Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα αναπτύσσει νέα φάρμακα από τα συστατικά του ανθρώπινου πλακούντα

Όπως ανέφερε το ACN, το κέντρο ιστοθεραπείας πλακούνταCentro de Histoterapia Placentaria (HISPLACEN), Carlos Manuel Miyares Cao από χρόνια ερευνά, αναπτύσσει και παράγει νέα προϊόντα για τη θεραπεία της λεύκης, της ψωρίασης και της αλωπεκίας, με βάση τη χρήση των συστατικών του ανθρώπινου πλακούντα.

Ο Δρ. Ernesto Miyares Díaz, διευθυντής των Κλινικών Υπηρεσιών, εξήγησε ότι βρίσκονται στη φάση IV (τέσσερα) των κλινικών δοκιμών που θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Melagenina Plus, εμβληματικού προγράμματος του ιδρύματος.
Όπως είπε, με βάση αυτές τις έρευνες, θα προχωρήσει η καταχώριση στα μητρώα του σκευάσματος, κάτι που θα ευνοήσει την ένταξή του στην ξένη αγορά, καθώς είναι φάρμακο εγκεκριμένο από το 1990.
Ο Miyares Díaz εξήγησε ότι η μελέτη, διάρκειας δύο ετών, θα διεξαχθεί σε 32 κλινικές τοποθεσίες που κατανεμημένες σε ολόκληρη την επικράτεια και διαβεβαίωσε ότι αναμένεται να έχουν επιτυχία σε ποσοστό πάνω από 80% αποτελεσματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα .HISPLACEN Centro

Η μελαγενίνη ήταν η πρώτη θεραπεία για τη λεύκη που εφαρμόστηκε με επιτυχία  στην Κούβα τη δεκαετία του ’80, με αποτελεσματικότητα 84%, ενώ μετά το 1990 εμφανίστηκε το Melagenina Plus, που αποδείχθηκε ακόμη πιο αποτελεσματικό (86%) και μάλιστα με λιγότερες εφαρμογές του σκευάσματος σε ημερήσια βάση.
Ομοίως, ο γιατρός σχολίασε ότι γίνονται έρευνες με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού φαρμάκου στη θεραπεία της λεύκης, με βάση εκχυλίσματα πλακούντα και άλλα συστατικά του ομφάλιου λώρου.

Για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της ψωρίασης, το HISPLACEN προτείνει το Coriodermina, ένα φάρμακο που εξάγεται από τους κοτυληδόνες του πλακούντα και που έχει δείξει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της.
Διευκρίνισε ότι εργάζονται επίσης σε ένα δερματικό βιοενεργοποιητικό τζελ, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, το οποίο θα είναι μια άλλη παραλλαγή που θα χρησιμοποιηθεί από ασθενείς με ψωρίαση.HISPLACEN Centro

Όσον αφορά την αλωπεκία, ένας από τους κύριους λόγους για διαβούλευση σε κλινική κατεύθυνση, ο Yadira González Herrera, συνεργάτης ερευνητής στο HISPLACEN, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα βιοενισχυτικό μαλλιών που βρίσκεται στη φάση μελέτης σταθερότητας με σκοπό να το παρουσιάσει στο το μητρώο υγειονομικού ελέγχου.

Ο ειδικός εξήγησε πως πρόκειται για τροποποίηση της pilatrofina, ενός φαρμάκου που καταχωρήθηκε το 1997 με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα, καθώς λαμβάνεται μόνο από παρθένους πλακούντες και άλλα φάρμακα όπως η melagenina (μελαγενίνη) και η coriodermina (χοριοδερμίνη) που αποτελούν προτεραιότητα του κέντρου.
Ωστόσο, ο González Herrera ανέφερε ότι το νέο προϊόν υπόσχεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και πιο «φιλικό» προς πώληση, καθώς προκύπτει από τα υπολείμματα της παραγωγής μελαγενίνης.

Ομοίως, το HISPLACEN, μέσω συμφωνίας με την Τουρκία, εργάζεται για την αναδιαμόρφωση διαφόρων καλλυντικών, που έχουν πατενταριστεί στη δεκαετία του ’90, αλλά λόγω αλλαγών στις πρώτες ύλες απαιτείται ενημέρωση, μεταξύ των οποίων, σαμπουάν πλακούντα, μαλακτικό μαλλιών, αφρόλουτρο και δερματοτροφικές και ενυδατικές κρέμες.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι βελτιώσεις θα γίνουν αντιληπτές από εκείνους που τις αποκτούν επειδή θα έχουν περισσότερους μαλακτικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι λιπαρές ουσίες για να διατηρήσουν την υγρασία, να βελτιώσουν την επιδερμίδα και να δώσουν λάμψη στα μαλλιά.

Ο Efraín Lauzán Álvarez, ειδικός στην ανάπτυξη και την καινοτομία στο κέντρο, δήλωσε επίσης στο ACN ότι βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης και καθαρισμού υαλουρονικού οξέος, ενός πολυσακχαρίτη που υπάρχει στους αιμοφόρους ομφάλιους κλώνους, το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την κατασκευή λοσιόν, κρεμών ,εγχύσεις επούλωσης και πλήρωσης.
Με την απόκτηση αυτού του προϊόντος, τόνισε ο ερευνητής, μπορεί να παραχτεί  επίσης αλκοόλη χαμηλού μοριακού βάρους με πολλαπλές χρήσεις, τόσο στην παρασκευή σαπουνιών, όσο και λοσιόν μετά το ξύρισμα και ένα τζελ για την ακμή, το οποίο θα αποτρέψει τα ξεσπάσματα της ασθένειας.HISPLACEN PRODUCTOS

Το HISPLACEN, εκτός από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της λεύκης, της ψωρίασης και της αλωπεκίας, παράγει επίσης ένα συμπλήρωμα διατροφής που ονομάζεται BIOPLA, το οποίο λαμβάνεται από απορρίμματα πλακούντα.

HISPLACEN Centro de Histoterapia Placentaria termina un ano dificil CubaViva 62AñosdeVictorias

Καλή Χρονιά από το HISPLACEN Centro de Histoterapia Placentaria – ένας δύσκολος χρόνος τελειώνει #CubaViva #62AñosdeVictorias

Το Coriodermina έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ανοσοποιητικής κατάστασης των ασθενών με HIV (ιός, που προκαλεί τη νόσο AIDS., της «ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας»), των χορευτών και των αθλητών.
Πρόσφατα αποδείχτηκε αποφασιστικός παράγοντας στην ανάρρωση ασθενών από COVID-19 και έγινε δεκτός στο Νοσοκομείο Ernesto Guevara, του Πανεπιστημίου Ciencias Informáticas (επιστήμη των υπολογιστών).

Το Placental Histotherapy Center ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου 1986, λόγω της διεθνούς επίπτωσης που προκλήθηκε από τη Melagenin, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε από τον τότε διευθυντή του κέντρου, Δρ. Carlos Manuel Miyares Cao.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, στις 9-Δεκ-2020, το HISPLACEN βραβεύτηκε με την εργατική σημαία της Proeza (Bandera Proeza Laboral), από την Γενική Συνομοσπονδία Εργαζόμενων του νησιού της Επανάστασης (Central de Trabajadores de Cuba), για τη συνολική δράση του τα τελευταία χρόνια, και ειδικά για την αφοσίωση του επιστημονικού team στην αντιμετώπιση του COVID- 19.

HISPLACEN bandera Proeza Laboral

Η βράβευση με τη σημαία Proeza Laboral στο HISPLACEN.
Chavely Villavicencio, μέλος της γραμματείας υγείας της CTC Nacional, Teresa Rodríguez, αντιπρόεδρος της OSDE, BIOCUBA FARMA, Beatriz Silva, μέλος της γραμματείας και Silvia Vera, Dor της hisoterapia placentaria
El Laguito 9-Δεκ-2020 (Φωτο Agustín Borrego Torres)

Πηγή granma.cu– με πληροφορίες από ACN