Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα επικεντρώνει στην ισχυροποίηση της εξωτερικής της πολιτικής για το 2021

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi παρουσίασε το Σάββατο την προσέγγιση της Κίνας για τη διπλωματία 2021 κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε κρατικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να προωθεί μια μεγαλοκρατική διπλωματία με κινεζικά χαρακτηριστικά, η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλισμού» (βλ αντίστοιχο χαιρετισμό της νέας χρονιάς από τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping –επίσης πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κίνας).

📰 ℹ️ Πρόσφατη η είδηση ότι η μεγάλη ασιατική χώρα θα κατασκευάσει φέτος περισσότερους από 600.000 σταθμούς – βάση 5G.

🔹 Διευκρίνισε ότι θα διπλασιάσουν οι προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων και μεταξύ των προτεραιοτήτων ανέφερε τη διεθνή συνεργασία για τον έλεγχο του Covid-19 και την προώθηση της αλληλεγγύης και της φιλίας με άλλα έθνη, διευκολύνοντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ χωρών και την ειρηνική ανάπτυξη, καθώς και την προώθηση της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ πολιτισμών με πολιτισμικές ανταλλαγές και ενδυνάμωση της αμοιβαίας ενημέρωσης και γνώσης.China flag

🔹 Πρόσθεσε ότι αυτές και άλλες προβλέψεις προοπτικές θα συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πιο ισορροπημένου, δίκαιου, δημοκρατικού, ξεκάθαρου, χωρίς αποκλεισμούς κόσμου, με διαρκή ειρήνη και κοινή ευημερία.

🔹 Στάθηκε ειδικά στο ότι η συνεργασία υψηλής ποιότητας θα προωθηθεί μέσω του πρότζεκτ  που έγινε γνωστό ως «Belt & Road of the Silk» (Ζώνη και δρόμος του μεταξιού), το οποίο περιλαμβάνει χώρες στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης
(ΣΣ |> η πρωτοβουλία -παλαιότερα γνωστή ως «μιας ζώνης και ενός δρόμου» -One Belt One Road, είναι μια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, που αφορά τα 2/3 του πλανήτη).

🔹 Είπε ότι το 2021 θα σηματοδοτήσει την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία υποστήριξη, αυξανόμενη συνεργασία για την ανάπτυξη και στενότερο συντονισμό στις διεθνείς υποθέσεις.
Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ανακοινώσει την από κοινού ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια επενδυτική συνθήκη μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι το Πεκίνο επιθυμεί να αναπτύξει μια σχέση συντονισμού με την Ουάσινγκτον με βάση τη συνεργασία και τη σταθερότητα.
🆘  «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ αισθάνονται άβολα με την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας. Ωστόσο, δεν υπάρχει από καλύτερος τρόπος από τη συνεχή αυτο-βελτίωση, χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη άλλων με αναποτελεσματικούς αποκλεισμούς»

5G USA China

🔹 Τόνισε ότι και άλλα έθνη μπορούν να επωφεληθούν από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Κίνα, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει περισσότερους από 600.000 σταθμούς βάσης 5G φέτος.
Παραμονές της νέας χρονιάς ο υπουργός Βιομηχανίας, τεχνολογίας και πληροφορικής Xiao Yaqing ανακοίνωσε ότι «το έθνος θα συνεχίσει να προωθεί την κατασκευή και εφαρμογή δικτύων 5G με ομαλό τρόπο για να επιταχύνει την ανάπτυξη ασύρματης τεχνολογίας στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Yaqing, περισσότερα από 1.100 έργα που επικεντρώθηκαν στην ολοκλήρωση του δικτύου 5G και του βιομηχανικού Διαδικτύου έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν ήδη κατασκευαστεί περισσότεροι από 718.000 σταθμοί 5G και το συγκεκριμένο σήμα είναι ήδη διαθέσιμο σε περισσότερες από 300 πόλεις.info ΑτέχνωςΌπως είναι γνωστό οι Κινέζοι, έχουν τη δική τους φιλοσοφία στις ανακοινώσεις: λακωνικές απαντήσεις λόγια μετρημένα, χαμηλών τόνων, πρέπει να ψάξει κανείς σε βάθος για να βρει ζητήματα που δεν φαίνονται σε πρώτη ματιά.
Παραθέτουμε όλη τη συνέντευξη


PDF Logo

State Councilor and Foreign Minister Wang Yi Gives Interview