κράτους, της αστικής δημοκρατίας δεν λειτουργούν προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά προς όφελος των λίγων, της μειοψηφίας των εκμεταλλευτών, ότι πρόκειται για δικτατορία του κεφαλαίου.

Berliner Mauer

30 χρόνια μετά τις ανατροπές πελώρια τείχη ορθώνονται μπροστά στα στοιχειώδη δικαιώματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας των λαών: 70-75 που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή που έχει ανακοινωθεί η ανέγερσή τους και αμέτρητα άλλα που έχουν να κάνουν με τους ταξικούς φραγμούς.

Αν τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα τα πρώτα καλύπτουν ~40.000 χιλιόμετρα -παραπάνω από την περίμετρο της γης, μεταξύ αυτών «το τείχος του Τραμπ» με το Μεξικό, ο «φράχτης ασφαλείας» μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης, φράχτες γύρω από τους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο…

Οι χώρες μέλη ΕΕ / Σένγκεν έχουν ανεγείρει από τη 10ετία του 1990 1.000 χιλιόμετρα τειχών, δηλαδή έξι φορές το μήκος του τείχους του Βερολίνου, ενάντια στις «ροές προσφύγων» που ΗΠΑ-ΕΕ προκαλούν με τους τοπικούς και γενικευμένους πολέμους


Σχετικά


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog